Ezt a tradicionális harcművészettel foglalkozó játékot, sorolhattam volna az Amiga, Sega Mega Drive, vagy ZX Spectrum szekcióba is - népszerű játék volt a korában. Az Electronic Arts igen sok jól sikerült játéka közül, ez egy 256 színű palettát, részletes grafikát animációt, digitalizált hangot és hihetetlen hangulatot biztosító darab volt. Egyszemélyes játékban lehetett a gép ellen gyakorolni 4 féle harcművészeti ágazatot. Sőt még nagy versenyeken is részt vehet a játékos, ahol egyre nehezebb ellenfelek és harcmodorok várják!

Az összes verzió 1989-ben jelent meg, és közel azonos szinten teljesítettek. Én tapasztalat alapján a DOS verziót tudom bemutatni.

Az intro után, madártávlatból látható a gyakorló tér, középen a mozgatható játékossal. Jobb és bal oldalon 2-2 japán stílusú épület, ahova betérve máris gyakorolhatod az ikonnal jelzett harcművészetet. A menüben választhatod a magányos, vagy az ellenféllel való gyakorlást.

Ha úgy érzed készen állsz egy erősebb AI ellen is megméretni magad, menj a főtér bal felső sarkában lévő harctérre.

Amikor eléggé kiismerted az eleinte kellemesnek nem mondható irányítást (minden harcművészet irányítása kicsit más!), akkor irány a főtér tetejénél lévő kapu, ahol benevezhetsz a Tokyo-ban megrendezendő, Budokan nevű tornára.

Első ellenfeled a karate erejét fogja használni a legyőzésedre, de te szabadon választhatsz bármilyen harcnemet - de mindegyiket csak korlátozott számban! Ez egyfajta stratégiát is elvár a reflex és jó irányítás ismeret mellé...

Ebben a játékban, elvileg nem lehet csalni. Más játékokban beválhat a "minél gyorsabban nyomkodni a támadás gombot" de ennél nem - főleg a Budokan későbbi szintjein.

Harcmódok:

  • Bo - Klasszikus Japán hosszú bot
  • Karate - Fegyver és védelem nélküli harcos, csak a kezét és lábát használhatja
  • Kendo - Vívás, Japán fából készült kard
  • Nunchaku - A két henger alakú végét, lánc köti össze, támadásra és védekezésre is alkalmas.

A játék már elég korán kihasználta az AdLib Music Synthesizer kártyát, és a Roland MT-32 MIDI szintetizáló modult, sztereó hangzást biztosítva.

Nagyon szépen, a klasszikus érát idézően kidolgozott hangulatos játék. Igazi kihívás!Videó


Online Játék


Csalások

Húsvéti Tojás (Easter Egg)

Sétálj a jobb alsó sarokba a Dojo képernyőn, és nyomd le a B billentyűt. Ez után bejön egy break out típusú mini játék.