Mostmár elég tudás van a birtokodban, hogy elkezdhessünk .bat, azaz kötegelt parancsfájlokat készíteni. Ezzel egyidőben új DOS parancsokat is meg fogsz ismerni. Eddig tényleg csak a legalapvetőbb parancsok kerültek bemutatásra.

A parancssorban, batch (kötegelt) fájlokban, és a DOS rendszerfájlokban (config.sys, autoexec.bat) egyaránt használható parancsok:

break = on    | Bekapcsolja, vagy
break = off   | kikapcsolja a break billentyű hatását.
set valtozo = ertek    | Változó létrehozása
rem -- Program eleje --   | Megjegyzésnek szánt sorok, a DOS átugorja.

Sok esetben lesz szükség adatok megjelenítésére a képernyőn, hogy a felhasználó lássa mi történik éppen, hol tart egy feladat stb..

echo Uzenet szovege

A parancsok nem fognak megjelenni a képernyőn, a következő parancs hatására:

@ECHO OFF
@ECHO ON    | Az ECHO bekapcsolása.

A kötegelt fájlok sok esetben használnak más kötegelt fájlokat is, vagy futás időben készítenek - akár dinamikusan - új kötegelt fájlokat. Szintén az ECHO parancs szolgál arra, hogy ne csak a képernyőre hanem egy fájlba irassunk valamit:

echo Ez egy fajlba fog kerulni > temp.bat

Ez a példa kicsit sántít, ha megpróbálod futtatni a temp.bat-ot, nem fog kiírni semmit, ugyanis csak simán beleírtunk a fájlba egy sort, de hiányzik az ECHO ami a képernyőre írná a sort. Helyesen tehát:

rem Az ECHO OFF esztetikai szempontbol kell, hogy ne látszódjon az ECHO
@echo off
echo echo Ez mar megjelenik a kepernyon > temp.bat

A DOS a sorokat csak egyszer értelmezi, balról jobbra haladva, karakterenként. Ha talál egy idézőjelet, mindent amit a következő idézőjelig talál azt egy egybefüggő szövegként kezel. Ha két százalék jelet talál %%, lecseréli egy darabra %. Ha egy % jelet talál amit szám követ, behelyettesíti a két karaktert a hozzá tartozó parancssori paraméterre. Akárcsak a Windows esetében, környezeti változókban elmentett szöveget is be lehet helyettesíttetni. Minden ami két százalékjel között van, pl. %PROMPT% az ilyen. A környezeti változók előre definiált konstans értékek.

Ezen felül van lehetőség rendes változók használatára is, arra az esetre ha egy bizonyos értéket el kívánunk menteni, későbbi használatra. A változók kiírása a már megismert ECHO-val lehetséges, pl.:

set username = GoobeMaster

Akárcsak a BASIC nyelvekben lehet sorokat címezni, de egy kis csavarral, előbb szerepel a kettőspont, majd a címke neve. Hasonlóan a GOTO paranccsal lehet címkéhez ugrani, pl:

goto kiiras
  echo Soha nem fog kiirodni ez a sor, a fenti parancs miatt.
:kiiras
echo Hello Tourist!

A legegyszerűbb - de nem minden esetben a legpraktikusabb - módja, hogy a felhasználótól bekérjünk egy választást, a következő:

@echo off
echo Kerem valasszon egy jatekot a listabol:
echo 1 - UGH
echo 2 - Pizza Tycoon
echo 3 - Imperium Galactica

Miután lefut a fenti .bat fájl, a felhasználó visszakerül a rendes DOS parancssorba, majd beír 1-3 ig egy számot. Ezzel tulajdonképpen elindítja a következő bat fájlok egyikét:

1.bat
2.bat
3.bat

Ugye milyen frappáns?


Ez az útmutató sorozat elég régen készült. A benne foglalt információk továbbra is helytállóak. Amint lesz rá lehetőségem, megpróbálom összefésülni a részeket, kiegészíteni és felfrissíteni.