Az Imperium Galactica egy valós idejű űrstratégiai játék DOS-ra, a magyar Digital Reality játék fejlesztő cég munkája (azóta a cég megszűnt helyesbítés: további infó). 1997 Márciusában jelent meg, 2 CD-t foglalt, ami emlékeim szerint akkoriban óriási adat mennyiségnek tűnt! És valóban, rengeteg előre renderelt 3D átvezető, és más animációkat tartalmazott, rengeteg szöveget, 2D grafikát, hangot, és még nagyon hangulatos zenéket is. Tulajdonképpen emiatt volt sikeres, filmszerű történet és játékélmény, kidolgozott stratégiai elemekkel. (A nagy sikeren felbuzdulva, és a fan-ok nagy örömére később elkészült a II. rész is, ami képes felülmúlni ezt az amúgy is instant-klasszikus játékot!)

Az első rész még szigorúan egyszemélyes játék. A ma már "alap"-nak tekintett stratégiai elemeket mind tartalmazza: kolonizálás, háború, nyersanyagok és kereskedelem, diplomácia, fejlesztés, gyártás.

A főhős akit alakítunk, Dante Johnson még zöldfülű a kezdetben, és a játék során fog - velünk együtt - fejlődni. Eleinte csupán egy Romboló típusú csatahajót bíznak rá, valamint az emberi faj 3 eddig meghódított bolygóját. Azonban nem tart sokáig a nyugalom, már a játék elején elég hamar melléktörténetekbe lehet bonyolódni. Ezek egyfajta szívességek, amiket érdemes egytől egyik megcsinálni mert jótékony hatással vannak a birodalomra és a kapcsolatokra. Vannak azonban a fő történeti szálhoz kapcsolódó feladatok is amit kötelező megcsinálni az előrehaladás érdekében. Az eleje a játéknak elég kritikus, sokkal gyorsabban kell felfejlődni, mint a rivális fajok...

A játék során, ahogy Dante Johnson fejlődik és jobb rangokat kap, egyre több menedzselni valót bíznak rá. Pl.: Az elején még fejleszteni és gyártani sem lehet, legfeljebb a bolygókon építkezni. És mivel nem ismer az emberi nép más fajokat diplomácia sincs.

Rengeteg faj van az univerzumban:

Szabad Kereskedők Ligája
Emberi faj
Szín: Sötét kék
Speciális egység: Behemót Tank
Nem igazán terjeszkednek, 3 bolygóval kezdenek. Nem túl harciasak.

Dargslan
Szín: Sötét zöld
Speciális egység: Önjavító Tank
"Keveset lehet tudni erről a fajról. A kémek jelentése szerint nagyon harciasak és erősek, mind az űrben vagy földi csatákban"

Drib
Szín: Lila
Speciális egység: Paralizáló Tank
"A Drib egy büszke nép, fejlett mechanikai és építészeti tudással. Ismerik a Dargslan népet, mivel nemrég elhódított tőlük területeket"

Ecalep
Szín: Világos zöld
Speciális egység: Anti-missile Tank
"A birodalmuk gyors növekedése miatt, az adóbevételei igen magas szintet ért el..."

Szabad Nemzetek Szövetsége
Szín: Közép kék
Speciális egység: Behemót Tank
"Régen a Nagy Birodalom része volt, de már egy jó ideje kikiáltották függetlenségüket. Gyorsan fejlődtek, újabb területek meghódításával. Arrongáns attitűdjükről híresek, a Birodalom irányában."

Garthog
Szín: Vörös
Speciális egység: Radar zavaró
A játék elején igen agresszív nép, sok egységgel. (segítség/spoiler: Ők az elsők akikkel találkozik a főhős, ugyanis nagyon közel vannak a bolygói, érdemes minél hamarabb hadjáratot indítani ellenük - különben ha nem ők fognak!)

Morgath
Szín: Fehér
Speciális egység: Kamikaze Tank
Maguknak való, ellenséges faj.

Sullep
Szín: Sárga
Speciális egység: Mobil üteg
A játék elején agresszívek lehetnek, de lehet hogy a Morgath-okat előbb támadják meg. A földi csatát részesítik előnyben. Sok bolygóval indulnak.

Ychom
Szín: Türkiz
Speciális egység: Mine-laying saucer
Békés, kereskedő faj, akik jó kapcsolatot tartanak fenn a Szabad Kereskedőkkel. A bolygó szintű védelmeik erősek.

A kolóniákat (bolygókat) neked kell kiépíteni, fejleszteni, új épületek és egységek építésével. Minden kolóniának először kell egy központi épület (Colony Hub), és csak utána lehet más épületeket felhúzni. Az ott lakóktól adót szedhetsz, de fontos a népesség a fejlesztés és gyártás szempontjából is. Minél több szabad munkaerőd van, annál több fejlesztő, gyártó épületet tudsz ellátni. Csak akkor működik optimálisan egy ilyen épület, ha elegendően dolgoznak benne. Tehát, először a népességet kell növelni, ami magával vonz problémákat is: közbiztonság, védelem, szükségletek... Ha eléggé megerősödött egy kolónia, és van munkaerő felesleg, akkor érdemes fejlesztő, és gyártó egységeket építeni. Csak ott lehet gyártani űrhajókat, és állomásoztatni egységeket, ahol van űr kikötő!

Gondoskodni kell az épületek energia ellátásról is. Van Nukleáris, Fúziós, és Nap erőmű (ilyen sorrendben egyre hatékonyabbak ezek). Naperőműt, és Fúzióserőműt csak ember lakta bolygókon lehet építeni.

A populáció élelemellátásáról is gondoskodni kell. Erre több épület is van. Élelem nélkül rohamosan csökken a lakosság (nem meglepő)!

Minden kolónia legfeljebb 5 felszíni védelmi ágyút tarthat fenn. Ezek között kétféle van, az egyikkel az űrben zajló csatákat lehet támogatni, a másikkal a felszíni csatákat. Vannak ún. bolygópajzs-ok is!

Az egységek eléggé változatosak, fajonként eltérhetnek a technológiák. 3 fő kategória van, a legegyszerűbbek a Vadászok, komolyabbak a rombolók, és a cirkálók, a legnagyobbak a zászlóshajók. A földi egységek is elég változatosak.

A 3D renderelt grafika, az élőszereplős átvezető animációk, a kidolgozott történet, és stratégiai rendszer még mai szemmel is tarthat újdonságokat annak aki kihagyta valamiért ezt a játékot. Egyetlen hátránya, hogy a megboldogult DOS-ra íródott, és emiatt csak emulációval lehet játszani. Régebben játék melléklet volt a PC Guru és sok más magazinban. Nekem két példány is van így belőle :) A játék világhírnévre tett szert, ami kevés magyar fejlesztésű játékról mondható el. És ami még nagyon jó, hogy teljesen magyar nyelvű a játék!

Hódítsd meg te is az univerzumot! Én már számtalanszor megtettem :)


Videó


Csalások

Játék közben gépeld be az alábbi kódok egyikét. Először aktiválni kell a csalás módot (a karaktereket egymás után írd be, de a shift maradjon lenyomva).

Hatás Kód
Csalás mód aktiválása Left Shift + K A R O L Y
100 000 Kredit V
Összes kólónia és fejlesztés C
Csalások minden bolygón C C
Előléptetés Rang 1 5
Előléptetés Rang 2 6
Előléptetés Rang 3 7
Előléptetés Rang 4 8
Előléptetés Rang 5 9

Sajnos a saját tapasztalataimból kiindulva, ha már aktiváltad a csalás módot, a játék borzalmasan instabillá válik, néha le is fagy. Mindenképp ments mielőtt csalsz, és tartogasd végszükség esetére a csalásokat.

Ha sokszor csalnod kell hogy továbbjuss akkor inkább kezdd elölről a játékot hiszen ez jele annak hogy rossz volt az eddigi stratégiád.