Az Amstrad CPC vonala után jött a PC kompatibilis korszakuk, amivel az IBM-PC térhódítására reagáltak az otthoni számítógép piacon. 1986-ban került kereskedelmi forgalomba a PC 1512. A PCW széria tagjai még mindig a Zilog80 processzor köré épületek, és nem biztosítottak kompatibilitást az IBM-PC gépekkel. Ezért döntött úgy az Amstrad hogy elkészíti ezt a gépet, kifejezetten alacsony árazással. Európában nagy sikert tudott elérni, és meg is szerezte a piac 25%-át!

Az ügyes tervezési döntéseknek köszönhetően, többet nyújtott mint egy azonos árkategóriás IBM-PC (vagy más klón). Inkább otthoni, mint irodai gépnek szánták. A 75 Wattos táp a monitorba volt építve (és még hűtő ventillátor se volt benne, ezáltal hallkabb volt a gép működése). A gép háza két floppy meghajtónak is helyet adott. A Windows 1.0 még csak 1 éve debütált ezekben az időkben, de az Amstrad nem csak a DR-DOS plus 1.2-t licenszelte a géphez, de még a GEM Windowing System-et is (grafikus DR-DOS shell). Tehát a gép a DR-DOS által biztosította az MS-DOS programokkal a kompatibilitást (felárért voltak MS-DOS 3.2 modellek is).

Futott is rajta sok játék, például a Secret of Monkey Island, Maniac Mansion vagy épp a Prince of Persia!

Nyolc különböző modell készült a 1512-ből. Ezek a floppy típusok és merevlemezek különböző variációt biztosították, pl. voltak 2 floppy-s, 1 floppy + 10 MB HD, vagy két 20 MB HD modellek stb. Monokróm, vagy színes monitor is választható volt a konfiguráció részeként. Az egér port habár 9 pines volt mint egy rendes COM port, egyfajta Amstrad specifikáción alapult. Az egér két gombos. A billentyűzet telejs méretű QWERTY, joystick porttal (ugyanaz mint a Commodore VIC-20 és Commodore 64 port). A beépített speaker sajátossága volt, hogy hangerő szabályzója is volt.

A processzorja egy Intel 8086-os volt, 8 Mhz-es órajellel. Az alap 512 Kbyte RAM-ot, egészen 640 Kb-ig lehetett bővíteni.

A gép egy továbbfejlesztett, egyedi CGA grafikus módot használt, ami 640x200 pixeles felbontást adott 16 színnel. A csatlakozó kör alakú DIN volt, így csak Amstrad monitorral működött.

Az opcionális perifériák között volt az új Amstrad DMP3000 nyomtató (80 karakteres, dot matrix), és az SM2400 modem (négyszeres sebességű betárcsázós masina, maximum 2400 baud).

Összességében egy jól szereplő, elérhető árazású PC kompatibilis géppel van dolgunk, ami elsősorban az európai piacon szerepelt kiemelkedően.