A ZX Spectrum (helyesen ejtve: Zed-ex spektrum), egy 8 bites személyi számítógép. Gyökerei az Egyesült Királyságba vezetnek, 1982-ben a Sinclair Research Ltd. dobta piacra. A széria új darabjaként elsőként használt színeket a megjelenítésben, ezt hangsúlyozza a Spectrum a nevében. Erős ellenfele a Commodore 64 volt, már a 80-as évek elejétől. Később az Amstrad CPC is nagy vetélytársnak bizonyult. Ennek ellenére egyfajta kultusz övezi, használói sok esetben kitartanak mellette. Ezt bizonyítja, hogy a kezdéstől napjainkig több mint 20,000 különböző szoftver jelent meg a Spectrum-ra. Az Egyesült Királyságban volt a legelterjedtebb, Clive Sinclair-t lovaggá ütötték a Brit iparért tett szolgálataiért.

A Spectrum egy Zilog Z80A processzort alkalmaz 3.5 Mhz órajellel. Az eredeti modell 16 Kb ROM memóriát, és 16 Kb vagy 48 Kb RAM-ot tartalmazott. A képernyő 32 oszlopból és 24 sorból álló karakteres megjelenítésre volt képes. A karakterkészletet biztosíthatta bármely program. A paletta igen érdekes. 16 szín összesen, a fekete az utolsó, plussz a 8-15 szín az első hétnek egy másik árnyalata. A képernyő felbontása 256x192 pixelben lett limitálva. A grafikai megjelenítéshez sokkal nagyobb erőfeszítések szükségesek programozói oldalról, mint mondjuk a Commodore hardwares sprite megoldását, vagy az Amstrad CPC-t használva. A nem megfelelő szoftver érdekes animációt, és fura effeketek eredményezhet a képernyőn.

A hangot egy beeper biztosítja, és a gépben található. Egy csatornát és 10 oktávot tud megszólaltatni. A hang bemenet helyére lehet csatlakoztatni a kazetta lejátszót, hogy programokat lehessen menteni, vagy betölteni.

A gép operációs rendszere a Sinclair Basic interpreter teljesen a ROM-ban helyezkedik el, több más alapvető rendszer rutinnal együtt. Programozó módban egyfajta kód kiegészítés segíti a programozót, pl. új sorban, a G billentyű lenyomásakor a sor kiegészül GO TO -ra.

A gép életútja során több modelt is megélt. Az fejlettebb modellek sokkal nagyobb sikerrel vették fel a versenyt a piacon, mint kezdetben az alapgép - természetesen.

 • ZX Spectrum 16K/48K (1982, £125)
 • ZX Spectrum+ (1984, £179.95)
 • ZX Spectrum 128 (1986, £179.95 - Spanyolországban már előbb kapható volt)

Az Amstrad 1986-ban felvásárolta a Spectrum márkát, és tovább folytatta a szériát. Legfőbb különbség, hogy mostmár beépített magnókazetta lejátszót tartalmazott, és nőtt a teljesítmény.

 • ZX Spectrum +2
 • ZX Spectrum +2A
 • ZX Spectrum +2B
 • ZX Spectrum +3

A Sinclair többféle perifériával jelent meg a piacon:

 • ZX Printer (Nyomtató, már az indulástól kapható)
 • ZX Interface 1 (8Kb ROM, RS-232 soros port, egyedi LAN interfész, és egy extra intefész amivel legfeljebb 8 ZX Microdrive összeköthető.

A népszerűbb nem Sinclair kiegészítők:

 • Kempston joystick interface
 • Morex Peripherals Centronics/RS-232
 • Currah Microspeach unit (beszéd szintetizáló)
 • Videoface Digitiser
 • SpecDrum (dobgép)

Természetesen többféle lemezes meghajtó is hamar megjelent a géphez. A legnépszerűbb ilyen interfész az SPDOS, Kempston KDOS. Utóbbi egy irodai szoftvercsomagot is tartalmazott, adatbázis, táblázat, és szöveg szerkesztővel.

A ZX könnyen elérhető árazása, és a tény, hogy könnyen meg lehetett tanulni, akár mélyebb szintekent is sikerre vitte. Nagy rajongói bázisának köszönhetően rengeteg szoftver jelent meg rá. Különösen a játékfejlesztők érezték úgy, hogy kiélhetik kreativitásukat.

A legtöbb eredeti játékot magnókazettán lehetett kapni hozzá, és úgy tervezték meg a gépet, hogy elbánjon bármilyen lejátszóval. Mivel minden magnó kicsit más (...) ezért nagyon megbízhatónak kellett lennie a betöltési folyamatnak és emiatt lassú a betöltés.

A ZX Spectrum +3 sikerét részben az okozta, hogy már kezelt 3-inch hajlékonylemezt. Meg is jelent több mint 700 termék ilyen adathordozón.

Rengeteg szoftver volt elérhető magazinokban, könyvekben, sőt egy időben még azt gondolták a rádióban este majd programokat fognak sugározni...

A géphez járt joystick, így a legtöbb játék ezt ki is használta. Ennek ellenére, sokkal összetettebb játékok is készültek hiszen ott volt a billentyűzet is.

Nehéz eldönteni melyik gép a legideálisabb az éppen aktuálisakból. Az biztos, hogy a ZX maradandó nyomot hagyott a 8 bit-es gépek felhasználói körében.