Google Translate

Hungarian English French German Italian Portuguese Russian Spanish

Heroes of Might and Magic 1

Csillag aktívCsillag aktívCsillag aktívCsillag aktívCsillag aktív
 

Heroes of Might and Magic (így lehetne fordítani: A Hatalom és Varázslat Hősei), de röviden csak HOMM, egy 1995-ös játék, az akkor még létező New World Computing fejlesztette. Megjelent rengeteg platformra, pl. DOS, Linux, GameBoy Color, Mac OS, Windows. Tulajdonképpen egy fantasy környezetben játszódó, körökre osztott stratégiai játék, ami nagyban hozzájárult a műfaj fejlődéséhez! Eleinte a 3DO Company, majd az Ubisoft Entertainment adta ki. Több folytatás, és feldolgozás is követte ezt a játékot. A sorozat leghíresebb (és legjobb) 2D izometrikus ábrázolású darabja a Heroes 3 - WOG kiegészítővel.

A King's Bounty (1990) nagyban előrevetítette a New World Computing elképzeléseit a Heroes világról. Eddig 5 önálló játék, és a legtöbbhöz 1 vagy több kiegészítő jelent meg. Az alapokat mindmáig a Heroes 1 biztosítja, habár időközben lényeges új funkciók kerültek a játékba.

A játék mindig egy jó behatárolt térkép szeleten játszódik. Különböző talajok, azon hegyek, erdőségek és speciális épületek helyezkednek el a pályán. Valamint a játék kulcsfigurái a hősök. A játékban 2 vagy több népcsoport küzd egymás ellen, vagy pedig bizonyos mennyiségű nyersanyag kitermelésén fáradozik. A pályáknak egyedi győzelmi kritériumai lehetnek. Minden népcsoportnak más-más színe van, és uralhatnak kastélyokat, falvakat, és bányákat. Ezt a térképen láthatod is.

Mivel a játék körökre osztott, minden körben a felek egymást követik, és végrehajtanak 1 napnyi cselekményt. A hősök lépnek, a várakban építkezel stb...

A várban tudsz új hőst felvenni. A hősökről részletes adatlapot tudsz megnézni, hogy milyen - fejleszthető - képességei (skill) vannak, vagy éppen milyen a támadó, védekező, varázsló ereje. A hősök mágikus tárgyakat is találhatnak útjaik során. Ezeket (pl. pajzs, mágikus sapka...) általában a hősnek viselnie kell, hogy hatást hatást fejtsenek ki. A hatás egyszerű skill növelés, vagy bármi más extra lehet. A hősök úton útfélen ellenséges szörnyekkel találják szembe magukat, és kezdetét veszi a harc. Megfelelő diplomácia képességgel, egyes esetekben a szörnyek felajánlják, hogy fizess nekik egy összeget, és eltekintenek a harctól. A harc ugyanúgy zajlik mint ha két hős csapna össze. Minden hős 5 különböző "típusú" szörnyet tud magával vinni. A hős sebességét (egy kör alatt mennyit képes lépni) a - vele utazó - leglassabb szörny sebessége határozza meg.

A harc során egy új képernyő jön be. Itt a beállításoktól függően 6 szögletű (hexa) rácsos tájképet látsz. A játéktér bal oldalán van a hősöd, és a csapata, jobb oldalon az ellenfél (és a vezető hős opcionálisan). A hősök nem vesznek részt közvetlenül a harcokban, csak irányítanak, és varázsolni is képesek. Minden hősnek van egy varázskönyve (a Mage Guild megépítése után lehet vásárolni kastélyokban), és az itt leírt - előzőleg megtanult - varázslatok állnak rendelkezésére. A harc is körökre osztott. Először az egyik fél lép, majd a másik. Ha negatív varázslatok hatnak a csapatodra, akár egyes szörnyek ki is maradhatnak 1 vagy több körből! A szörnyek össze vannak vonva, és együttes támadást végeznek. A mennyiségüket a sarokban lévő négyzetben látod. A cél: legyőzni az ellenfél csapatát...

A harcok után a hősök tapasztalati pontokat kapnak (a csata nagysága döntő tényező). Ha összegyűlik egy bizonyos mennyiség szintet lépnek. A játék elején a legtöbb hős alacsony, pl. 1-es szinten kezd. Minden szintlépéskor eldöntheted, hogy melyik képességét fogod a hősnek fejleszteni. A képességek sok mindent befolyásolnak, pl. a hős sebességét, mágikus erő, szerencse stb... Ezt hamar ki fogod a játék alatt tapasztalni.

Szörnyeket a kastélyban tudsz hadirendbe állítani. Minden héten adott számú új hadképes szörny felvételére vagy képes. Ahhoz, hogy egy új, erősebb típusú szörnyet tudj felvenni, előbb egy épületet kell megépítened hozzá. A hősnek egy kastélyban kell állomásoznia, hogy szörnyeket vegyen magához, vagy hagyjon hátra őrségben. A szörnyek hős nélkül nem tudnak kilépni a kastélyból!

A hősök természetesen megkísérelhetik elfoglalni az ellenfél kastélyait. Ilyenkor ha nincs hős a kastélyban, csak az ott állomásozó szörnyek fogják felvenni a harcot. Ha épp van ott hős, az nagyban növelheti a szörnyek tulajdonságait! Sőt, adott esetben szerencsésebben alakulhatnak a dolgok, ha a csata előtt meglátogatott egy mágikus helyet a térképen. Ha sikeresül a támadás, övé lesz a kastély, a védő hőst pedig a tömlöcbe vetik (minden más esetben a hős véglegesen meghal).

Ha egy hős legyőz egy másikat, övé lesz annak minden eddig megszerzett kincse (artifact).

A játék kínál lehetőséget csak egy pálya játszására, vagy pedig kampány szerűen több pályán átívelő küldetésekre is. Egyes esetekben még a legjobb x hősöd is tovább viheted a pályák között!

A többjátékos mód játszható interneten, vagy pedig "hot-seat" módban. Tehát egy gépen 2 vagy több játékos, akik váltják egymást a gép előtt. A lépések között (mikor átadják a helyüket) nem látszik a térkép.

A kastélyban minden épülethez adott mennyiségű nyersanyag kell, hogy felépíthesd. Nyersanyagok: pénz, fa, kristály, érc, drágakő, kén, higany. A birodalom kasszáját a kastélyokból és falvakból befolyó adóval növelheted. Bányák elfoglalásával napi rendszerességgel fog a birodalmat nyersanyaghoz jutni.

A stratégia játékok egy felejthetetlen darabja. Mai napig egyik kedvencem.


Videótár: Heroes 1 - Játékmenet
Videótár: Heroes 1 - Intro


Letöltés: bestoldgames.net (10,1 Mb)
Letöltés: retro.games.hu (8,6 Mb)


Csalás: Heroes of Might and Magic 1

Szóljon hozzá!

Hozzászolásod beküldésével automatikusan elfogadod a következő szabályokat:
- Csak regisztrált felhasználó, vagy valódi email címmel rendelkező vendég küldhet hozzászólást.
- A hozzászólás nem tartalmazhat trágár, uszító, kirekesztő, reklám jellegű egyszóval oda nem illő részeket.
- Legfeljebb 1000 karakter megengedett a hozzászólásokban, és két üzenet küldés között legalább 2 percnek el kell telnie.
- Ne térj el a tárgytól! Válaszolj, kérdezz, vagy alkoss véleményt a tartalommal kapcsolatban.
- Linkek elhelyezése csak alaposan indokolt esetben lehetséges.
- Ha nem tartod be a szabályokat, fenntartjuk a jogot hogy indoklás nélkül üzeneteket vagy akár felhasználókat is eltávolítsunk a rendszerből.


Biztonsági kód
Frissítés

Hozzászólások  

+1 # Joachim Beinhart 2014-09-29 10:18
Hi! Ahogy így elnézem a két játékkép amit betettetek a Heroes 2-ből való. Amúgy meg ez az egyik kedvenc játékom PC-re. :-)
Válasz | Válasz idézettel | Idézet
+1 # admin 2014-09-29 10:54
Az első kép jó volt, a többit cseréltem. Köszönöm az észrevételed.

Nekem is az egyik kedvenc játékom.
Válasz | Válasz idézettel | Idézet

Zene

Google keresés

Váltó

Digitális Táregység


Számrendszer

#=

IMDb Keresés

Kód

Karakter

Szín

Szín kódtábla

Webmaster: GoobeMaster
Érvényes XHTML és CSS
Minden jog fenntartva! ® 2010 - 2017
Jogtulajdonos: United Voxels Ltd. (United Kingdom)

Check Google Page Rank

Technikai háttér: