Ahogy azt az előző cikkben megígértem, először a DOSBox konfigurációjáról lesz szó.

Nyisd meg a mappát, ahova a DOSBox-ot telepítetted. Ha nem írtad át a telepítőben a helyet, akkor minden bizonnyal a C:\Program Files\DOSBox-v\ útvonalon trónol (v=verzió szám). Ha vistád van, és az asztalon ott van az ikonja, kattints rá jobb gombbal, és a menüből a második "Hely tallózása" lehetőséget válaszd (a felirat csak tipp, angol a vistám).

FONTOS! Ha 0.7 -nél alacsonyabb verziószámú DOSBox-ot használsz, itt találod a dosbox.conf konfigurációs fájlt. De ha már az újabb verziókat használod, a "DOSBOX v Options.bat"-ot kell indítanod (megint v=verzió), ami feldob egy jegyzettömböt benne a dosbox.conf fájl - ezt mentsd ki ugyanoda ahol a DOSBox.exe van!

Ez egy egyszerű szöveges fájl, amiben a dosbox indítás utáni állapotára tudsz ráhatással lenni - felülírva egyes gyári értékeket. A fájl alapvetően két részből áll: az "eleje" változók beállítása, és az "utolsó pár sor" azoknak a parancsoknak a sora, amit el szeretnél végeztetni a DOSBox indulása után - automatikusan!

Érdemes tehát olyan dos parancsokat ide írni, amik "megkönnyítik az életed", pl: hozzon létre automatikusan meghajtót, majd lépjen be egy mappába, indítson el valamit stb...

Muszály kitérnem a .bat fájlokra, ami a batch azaz kötegelt rövidítése. Olyan egyszerű szöveges fájlok, akár a dosbox.conf, és ebbe is dos parancsokat lehet írni. És ami a legjobb, a dos parancssorból el lehet indítani őket. Tehát, elsősorban unalmas, hosszú ismétlődő feladatok elvégzésére lett kitalálva - a gép ebben nagyon jó, az ember már kevésbé. Pl.: fájlok biztonsági mentése, archiválása, fájl manipuláció, programok futtatása szekvenciálisan - akár elágazásokkal...

Én pl. minden játéknak vagy programnak írtam egy saját .bat fájlt, ami először kitömöríti, majd futtatja. Használom a programot egy ideig, és ha kilépek, a bat letörli a kitömörített programot, kivéve azokat a fájlokat amivel dolgoztam (mert azokra még szükségem lehet), pl: játék mentés. Praktikus.

A cikk következő részében ilyen, és ehhez hasonló - hasznos - .bat fájlokat fogunk készíteni, valamint a DOSBox konfig. fájl legfontosabb paraméterei is bemutatásra kerülnek.