Google Translate

Hungarian English French German Italian Portuguese Russian Spanish

Imperium Galactica

Csillag aktívCsillag aktívCsillag aktívCsillag aktívCsillag aktív
 

Az Imperium Galactica egy valós idejű űrstratégiai játék DOS-ra, a magyar Digital Reality játék fejlesztő cég munkája (azóta a cég megszűnt helyesbítés: további infó). 1997 Márciusában jelent meg, 2 CD-t foglalt, ami emlékeim szerint akkoriban óriási adat mennyiségnek tűnt! És valóban, rengeteg előre renderelt 3D átvezető, és más animációkat tartalmazott, rengeteg szöveget, 2D grafikát, hangot, és még nagyon hangulatos zenéket is. Tulajdonképpen emiatt volt sikeres, filmszerű történet és játékélmény, kidolgozott stratégiai elemekkel. (A nagy sikeren felbuzdulva, és a fan-ok nagy örömére később elkészült a II. rész is, ami képes felülmúlni ezt az amúgy is instant-klasszikus játékot!)

Az első rész még szigorúan egyszemélyes játék. A ma már "alap"-nak tekintett stratégiai elemeket mind tartalmazza: kolonizálás, háború, nyersanyagok és kereskedelem, diplomácia, fejlesztés, gyártás.

A főhős akit alakítunk, Dante Johnson még zöldfülű a kezdetben, és a játék során fog - velünk együtt - fejlődni. Eleinte csupán egy Romboló típusú csatahajót bíznak rá, valamint az emberi faj 3 eddig meghódított bolygóját. Azonban nem tart sokáig a nyugalom, már a játék elején elég hamar melléktörténetekbe lehet bonyolódni. Ezek egyfajta szívességek, amiket érdemes egytől egyik megcsinálni mert jótékony hatással vannak a birodalomra és a kapcsolatokra. Vannak azonban a fő történeti szálhoz kapcsolódó feladatok is amit kötelező megcsinálni az előrehaladás érdekében. Az eleje a játéknak elég kritikus, sokkal gyorsabban kell felfejlődni, mint a rivális fajok...

A játék során, ahogy Dante Johnson fejlődik és jobb rangokat kap, egyre több menedzselni valót bíznak rá. Pl.: Az elején még fejleszteni és gyártani sem lehet, legfeljebb a bolygókon építkezni. És mivel nem ismer az emberi nép más fajokat diplomácia sincs.

Rengeteg faj van az univerzumban:

Szabad Kereskedők Ligája
Emberi faj
Szín: Sötét kék
Speciális egység: Behemót Tank
Nem igazán terjeszkednek, 3 bolygóval kezdenek. Nem túl harciasak.

Dargslan
Szín: Sötét zöld
Speciális egység: Önjavító Tank
"Keveset lehet tudni erről a fajról. A kémek jelentése szerint nagyon harciasak és erősek, mind az űrben vagy földi csatákban"

Drib
Szín: Lila
Speciális egység: Paralizáló Tank
"A Drib egy büszke nép, fejlett mechanikai és építészeti tudással. Ismerik a Dargslan népet, mivel nemrég elhódított tőlük területeket"

Ecalep
Szín: Világos zöld
Speciális egység: Anti-missile Tank
"A birodalmuk gyors növekedése miatt, az adóbevételei igen magas szintet ért el..."

Szabad Nemzetek Szövetsége
Szín: Közép kék
Speciális egység: Behemót Tank
"Régen a Nagy Birodalom része volt, de már egy jó ideje kikiáltották függetlenségüket. Gyorsan fejlődtek, újabb területek meghódításával. Arrongáns attitűdjükről híresek, a Birodalom irányában."

Garthog
Szín: Vörös
Speciális egység: Radar zavaró
A játék elején igen agresszív nép, sok egységgel. (segítség/spoiler: Ők az elsők akikkel találkozik a főhős, ugyanis nagyon közel vannak a bolygói, érdemes minél hamarabb hadjáratot indítani ellenük - különben ha nem ők fognak!)

Morgath
Szín: Fehér
Speciális egység: Kamikaze Tank
Maguknak való, ellenséges faj.

Sullep
Szín: Sárga
Speciális egység: Mobil üteg
A játék elején agresszívek lehetnek, de lehet hogy a Morgath-okat előbb támadják meg. A földi csatát részesítik előnyben. Sok bolygóval indulnak.

Ychom
Szín: Türkiz
Speciális egység: Mine-laying saucer
Békés, kereskedő faj, akik jó kapcsolatot tartanak fenn a Szabad Kereskedőkkel. A bolygó szintű védelmeik erősek.

A kolóniákat (bolygókat) neked kell kiépíteni, fejleszteni, új épületek és egységek építésével. Minden kolóniának először kell egy központi épület (Colony Hub), és csak utána lehet más épületeket felhúzni. Az ott lakóktól adót szedhetsz, de fontos a népesség a fejlesztés és gyártás szempontjából is. Minél több szabad munkaerőd van, annál több fejlesztő, gyártó épületet tudsz ellátni. Csak akkor működik optimálisan egy ilyen épület, ha elegendően dolgoznak benne. Tehát, először a népességet kell növelni, ami magával vonz problémákat is: közbiztonság, védelem, szükségletek... Ha eléggé megerősödött egy kolónia, és van munkaerő felesleg, akkor érdemes fejlesztő, és gyártó egységeket építeni. Csak ott lehet gyártani űrhajókat, és állomásoztatni egységeket, ahol van űr kikötő!

Gondoskodni kell az épületek energia ellátásról is. Van Nukleáris, Fúziós, és Nap erőmű (ilyen sorrendben egyre hatékonyabbak ezek). Naperőműt, és Fúzióserőműt csak ember lakta bolygókon lehet építeni.

A populáció élelemellátásáról is gondoskodni kell. Erre több épület is van. Élelem nélkül rohamosan csökken a lakosság (nem meglepő)!

Minden kolónia legfeljebb 5 felszíni védelmi ágyút tarthat fenn. Ezek között kétféle van, az egyikkel az űrben zajló csatákat lehet támogatni, a másikkal a felszíni csatákat. Vannak ún. bolygópajzs-ok is!

Az egységek eléggé változatosak, fajonként eltérhetnek a technológiák. 3 fő kategória van, a legegyszerűbbek a Vadászok, komolyabbak a rombolók, és a cirkálók, a legnagyobbak a zászlóshajók. A földi egységek is elég változatosak.

A 3D renderelt grafika, az élőszereplős átvezető animációk, a kidolgozott történet, és stratégiai rendszer még mai szemmel is tarthat újdonságokat annak aki kihagyta valamiért ezt a játékot. Egyetlen hátránya, hogy a megboldogult DOS-ra íródott, és emiatt csak emulációval lehet játszani. Régebben játék melléklet volt a PC Guru és sok más magazinban. Nekem két példány is van így belőle :) A játék világhírnévre tett szert, ami kevés magyar fejlesztésű játékról mondható el. És ami még nagyon jó, hogy teljesen magyar nyelvű a játék!

Hódítsd meg te is az univerzumot! Én már számtalanszor megtettem :)


Videótár: Imperium Galactica Intro - Magyar


Csalás: Imperium Galactica

Szóljon hozzá!

Hozzászolásod beküldésével automatikusan elfogadod a következő szabályokat:
- Csak regisztrált felhasználó, vagy valódi email címmel rendelkező vendég küldhet hozzászólást.
- A hozzászólás nem tartalmazhat trágár, uszító, kirekesztő, reklám jellegű egyszóval oda nem illő részeket.
- Legfeljebb 1000 karakter megengedett a hozzászólásokban, és két üzenet küldés között legalább 2 percnek el kell telnie.
- Ne térj el a tárgytól! Válaszolj, kérdezz, vagy alkoss véleményt a tartalommal kapcsolatban.
- Linkek elhelyezése csak alaposan indokolt esetben lehetséges.
- Ha nem tartod be a szabályokat, fenntartjuk a jogot hogy indoklás nélkül üzeneteket vagy akár felhasználókat is eltávolítsunk a rendszerből.


Biztonsági kód
Frissítés

Hozzászólások  

0 # Gabor Major 2012-11-27 22:22
Hello Wing! Köszi az infót, teljesen abban a hitben voltam hogy megszűntek/beleolvadtak egy másik vállalatba. Helyesbítettem a cikket.
Válasz | Válasz idézettel | Idézet
0 # wing 2012-10-26 18:49
a Digital Reality nem szűnt meg, ma is létezik.
Válasz | Válasz idézettel | Idézet
0 # Gabor Major 2011-11-25 17:23
Tiltott a közvetlen linkek posztolása, ezért eképp segítenék:

1. Guglizd meg a torrentz szót és kattints az első találatra
2. Az oldalon keress rá "Imperium Galactica"
3. Válaszd ki a találatok között a magyar verziót.

Sok szerencsét! Ja és torrent kliens fog kelleni :)

Ez valószínüleg az angol változat CD ISO formátumban:
https://archive.org/details/msdos_Imperium_Galactica_1997
Válasz | Válasz idézettel | Idézet
0 # szirr 2011-11-19 12:48
Idézet - DD:
Kapni már szerintem kizárt. Én pont a múlt héten szedtem le, és ezt a példányt nem is kell telepíteni, letöltés után játszható.

Meg tudnád adni a cimet hogy honnan töltötted le elöre is köszönöm.
Válasz | Válasz idézettel | Idézet
+1 # Geri 2011-11-05 22:05
Hol juthatok hozzá ahoz a példányhoz amiről írsz??
Válasz | Válasz idézettel | Idézet
0 # DD 2011-09-03 15:50
Kapni már szerintem kizárt. Én pont a múlt héten szedtem le, és ezt a példányt nem is kell telepíteni, letöltés után játszható.
Válasz | Válasz idézettel | Idézet
0 # Budai Péter 2011-08-27 12:07
Tisztelt Hozzászólók!
Arra lennék kíváncsi, hogy kapható-e még valahol (letölthetó-e valahonnan) az IG 1.
Valamikor megvolt nekem, de az új gépemen már nem lehetett installálni. Nagyon sajnálom, mert igazán jó játék volt, sokat foglalkoztam vele.
Előre is köszönöm, ha valaki tud segíteni egy válasszal.
Üdv: Péter
Válasz | Válasz idézettel | Idézet

Zene

Google keresés

Váltó

Digitális Táregység


Számrendszer

#=

IMDb Keresés

Kód

Karakter

Szín

Szín kódtábla

Webmaster: GoobeMaster
Érvényes XHTML és CSS
Minden jog fenntartva! ® 2010 - 2017
Jogtulajdonos: United Voxels Ltd. (United Kingdom)

Check Google Page Rank

Technikai háttér: