Google Translate

Hungarian English French German Italian Portuguese Russian Spanish

Terta TAP-34

A TAP34, a Terta - magyar - vállalat saját tervezésű számítógépe. Igen, azon kevés számítógépek egyike amit magyarok terveztek és gyártottak. Elsősorban nagyobb számítógépes rendszerek, terminál állomásának szánták, de ugyanakkor egyedül is megállja a helyét legyen szó számításról, vagy más célú felhasználásról. A fő integrált áramköröket a Tungsram gyártotta, a megboldogult USSR-ben és Magyarországon. Néhány alkatrészt más országokból importáltak.

A beépített monitor (DME-28), egy monokróm CRT, amit az Orion gyártott. Az Orion - talán nem is kell mondanom - a televízióiról volt híres Magyarországon, és a többi KGST országban.

A külső floppy meghajtó, a szokásos 8 inches 77 track-es IBM formátumot használja. A meghajtó egyaránt kezel egyoldalú és dupla oldalú lemezeket is, és szintén magyar termék, a MOM gyártotta.

Az első tervek szerint még kommunikációs szoftvert is tartalmazott volna, EPROM-ba égetve, de a 80-as évek végén újratervezték a gépet. A második terv már csak 2 KByte EPROM-ot vonultatott fel, rajta a CP/M bootloader-e. A CPU, RAM, CRT kártya, valamint a floppy vezérlő, mind egy színes műanyag házba került.

A rendszer a klasszikus 8080-as áramkör köré lett építve.
Képernyő vezérlő: i8275
Floppy vezérlő: i8271
DMA: i8257
i8255 PIO, i8253 CTC, i8251 USART

A TAP-34 gépből 3 modell is készült, az utolsó még lehetőséget is biztosított, hogy egy CP/M klónot, a VDOS-t is lehessen boot-olni. A beépített szoftverek között megtalálható egy BASIC nyelvjárás (Terta-BASIC), valamint egy ún. DP (Developer Package), egy floppy-ról boot-olható assembly fejlesztői környezet (szerkesztő, assembler és debugger).

Mivel abszolút CP/M kompatibilis, így rengeteg program fut rajta - játékok is szép számmal. És mivel az MS-DOS (vagy PC-DOS), csak egy CP/M klón, így nem kizárt, hogy MS-DOS programok is elfutnak rajta.

Akinek van ilyen hardware a birtokában - és működőképes - Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

Ajánlott weboldal: machines.hu

Zene

Google keresés

Váltó

Digitális Táregység


Számrendszer

#=

IMDb Keresés

Kód

Karakter

Szín

Szín kódtábla

Webmaster: GoobeMaster
Érvényes XHTML és CSS
Minden jog fenntartva! ® 2010 - 2017
Jogtulajdonos: United Voxels Ltd. (United Kingdom)

Check Google Page Rank

Technikai háttér: