Google Translate

Hungarian English French German Italian Portuguese Russian Spanish

Legújabb hozzászólás

 • Maniac Mansion

  Zerko 2016.07.17 08:37
  Kiváló bemutató, élvezet volt olvasni!

  Bövebben...

   
 • Turrican

  flexaplus 2015.09.16 02:32
  Miután elolvastam, a legtöbb témában egyet tudok érteni veled. Remélem nem kezdesz el majd úgy írni mint ...

  Bövebben...

   
 • Atlantis

  Guest 2015.09.01 13:24
  Zseniálisan megírt cikk. Nagyon jó hozzáállás.

  Bövebben...

Life & Death

Csillag aktívCsillag aktívCsillag aktívCsillag aktívCsillag aktív
 

A két részből álló játéksorozatot a The Software Toolworks készítette, és publikálta. Az első részt 1988-ban, a DOS EGA grafikai üzemmódjára. Az első játék szoftver volt, ami megpróbálta a valós kórházi élet, és egy doktor munkáját szimulálni. Később ez a műfaj sokáig eltűnt, és csak az utóbbi időben éledt újra a Nintendo DS-re (és később Wii-re) megjelent Trauma Center alakjában.

A játékban egy hasi sebész (vigyázat laikus vagyok :) bőrébe kell bújni, egy elképzelt kórház, a Toolworks General falai közt. A betegeket először diagnosztizálni kell, és eldönteni milyen kezelést kell alkalmazni. Az első játék amiben műteni lehet!

A második részt 1990-ban adták ki, címe "Life & Death II: The Brain" volt. Valamivel realisztikusabb orvosi szimulációt biztosított, és a főszereplő már egy idegsebész volt.

Megjegyzés: A cikkben található képek sok esetben a grafikailag jobb, Amiga gépes változatot mutatják! A Software Toolworks jogi utódja a The Learning Company. A játék külső szerverről letölthető a cikk végén!


A játék néhány intro képpel indul. Majd a kórházi folyosóra kerül a játékos. A játék képernyő teljesen interaktív (a helyett hogy bonyolult menüket használna a játék!).

Kattints a recepciós hölgyre, és ő megmondja neked, hogy épp mi a dolgod. Pl. ha felvételre került egy új beteg, és hogy melyik szobában helyezték el. Lehet hogy nem fogadott telefonhívásod volt, arról is ő fog tájékoztatni. Lássuk mi van még!

A recepciós pulton van a telefon, kattints rá, és egy új képernyő jön be, régimódi telefonnal. Csak tárcsázd a melléket, ha hívásod volt.

A recepciótol nem messze van a dolgozó és pihenőszoba. A dolgozóban mentheted el a játékállást, és sok más opciót beállíthatsz. Fedezd fel a szobát, kattintások útján.

A folyosóról értelemszerűen két oldalon szobák helyezkednek el. A jobb oldalon, a hozzád legközelebbi szoba az oktatóterem. Ide olyankor kell menned, ha egy beteget rosszul diagnosztizáltál (ne adj isten rossz kezelést írtál elő neki..)

A többi szobában vannak a betegek, továbbá a műtő (bal oldal).


Menj abba a szobába, ahol az első beteget elhelyezték. Láthatod a beteget az ágyon feküdni, és a szoba többi részletét. Érdekesség: az ágy melletti panelen kis gombok vannak. Át lehet őket állítani ha rákattintasz, de semmi hatással nincsenek a játékra. Fura :)

Kattints a páciensre, hogy közelebbről is megvizsgáld. Ilyenkor a hasi tájékot lehet megvizsgálni - kvázi a legtöbb belső szervet. Nem is olyan régi módszer, modern gépek hiányában egy nagyon jó orvos külső jelekből is képes diagnosztizálni!

Tehát, tapogasd meg a különböző területeket. Ha oldalt fáj a páciensnek (de a többi tájék nem), akkor pl. valószínűleg veseköve van.

De, persze ez csak egy előzetes vizsgálat. Használhatsz gépeket is, Röntgen, Ultra-Scan stb..

(A második részben a reflexet, pupillát, fény és nyomás érzékenységet is lehet vizsgálni!)


Végül nins más, mint eldönteni az összegyűjtött infók alapján, hogy mi a betegség, és mi a gyógymód.

 • Gyógyszeres kezelés (többféle gyógyszer választható)
 • Műtét
 • Pihenés
 • Megfigyelés
 • stb...

A játékot egyedisége, és nagyszerű megvalósítása miatt, jelölték a Software Publishers Association (SPA) díjra, a Legjobb Játék, Legjobb szimuláció, és Legjobb technológiai megvalósítás kategóriákban.

A jó játékélményt csak a nehézsége árnyékolja be, a legérdekesebb rész amikor műteni kell legalább olyan nehéz mint a valóságban. De, a játék készítők szerint még így sem hasonlítható a valósághoz, és erősen redukálni kellett a részletességet.

Összességében egy nagyon jó játék, ami hosszú időre le tudja kötni, a téma iránt kicsit is érdeklődőket.


Videó: Life & Death 1 - Aneurism operálása
Videó: Life & Death 2 - Hematoma


Letöltés: abandonwaredos.com (427 Kb) - Adatlap

Online játék: Life & Death

Online játék: Life & Death 2 - The Brain

Szóljon hozzá!

Hozzászolásod beküldésével automatikusan elfogadod a következő szabályokat:
- Csak regisztrált felhasználó, vagy valódi email címmel rendelkező vendég küldhet hozzászólást.
- A hozzászólás nem tartalmazhat trágár, uszító, kirekesztő, reklám jellegű egyszóval oda nem illő részeket.
- Legfeljebb 1000 karakter megengedett a hozzászólásokban, és két üzenet küldés között legalább 2 percnek el kell telnie.
- Ne térj el a tárgytól! Válaszolj, kérdezz, vagy alkoss véleményt a tartalommal kapcsolatban.
- Linkek elhelyezése csak alaposan indokolt esetben lehetséges.
- Ha nem tartod be a szabályokat, fenntartjuk a jogot hogy indoklás nélkül üzeneteket vagy akár felhasználókat is eltávolítsunk a rendszerből.


Biztonsági kód
Frissítés


játék bemutató találomraJáték Találomra

Prince of Persia 1

Talán sok olvasó számára nem is kell bemutatni ezt a játékot. Olyannyira klasszikus, elismert és addiktív játék, hogy csak az válthat igazi retro játékossá, aki képben van vele kapcsolatban.

A játék stílusát tekintve, képernyőkre osztott platform játék. Azonban, túlmutat a SNES éra hasonló játékain, hiszen a pályák saját kis ökoszisztémával rendelkeznek. Mit értek ez alatt? A kaland során pályákat kell teljesíteni, eljutni a bejárattól a kijáratig - sokszor a kettő ugyanazon a képernyőn van, masszív fallal elválasztva, csak hogy bosszantson! :)

De, a pályákon rengeteg veszély leselkedik rád, és sokszor igen komolyan megkomponált feladványokat is meg kell oldani. Ellenfeleid a torony őrei is, akikkel heves kard viadalokat kell lebonyolítani :)

Nagyon kidolgozott, mind a grafika, a hang és zene, történet. Nem véletlen, hogy ma már "franchise"-ként tekinthetünk rá. Az első, eredeti változat 1990-ben jelent meg. A második részt is, még maga a kitalálója Jordan Mechener írta szintén, de később a sorozat 3D motort, és új epizódokat kínált a megszállott játékosoknak. Egyébiránt, nem Jordan ötlete volt feléleszteni a sorozatot. Ő a saját, testvérével közösen alapított, Broderbund nevű cégben kezdte el fejleszteni a játékot. Végül a nagyközönség 1989 Október 3.-án telepíthette először (xcopy A:\*.* C:\games\prince\) a játékot. Eredetileg Apple II-re jelent meg, de a nagy sikert látván hamar PC-re is portolták. Később felújított, 256 színt felvonultató változat is készült belőle. Erre talán többen emlékezhetnek, mint az első egyszerűbb változatra.

Sőt, 1994-ben megjelent egy 4D Prince of Persia címen futó nem hivatalos verzió is, azzal a különbséggel, hogy a pályák teljesen különböznek az eredetitől, és sokkal nehezebbek. A merészebb egyének még pályaszerkesztőt is letölthetnek a készítők honlapjáról. Ha jól tudom Java alapú, és igen komoly.

Tarts velem erre a - kihagyhatatlan - kalandra, az eredeti 1990-es verzió és a Pop 4D letölthető a cikk végén!

Bővebben...:

Zene

Google keresés

Váltó

Digitális Táregység


Számrendszer

#=

IMDb Keresés

Kód

Karakter

Szín

Szín kódtábla

Webmaster: GoobeMaster
Érvényes XHTML és CSS
Minden jog fenntartva! ® 2010 - 2017
Jogtulajdonos: United Voxels Ltd. (United Kingdom)

Check Google Page Rank

Technikai háttér: