Mi is az a Ruby?

Egy dinamikus, objektum orientált, modern programozási nyelv, amely óriási, barátságos felhasználói bázissal rendelkezik.

Nyílt a forráskódja, így azt letöltheted, megismerheted és ha kedved szottyan módosíthatod is - na nem mintha ez olyan tipikus élethelyzet lenne ;)

Elegáns, tömör, lényegretörő szintaxisa van. Abszolút kezdőknek egy barátságos első nyelv, haladóknak meg egy óriási homokozó, amiben a legkirályabb várakat lehet építeni.

Kik használják a Ruby-t?

A rövid válasz: geek-ek. :) Tipikusan, de nem kizárólag olyanok, akik vagy abszolút kezdők és úgy érzik könnyű elsajátítani első nyelvnek, vagy olyan tapasztalt, különc programozók akik gyorsan akarnak eredményeket felmutatni. De van egy olyan csoport is akik pusztán szkript nyelvként tekintenek rá - elvégre annak indult - így apró de hasznos programokat és automatizált feladatokat írnak vele.

Weboldalt tudok vele írni?

Mi az hogy! Nézz utána a Ruby on Rails-nek, ami nagyban hozzájárult egy új szemlélet kialakításának a weboldalak fejlesztésében mégpedig: konvenció a konfiguráció helyett. Ez és a "ne ismételt önmagad" (DRY) szemlélet ötvözésével, lényegében alig kell programozni, és amit kell is az tipikusan a weboldal logikája, nem pedig adatbázis kezelés és más "unalmas" dolgok. Azt már mind megírták helyetted.

Játékot is tudok vele írni?

Na ez egy érdekes kérdés. A nyelv önmagában nincs felvértezve operációs rendszertől függő speciális dolgokkal, és ez alatt a grafikus megjelenítésre, vagy más hardwarrel szorosan összefüggő területre gondolok. Nyílván léteznek különböző letölthető könyvtárak amik egyfajta "hídként" viselkedve adnak ilyen képességeket. A nehézség inkább abból adódik, hogy a ruby és ez a "hídas" megoldás kombinációjából fakadóan: minél komplexebb a program, a futási sebesség exponenciálisan csökken. Amíg végül el nem ér egy olyan szintet, hogy azt kívánod bárcsak ne Ruby-ban kezdted volna el írni amit elkezdtél. (Hogy miért van ez? Lényegében ilyenkor olyan mintha többször párhuzamosan futna a játékod, és még ráadásul egy írtó optimalizálatlan kivitelben... Rengeteg erőforrás feleslegesen van lefoglalva)

Szöveges játékok, vagy kevés grafikát, netán csak az OS által generált GUI elemeket használó játékokat viszont érdemes lehet Rubyban írni!

Továbbá az is hátrány, hogy a teljes Ruby-t mellékelned kell a játékodhoz - a félreértések elkerülése végett.

Hogyan osztom meg a Ruby programom?

A Ruby forráskódot egy értelmező tölti be, majd egyidőben fordítja és futtatja azt. Tehát elég becsomagolnod az összes forrás és egyéb fájlt egy ZIP-be vagy RAR-ba hogy még kevesebb helyet foglaljon. Így persze akivel megosztod annak is kényelmesebb mert elég egy fájlt letöltenie. Kicsomagolja, majd futtatja. Ja, egy olvassel.txt-t érdemes mellékelni, amiben leírod hogy ehhez bizony Ruby kell, honnan lehet beszerezni, hogyan kell telepíteni, és végül hogy hogyan lehet a progidat futtatni.

A Ruby programokat nem szokták lefordítani exe formátumba. Azért mondom, hogy "nem szokták", mert a legelterjedtebb Ruby disztribúciók (MRI, JRuby stb.) csak egy értelmezőt adnak (pl. ruby.exe), és nem fordítanak. De, léteznek olyan megoldások amik egy csúnya módszerrel a teljes értelmezőt és függőséget + a te forrásaidat egy általánosan kialakított exe-be csomagolják. Ilyenkor az exe tipikusan óriási nagy, ami bármi csak nem kényelmes módja a programod megosztásának (hé ez a tic-tac-toe miért foglal 50 megát?).

Zene

Google keresés

Váltó

Digitális Táregység


Számrendszer

#=

IMDb Keresés

Kód

Karakter

Szín

Szín kódtábla

Webmaster: GoobeMaster
Érvényes XHTML és CSS
Minden jog fenntartva! ® 2010 - 2017
Jogtulajdonos: United Voxels Ltd. (United Kingdom)

Check Google Page Rank

Technikai háttér: