Google Translate

Hungarian English French German Italian Portuguese Russian Spanish

Legújabb hozzászólás

 • Prince of Persia 1

  fülöp fanny 2020.08.06 15:52  
 • Astérix : Operation Getafix

  Tajti Dániel 2020.06.24 21:23
  Sziasztok Retro.Games.hu oldal kezelői! Azt szeretném kérdezni, nem tudjátok véletlenül az Astérix ...

  Bövebben...

   
 • Lemmings

  Buday Éva 2018.10.14 22:43
  :lol:

  Bövebben...

programozásProgramozás nélkül nincs számítástechnika, de mondhatni az életünk során is állandóan programozunk: megtervezzük a holnapot, feltételek mentén döntünk mit hogy fogunk csinálni, és rutinszerűen telnek a hétköznapok. Tény hogy az ember könyebben képzi magát, intuitívabb, és alkalmazkodóbb mint egy program, ami csak azt tudja elvégezni amire meg van tanítva - azt viszont unalmat nem tűrően, következetesen és hibamentesen.

És pont emiatt lehet bárki számára hasznos némi ismeret a programozásról. Hagyd a gépre az unalmas, ismétléseken alapuló dolgok megoldását. Vagy írj egy játékot, és kápráztasd el vele a világot. Na jó, kezdetnek legalábbis a baráti körödet :)

Fiatalok számára különösen jó készségfejlesztő tud lenni a programozás, logikus gondolkozásra serkent, és a figyelem összpontosítást is elősegíti. Akár a főzés és zenetudományt érdemes minél korábban elkezdeni tanulni. Ráadásul egy olcsó hobbi is egyben, számítógép a mai világban mindenkinek a közelében (otthon, iskola, közösségi színterek) elérhetőek.


Válassz egy kategóriát a listából:

 • qbasic 7 (6 cikk)

  A QBasic, egy olyan programozási nyelv, amit a gyors, és produktív programozás jellemez. Elődje a QuickBasic, azelőtt a GW-Basic. A kódja felülről kompatibilis.

  DOS operációs rendszerre írta, a Microsoft. Rengeteg verzió született, az első 1991-ben, és egészen 2000-ig nyújtott hozzá támogatást (az elődök még a 80-as években készültek). A legutolsó verzió a 7.1 PDS, de sok megrögzött fan jobbnak tartja a 4.5-ös verziót (mivel az egy kicsit gyorsabb, ugyanakkor az adatbázis parancsokon kívül szinte mindent nyújt amit a 7.1).

  Tehát ebben a szekcióban a QBasic 4.5 és 7.1 -hez találsz leírásokat, kézikönyvet, programozási segédleteket stb...

  Nézz utána a Wikipédia online lexikonban (angol nyelvű)!

 • DarkBasic Professional (15 cikk)

  A DarkBasic Professional már több éve igen jelentős népszerűségre tett szert, azok körében akik gyorsan akarnak látványos Windows játék programokat írni.

  2D,3D, zenei, videó, részecske stb... parancsaival olyan eszközöket kapunk, amit ha egyedül kéne C++ nyelven megírni, bizony rengeteg "ember órát" elrabolna. Ehhez képest egy egyszerűbb játékot, még egy kezdő is pár hét alatt be tud vele fejezni. Egy profi (hagyományos) basic programozó pedig igazi mekkáját találhatja meg személyében. Egyedül a kész program sebességével vannak gondok, elkél a nagyon erős gép egy-egy összetettebb program futtatásához.

  Nézz utána a Wikipédián (angol nyelvű), vagy látogasd meg a The Game Creators (angol nyelvű) hivatalos oldalt!

 • Visual Basic 6 (3 cikk)

  A Visual Basic első verziója még DOS-ra jelent meg, - a Microsoft gondozásában - és joggal tekinthető az egyik legkiforrottabb ilyen platformra megjelent BASIC típusú nyelvnek. Már ekkor lehetővé tette a következő elemek használatát: objektum (orientáció), ablak, űrlap, és vezérlők. Itt a bizonyíték!

  De, amiről most szó lesz, az a Visual Basic 6, ami már kíválóan készít 16bit-es és 32bit-es Windows programokat egyaránt! Sajnos az XP-vel bevezetett - új - Luna nevű témát nem tudja megjeleníteni - helyette a régi témát kapjuk -, ahogy a Vistás Aero-t sem (ugyanis saját dll-ből hívja be a vezérlőket, ami nem tegnap íródott). Mindazonáltal bátran ajánlom bárkinek aki egy kicsit is meg akarja ismerni a Windows működését, és hasznos vagy játék programokat kíván írni.

  Nézz utána a Wikipédián (magyar nyelvű)!

  Töltsd le Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. munkáját, a Magyar nyelvű fordítást!

 • Általános (6 cikk)

  Ebben a kategóriában a programozás, és elsősorban a játékírással kapcsolatos általános cikkeket olvashatsz.

  Sokan nem is gondolnák, hogy játékokat írni sokszor nagyobb kihívás mint hasznos programokat. Egy olyan terület amiben szereteágazó tudásra kell szert tenni. Egyszerre kell hozzá kíváló logika, némi matek, vizuális és esztétikai érzék, képesség elvont gondolkodásra, valamint jó adag fantázia.

 • Fejlesztő eszközök (2 cikk)

  Itt olyan programokról olvashatsz, melyek ingyenesek és támogatják a fejlesztéssel járó feladatokat. Pl. a Gnumeric egy kíváló táblázatkezelő, amivel könnyen tudsz adatfájlokat kezelni.

  A fejlesztés egy igen szereteágazó folyamat, megannyi állomása, szereplője van. A tervezés során jól jöhet egy (UML) diagram szerkesztő program, és a feladatokat is érdemes egy arra szakosodott webes vagy desktop programban nyomon követni. A hibákat is lehet ugyanabban a rendszerben követni, bár előfordul hogy arra is külön rendszert használ egy csapat. Minden az igényektől, és a ráfordítható anyagiaktól függ.

  A forráskód írásához megannyi IDE (integrált fejlesztői környezet) létezik, de magának a forráskódoknak a változásait is egy ún. verzió követő rendszerrel szokták kezelni. Ez a rendszer tipikusan egy központi szerveren fut, amit bárki bárhonnan (akár otthonról) is elérhet.

  Az integrációs rendszerre már ki se térek, hisz egy hobbi projektnél erre már se idő, energia vagy pusztán igény nem szokott felmerülni.

   

 • Commodore 64 Basic (3 cikk)

  Amikor még a parancssor volt a gép és ember közötti kommunikálás elsődleges csatornája, bizony sok egyszerűbb feladatot - amit ma már színes szagos gombok nyomogatásával csinálunk meg - a kedves felhasználó írt meg, vagy másolt be különböző magazinokból.

  Ebben a kategóriában, hasznos programok, játékok, és általános BASIC 2.0 programozási cikkek érhetőek el.

 • Ruby (5 cikk)

  Egy dinamikus, objektum orientált, modern programozási nyelv, amely óriási, barátságos felhasználói bázissal rendelkezik.

  Elegáns, tömör, lényegretörő szintaxisa van. Abszolút kezdőknek egy barátságos első nyelv, haladóknak meg egy óriási homokozó, amiben a legkirályabb várakat lehet építeni.

Zene

Google keresés

Váltó

Digitális Táregység


Számrendszer

#=

IMDb Keresés

Kód

Karakter

Szín

Szín kódtábla

Webmaster: GoobeMaster
Érvényes XHTML és CSS
Minden jog fenntartva! ® 2010 - 2017
Jogtulajdonos: United Voxels Ltd. (United Kingdom)

Check Google Page Rank

Technikai háttér: