A gép kimondottan jó időzítéssel, 1983-ban jelent meg, először Japánban, és a nagy sikert látván, rá egy évvel 1984-ben Észak Amerikában, Európában és Ausztráliában. Elődje a Color TV Game volt. A gép olyan népszerű volt, hogy egészen 2003-ig forgalmazta a Nintendo.

Tudni kell, hogy Amerikában 1983-ban összeomlott a videó játék ipar. A kezdeti sikerek után, kevés innovációt eszközöltek, az egyetlen játékra optimalizált gépek kezdeti népszerűsége alábbhagyott (pl. Asteroids, Pac-Man, korai Atari játékok stb).

A NES mint korának egyik legkelendőbb játék konzolja, nagyban hozzájárult a gépek fejlődéséhez, mind hardware és játék kínálat tekintetében. Sőt, rengeteg műfajt teremtettek meg először Japán, és távol-keleti szoftverházak! A NES (és később a SNES) felkavarta az állóvizet, és hamar berobbant a köztudatba...

Nincs olyan aki ne hallotta volna, például Super Mario nevét (a 90-es években futott Dévényi Tibor által vezetett TV műsorban is lehetett játszani. Mario-t a telefonnal lehetett irányítani), és hosszasan sorolhatnám azon játékok címeit melyek elsőként Nintendo gépre jelentek meg. Természetesen a Super Mario Bros. volt a legtöbbet eladott játék hozzá, a maga 40,24 millió példányával (1999-ben mért adat).

A gép kívülről szögletes, fehér műanyag borítású, és egy kék színű sáv töri meg az egyenletességet. A gép tetején, elöl kapott helyet a kazetta bemenet, ide kellett a játékokat betenni. Értelemszerűen elég volt a hálózati áramra, és a televízióra csatlakoztatni - valamint legalább egy irányítót (kontroller).

A kontroller is innovatív volt, a szokásos irány gombok mellett két funkció A és B, valamint Start, Reset, és elöl két újabb Left és Right. Összesen tehát 10 párhuzamosan használható gomb. Sőt, már a NES-hez is lehetett kapni egy fény-pisztolyt "Zapper" néven futott.

A konzol eredeti (Japán) neve Famicom, és eltérő külseje is volt egy időben. A Famicom-nak a két vezérlője is más volt kinézetre, ráadásul kábellel fixen volt rögzítve a gépen. Csak az egyik kontrolleren van Start és Select gomb. A Famicom-hoz még extra modemet is lehetett kapni, és elérhetővé tett különböző online tartalmak elérését - kizárólag Japánban.

Szoftverházak

Az alábbi vállalatok ismerősek lehetnek már, hiszen nagy múltú, sok platformra fejlesztő cégekről van szó. Íme a hivatalos NES kazetta előállítók listája:

  • Nintendo
  • Konami
  • Capcom
  • Namco
  • Bandai
  • Taito
  • IREM
  • Jaleco
  • Sunsoft
  • Hudson Soft

Sok játék szó szerint túllépte a NES képességeit. Nem volt ritka, sőt elterjedőben volt, hogy a kazetták (amúgy is légüres terébe), további chip-eket és/vagy memóriát helyeznek. A Konami saját hang chip-je például a VRC 6 és VRC 7 nevet viselte.