A játék első 4 pályája 1-2 játékbeli év alatt könnyedén végigvihető, azonban az 5. pályától kezdve egyre gyérebb lesz a választék a felvehető alkalmazottak terén. Sőt el kell kezdeni oktatni a kezdő doktorokat a Training nevű szobában. A 6. pályától jönnek a járványok, és egyre több probléma!

Ez a Tutorial azoknak szól, akik valamiért rossz stratégiát választottak eddig, egy későbbi - nehezebb - pályán, és emiatt nem tudnak tovább haladni. Leírok vegyesen tippeket, trükköket, és gyakran elkövetett hibákat!

Helykihasználás

Eleinte óriási épületeket bíznak rád, vagy válik megvásárolhatóvá. Későbbi pályákon pedig egyre inkább jellemző, hogy ugyan van hely elég, de az épületek egyre szűkebbek, kisebb terek, és labirintus szerű felépítés jellemzi. Úgy vettem észre a bukásra ítélt kórházak egyik fő negatívuma a szobák rossz elrendezése, és a túl szűk folyosók. A folyosó legalább 2 kocka széles legyen, leszámítva a padokat.

Habár nagyon jól néz ki, ha a padokat a folyosó közepére, egymással hátnak helyezed el, vagy óriási területeket áldozol fel padoknak: ez nem jó taktika! Minden egyes elpazarolt kockával, csak több időt fognak - rosszabb kedvvel - a páciensek a kórházban tölteni.

A legfontosabb végiggondolni, hogyan működik a játék, mi történik a betegekkel:

  • Megérkezik a beteg a főbejáratnál. Az első útja a recepcióhoz vezet, hogy felvegyék. Tehát a recepciónak a lehető legközelebb kell lennie a bejárathoz. Azok a betegek akiket még nem vettek jegyzékbe, nem ülnek le tehát felesleges padokat tenni a recepció mellé! Érdemes viszont egy palántát tenni a recepciós pult mellé, mert attól jobban érzi magát a beteg (ha nagyon rossz az állapota, tovább bírja majd a kórházban. Viszont, ha nincs sűrűn locsolva a palánta az negatív hatást válhat ki!).
  • A recepció után a GP office (háziorvosi iroda) következik. Ez egy olyan szoba, ahol a háziorvossal konzultál a beteg, aki megpróbálja felállítani egy diagnózist. Ehhez különböző vizsgálatokra küldi a pácienst, ahonnan az eredményekkel ugyanide visszatér. Tippek kicsit később.
  • A diagnosztikai szobákból sokféle van, és minél későbbi pályán vagy annál több válik elérhetővé. Általánosságban elmondható, hogy minél ritkább egy betegség annál nehezebb diagnosztizálni és annál drágább, ritkább szobában derülhet fény a betegségre. Fontos megjegyezni, hogy a diagnosztikai szakaszban nagyon fontos milyen orvos van a GP office-ban. Ha kezdő, akkor akár 3x-4x is elküldi a beteget diagnosztikai szobába, mire rájön a betegségre. Épp ezért ide profi orvost kell tenni. Az első pár pályán erre nem olyan kritikus odafigyelni, ritkák a halálos betegségek, ráadásul a páciens a legtöbb szobában fizet valamennyi összeget, tehát még profitot is hoz ha sok szobát meglátogat :)
  • Ha a háziorvos rájött a betegségre jöhet végre a kezelés. Több szoba van ami kezelést nyújt mint diagnosztizáló. Érdemes megfigyelni, hogy sok-sok betegség esetén direkt összefüggés van hol diagnosztizálják és hol kezelik. Ezeket a szobákat csoportosítani kell minél közelebb egymáshoz. Példa: Láthatatlanság, ha jó a háziorvos akár már egy vérnyomás mérés után rájön hogy a pharmacy-ba kell küldeni.
  • Hurrá a beteget kezelték mehet haza - már amennyiben túlélte a látogatást. Egyes betegségek esetén gyorsan romolhat a páciens állapota (kattints rá és egy torta diagram jelzi az adatlapon az állapotot), és akár a kaszás is eljöhet hozzá. Ezt ugyebár mindenáron el akarjuk kerülni, hiszen akkor a kórház hírneve romlik és kevesebb beteg fog jönni!

Tehát ez a lényeg: fenntartani a kórház presztizsét, hogy minél több páciens válassza a mi kórházunkat, és minél többen jönnek értelemszerűen annál több a bevétel. Vedd figyelembe, hogy minden pályán gép vezérelt kórházak ellen versengsz egy városban. Akkor mehetsz a következő pályára (előléptetés) ha teljesíted a célokat. A célok szinte minden esetben a konkurens kórházak túlszárnyalására vonatkoznak.

Nem érdemes olyat csinálni ami nem cél. Minden pálya elején ellenőrizd le a célokat és azok elérése összpontosíts!

Szobák építése

Az jól működő kórházakban a szobák elhelyezése az egyik legfontosabb ahogy a fenti részből láthatod. De, a nagysága se mindegy. A páciensek - és orvosok! - közérzete sokkal jobb egy nagyobb méretű szobában. Viszont pazarolni se szabad a hellyel főleg kicsi/fura alakzatú épületben. A szobák legyenek akkorák, amiben kényelmesen elférnek a berendezések és bútorok.

Az orvosok ha nem érzik jól magukat a kórházban - vagy túl sokat dolgoztatod őket - sűrűbben kérnek fizetésemelést. Minél többször mondasz nemet a fizuemelésre annál nagyobb eséllyel mondanak fel!

Ha műszer is van a szobában, azt karban kell tartania egy gondnoknak (handy-man). A gépek viszont lassabban mennek tönkre ha van a szobában tűzoltó palack. Akár 2-őt vagy hármat is letehetsz.

Természetesen a közérzetet a palánták is növelik, de csak akkor ha rendszeresen locsolva vannak és nem kókadoznak, erre nagyon kell ügyelni. Nem elég telepakolni a szabad helyet velük... 2-3 bőven elég. (a folyosókon pedig oda érdemes tenni ahol betegek várakoznak)

A radiátorok elhelyezése előtt ellenőrizd hogy van -e átfedés a folyosókon lévő radiátorok sugarával. A játékban a hő "átsugárzik" a falakon :) A cél az hogy az egész épület ahol emberek megfordulnak le legyen fedve, minél kevesebb átfedéssel.

A legnagyobb plusszt az ablakok jelentik, főleg ha az utcára néznek - természetesen ebből van a legkevesebb. Azonban lehet olyan ablakokat is építeni ami a folyosóra néz. Ha van rá elég pénzed ne spórolj velük, megéri.

Egy helyesen elhelyezett, jól berendezett szoba, minél tapasztaltabb orvossal: ez a cél.

Összegzés

Tudom egyeseknek nehéz megemészteni, hogy ebben a játékban csak akkor lehet valaki sikeres ha nem arra megy hogy jól nézzen ki a kórház, hanem hogy hatékonyan működjön. Velem sokszor előfordult mikor eleinte játszottam vele, hogy kiépítettem egy kórházat, csak azért hogy rájöjjek: ez így nem fog működni, valamit alapjaiban elrontottam... Ez nem baj, próbáld újra, rá fogsz érezni mit rontottál el.

A cikk során csak az alapokra tértem ki, nem volt szó még a fejlesztésről, oktatásról, és egyéb más haladó trükkökről/dolgokról amire nem árt odafigyelni!