Ez az útmutató sorozat azoknak szól, akik szeretnék jobban megismerni a DOSBox-ot. Ez egy részletes útmutató, ami próbál mélyebb tudást átadni, a részleteket kifejteni. Ha csak játszani szeretnél régi DOS játékokat DOSBox-ban, akkor azt javaslom inkább ezt a cikket olvasd el.

A telepítés után, az első indításkor rögtön észrevehető, hogy két ablakot fog elindítani. A képen látható, hogy maga az emuláció az előtérben lévő ablakban zajlik, így tehát a háttérben lévő ablakot küldd a tálcára - hogy ne zavarjon. NE bezárd, mert ezzel az emulációt is megszűnteted....

Kattints a képekre, hogy nagyobb méretben szemügyre vehesd őket!

Egy kék hátterű szöveges köszöntő és angol nyelvű leírás/eligazítás fogad téged. Van némi különbség a rendes MS-DOS és a DOSBox működése, parancskészlete között. Szerencsére arra is mód van, hogy akár parancsok beírása nélkül indíthatóak legyenek játékok, programok. Ehhez azonban ismerni kell a legalapvetőbb parancsokat, nincs mese.

A legfontosabb megérteni, hogy mivel ez emuláció, ezért a DOSBox csak egy meghajtóval rendelkezik, ez pedig a Z:\ , ahol egy minimum DOS rendszer van kialakítva. Teljes mértékben a valódi gép memóriájában van ez a meghajtó, és ROM-ként viselkedik - tehát nem írható!

Mégis hogyan adható hozzá új meghajtó? Kézenfekvő, a rendes merevlemez egy bizonyos mappáját hozzá kell rendelni egy meghajtó betűjelhez. Tehát pötyögjük be az alábbi sort ami a C:\DOS\JATEK\ elérési utat fogja hozzárendelni a DOSBox C:\ meghajtójához:

Helyi mappa hozzárendelése virtuális meghajtóhoz
mount c: c:\dos\jatek\

 Erre a DOSBox ki fogja írni, hogy sikerült vagy sem a meghajtó hozzárendelés. Amennyiben valóban létezik C:\DOS\Jatek mappa, úgy megtörténik a hozzárendelés, és ez a sor fog megjelenni:

C:\

 És azt jelenti, hogy most a C:\ meghajtó gyökerében vagyunk. Mintha nyitva lenne a sajátgép, hogyan tovább? Írd be:

Aktuális mappa tartalmának listáztatása
dir

 Erre egy rövid, vagy hosszabb felsorolás fog megjelenni a képernyőn, ami a - jelen esetben - C:\ elérési út fájljait és mappáit tartalmazza. Ha túl sok sorból áll a felsorolás (gyakran előfordul), akkor használd a /w kapcsolót:

Listáztatás oszlopos elrendezéssel
dir /w

 A legtöbb DOS parancshoz hozzá lehet fűzni egy vagy több kapcsolót. A dir /w valószínűleg a wide azaz széles megjelenítésre utal. Nagyon jó, ugye hogy nem is nehéz? Most kattintsunk egy mappára, akarom mondani írjuk be hogy:

Belépés egy mappába
cd jatekok

 Ha volt a C:\DOS\jatek\jatekok\ nevű mappa a gépünkön, akkor sikeresen beléptünk oda. Miért kétszer jatekok? Ne feledd, ami a dosbox-ban C:\ az a te gépeden C:\DOS\jatek\ így rendeltük hozzá a fenti példában! Az ikonsor "Vissza" gombját ez a parancs képviselte anno domini:

Visszalépés az aktuális mappa szülő mappájába
cd..

Egyszerű mint egy pofon. Nos nincs más hátra, kezdő DOS guru, mint elindítani egy programot. Ehhez csupán a program nevét kell beírni .exe vagy kiterjesztés nélküli formában. Egyes játékoknál - nagyon régieknél - előfordulhat, hogy egy, a következőkhöz hasonló fájlt kell elindítanod:

start.bat, start.com, play.bat, run.bat, svga.bat, cga.com ... stb

Néhány játék amik már később jelentek meg egyre több helyet foglaltak, egyre szofisztikáltabbá váltak és saját telepítőt írtak hozzájuk. Ilyen esetben a DOSBox nem biztos, hogy a legjobb megoldás, és komolyabb emuláció szükséges!


Következő cikkünk a DOSBox fejlettebb használatáról fog szólni. Megmutatjuk, hogyan lehet automatikusan elindítani programokat, parancsok beírása nélkül!