Google Translate

Hungarian English French German Italian Portuguese Russian Spanish

Gabriel Knight: Sins of the Fathers

Csillag aktívCsillag aktívCsillag aktívCsillag aktívCsillag inaktív
 

A Sierra egyik itthon talán kevésbé ismert point and click kalandjátéka a Gabriel Knight, ami 1993 végén jelent meg és Jane Jensen tervezte. A 90-es évek elején a kalandjáték nagyon népszerű volt, második aranykorát élte, hiszen a kezdetleges játékokat felváltotta az SVGA grafika, a jó minőségű hang, szinkron és egyre hosszabb tartalom. Igazi kuriózumnak számított, hogy a CD-ROM kiadásban az összes dialógushoz volt szinkron, sőt videó átvezetők. A floppy változat se volt rosszabb, csak épp 11 lemezről kellett telepíteni azért... :)

A fiatalabb korosztályt könnyebb volt megcélozni aranyos, vicces témákkal, ám a felnőttek kicsit ellenállóbbak voltak a műfajjal szemben. Így nekik próbáltak kedvezni az egyre szaporodó pszicho thriller és horror témájú kalandjátékokkal. Nos ha nem is a legjobb a Gabriel Knight az utóbbi kategóriában, engem például egészen jól lekötött, sőt!

Történet

A cselekmény helyszíne New Orleans (többféle negyede), és Gabriel Knight a főhős aki egy Voodoo gyilkosság ügyben nyomoz, ám ő nem nyomozó hanem egy író, aki legújabb könyvéhez próbál inspirációt és információkat gyűjteni. A történet során egyre jobban belemélyed a voodoo világába, egyészen addig a pontig hogy párhuzamot von egy egész életén át jelen lévő rémálma és a gyilkossági ügy között. A történet végefelé külföldre is elutazik, hogy lezárja az "ügyet" majd visszatérésekor döntenie kell megbocsájtás és hivatástudat között... Tehát kétféle befejezés között lehet választani.

A történet egyébként többé-kevésbé lineáris, és napokra van felosztva. A stílust tekintve egy klasszikus pszichológiai horror regényhez hasonlít, és sajátos különc humort is felvonultat néha.

Játékmenet

Mivel a játék a Sierra által kifejlesztett SCI motort használja, a felület ismerős lehet sok játékos számára. Az SCI egyik fejlettebb változatát használja, tehát semmit nem kell begépelni teljesen point and click.

A képernyő három részre van felosztva. A középső sávban van az aktuális helyszín, itt vannak a szereplők és itt történik a cselekmény. A felső rész a menü, és csak akkor látszik ha felé viszed az egeret. A menü bal oldalán gyorsan ki lehet választani a cselekvés ikonokat. Középen a felső gomb a tárgylistát nyitja meg, alatta a diktafon ami egy egyedi jópofa funkció. Vissza lehet játszani a korábbi párbeszédeket segítségével! Kicsit jobbra a kiválasztott tárgy ikonja látható. Megint jobbrább az elért pontszám, ami egyben azt is jelzi hogy nagyjából hol jársz a történetben (egyes dolgokat nem kötelező megcsinálni, tehát nem pontosan jelzi). A kérdőjel segít eligazodni mi mire való, a potméter pedig az általános beállítások ablakát hívja elő (hangerő, szöveg kijelzés állítása stb.)

Az alsó sávban a dialógusok olvashatóak. Ha valakivel szóba elegyedsz a kérdőjel cselekvés ikonnal akkor egy ún. "kikérdező" képernyő jön elő, ahol látszik Gabriel és a másik fél portréja, középen pedig a feltehető kérdések. A felkiáltó jel ikon csak egy rövidebb dialógust eredményez (de ettől még hasznos lehet ez is).

Természetesen a szokásos cselekvések érhetőek el (a menüsoron így jönnek sorban): mozgás, körbenézés, tárgy felvétele, szoba elhagyása, beszélgetés, megszólítás, tárgyhasználat, tárgy mozgatás.

Érdekességek

  • A játékot jól fogadták a kalandjáték szerelmesei, és a siker nyomán két folytatás is követte a Sins of the Fathers-t.
  • Minden Gabriel Knight játékban egy gospel szám az aláfestő zene, de mindig más feldolgozásban.
  • A játék bezsebelte az 1993-ban megrendezett CES (Consumer Electronics Show) legjobb bemutatójáért járó díjat.
  • Jane Jensen első játéka, amiben teljes szabadságot kapott a Sierra fejétől Ken Willamstől. Ez egyébként jellemző Sierra mentalitás volt, nem akarták korlátozni a kreativitást, de elvárták hogy a kalandok sikeresek és eladhatóak legyenek.
  • A szinkron színészek szinte egytől egyig híres/elismert színészek voltak (pl. Tim Curry, Mark Hamil). Ez még manapság is ritkaság a játékvilágban!

Csalás: Gabriel Knight: Sins of the Fathers

Szóljon hozzá!

Hozzászolásod beküldésével automatikusan elfogadod a következő szabályokat:
- Csak regisztrált felhasználó, vagy valódi email címmel rendelkező vendég küldhet hozzászólást.
- A hozzászólás nem tartalmazhat trágár, uszító, kirekesztő, reklám jellegű egyszóval oda nem illő részeket.
- Legfeljebb 1000 karakter megengedett a hozzászólásokban, és két üzenet küldés között legalább 2 percnek el kell telnie.
- Ne térj el a tárgytól! Válaszolj, kérdezz, vagy alkoss véleményt a tartalommal kapcsolatban.
- Linkek elhelyezése csak alaposan indokolt esetben lehetséges.
- Ha nem tartod be a szabályokat, fenntartjuk a jogot hogy indoklás nélkül üzeneteket vagy akár felhasználókat is eltávolítsunk a rendszerből.


Biztonsági kód
Frissítés

Zene

Google keresés

Váltó

Digitális Táregység


Számrendszer

#=

IMDb Keresés

Kód

Karakter

Szín

Szín kódtábla

Webmaster: GoobeMaster
Érvényes XHTML és CSS
Minden jog fenntartva! ® 2010 - 2017
Jogtulajdonos: United Voxels Ltd. (United Kingdom)

Check Google Page Rank

Technikai háttér: