Google Translate

Hungarian English French German Italian Portuguese Russian Spanish

Shadowrun

Csillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktív
 

A Shadowrun egy bizarr jövőképet vázol fel, a cyberpunk stílus minden elemével. Egy világ amiben az emberek mellett orkok, elfek és vámpírok élnek, mindent áthat a technológia, és a túlzott iparosodás összes velejárója. A főhős Jake Armitage, aki futárkodással keresi a kenyerét Seattle városában. Egy nap azonban bérgyilkosok támadják meg és súlyosan megsebesítik. Jake egy hullaházban tér magához, úgy látszik már teljesen lemondtak róla, de valahogy mégis túlélte a támadást. Azonban semmire sem emlékszik, a sokk által kiváltott amnézia miatt.

A játékot a Beam Software fejlesztette és a neves Data East kiadó adta ki 1993-ban Super Nintendo-ra.

Történet

Tulajdonképpen sokan nem is tudják, de a Shadowrun egy - azonos című - táblás játék adaptációja. Továbbá, a SNES verzió története nagyjából követi az első Shadowrun novellát ("Never Deal with a Dragon" - Robert N. Charrette).

Az év 2050, Seattle-ben járunk Washington állam, ahol Jake Armitage-ot több lövés éri egy elhagyatott utcában. Egy alakváltó valamiféle varázslatot küld Jake-re, még mielőtt a mentő kiérkezne. Jake a hullaházban tér magához, ráadásul semmire sem emlékszik. Nem sokkal később megjelenik a "Kutya", egy sámánisztikus totem aki figyelmezteti valamiféle közelgő veszélyre, aztán eltűnik.

Itt veheti át az irányítást a játékos, és a történet további részében ki kell nyomozni, hogy milyen események láncolata vezetett a Jake-t ért támadáshoz, valamint hogy ki ez az alakváltó aki megmentette stb. Lényegében a játék során információ morzsák megszerzése által fog összeállni a kép, ami egy igazi konspiráció Jake ellen.

Játékmenet

A Shadowrun egy klasszikus akció RPG játék, és mint olyan, a megjelenítése 2D izometrikus, madártávlati nézetben. A SNES változat örökölte a táblás játék statisztikai faktorait, de valós idejű akció köntösbe bújtatva. Jake-el szabadon bejárható Seattle jókora része, és még egyes épületekbe vagy más belterekbe is be lehet menni. Jake körül egy kurzor is mozgatható, ami több célt szolgál, de nyilvánvalóan elsősorban a célzást. Ezen felül az ajtók nyitására, tárgyak megvizsgálására, NPC-kkel való kommunikálásra, valamint a fegyverek és varázslatok "elsütéséhez" :)

Apropó kommunikálás. A kaland során Jake újabb és újabb terminusokat/témákat fog másoktól hallani. Ilyenkor a téma bekerül a "szótárába", és onnantól arról is tud beszélgetni, vagy arról kérdezni. A témák természetesen egymásból következnek logikailag, tehát ezek megismerése által lehet előrehaladni a történetben!

A Shadowrun világ valutája a "nuyen". A világban ezzel lehet fegyvereket, tárgyakat venni, valamint csatlósokat felbérelni. Jake maga is egyfajta zsoldos típusú karakter. A harcok többnyire jó reflexet kíván meg. A pályákon rengeteg váratlan támadás érheti a főhőst, melyek többnyire véletlenszerűek. A legyőzött ellenek nuyen-t hagynak maguk után, valamint Jake karmája megnő.

Jake életerejét alvással is növelheti, ehhez egy ágyat kell találni. Ilyenkor lehet menteni is, valamint elosztani az összegyűjtött karmát különböző képességek, jártasságok között.

A játék egyik érdekes eleme egy cyberdeck nevű tárgy megszerzésével kezdődik. Ezzel ugyanis be lehet lépni a cyberspace-be, ahol számítógépeket lehet meghekkelni, és azokból információkat szerezni. Sőt még nuyen-t is lehet így szerezni. A hekkelés során egy felülnézetes mini-játékban kell boldogulni. Ha a cyberspace-ben meghal valaki, akkor a való világban is életét veszti, tehát nem árt az óvatosság.

Összefoglalás

Engem igazán lenyűgözött ez a játék. Ajánlom mindenkinek aki szereti az igényesen kialakított, egyedi RPG alkotásokat. Én mikor először próbáltam nem vártam tőle túl sokat, de végül kellemesen csalódtam. Egy kicsit az elején talán nehéz, de hamar bele lehet jönni.


Csalás: Shadowrun

Szóljon hozzá!

Hozzászolásod beküldésével automatikusan elfogadod a következő szabályokat:
- Csak regisztrált felhasználó, vagy valódi email címmel rendelkező vendég küldhet hozzászólást.
- A hozzászólás nem tartalmazhat trágár, uszító, kirekesztő, reklám jellegű egyszóval oda nem illő részeket.
- Legfeljebb 1000 karakter megengedett a hozzászólásokban, és két üzenet küldés között legalább 2 percnek el kell telnie.
- Ne térj el a tárgytól! Válaszolj, kérdezz, vagy alkoss véleményt a tartalommal kapcsolatban.
- Linkek elhelyezése csak alaposan indokolt esetben lehetséges.
- Ha nem tartod be a szabályokat, fenntartjuk a jogot hogy indoklás nélkül üzeneteket vagy akár felhasználókat is eltávolítsunk a rendszerből.


Biztonsági kód
Frissítés

Zene

Google keresés

Váltó

Digitális Táregység


Számrendszer

#=

IMDb Keresés

Kód

Karakter

Szín

Szín kódtábla

Webmaster: GoobeMaster
Érvényes XHTML és CSS
Minden jog fenntartva! ® 2010 - 2017
Jogtulajdonos: United Voxels Ltd. (United Kingdom)

Check Google Page Rank

Technikai háttér: