A grafikus megjelenítésű point and click (mutass és kattints) típusú kalandjátékok fénykorának egyik legszebb ékköve. A Lucasfilm Games berkeiben fejlesztett játék a karibb tenger szigetvilágának kalózok lakta életét eleveníti fel, rengeteg fantáziadús elemmel tűzdelve. Tehát nem a történelem hű illusztrálása és történetvezetés kapott hangsúlyt, hanem teljes mértékben a - kicsit a kalandjátékok önironiájának is tekinthető - humor!

A főszereplő egy Guybrush Threepwood (kb: Kefefickó Szitokfa) nevű fiatalember, akinek az álma, hogy kalózzá váljon. A célja eléréséhez különböző helyeket és két szigetet is fel kell fedeznie, miközben agyafúrt feladványokat kell megoldania. Ezek a feladványok egyébként pont azért nehezek sokszor, mert a megoldás annyira egyértelmű hogy arra nem is gondolnál! Persze vannak kivételek, amikor végig kell járni minden lehetőséget, mire rájössz hogyan tovább.

A játékot 1988-ban dobták először piacra, a dizájner és író pedig a híres Ron Gilbert nevű úriember volt. De, besegített neki Tim Schafer és Dave Grossman is, akik később a 2000-es években megjelent 3D megjelenítésű Monkey Island munkálataiban is részt vettek (nem is lett olyan nagy siker). Ron egyébként a SCUMM kalandjáték rendszer vezető fejlesztője is volt, a játék pedig az ötödik ami ezt a rendszert használta (lásd még: Indiana Jones and the Last Crusade). A játék ekkor még EGA színekben pompázott (16 szín). 1990-ben megjelent a VGA, 256 színt felvonultató remake.

Ahogy azt már az Indiana Jones esetében leírtam, nehéz dolog egy kalandjátékról úgy írni, hogy ne a történetet mutassam be. Ezért legyen itt egy figyelmeztetés: A cikkben spoilerek vannak! Ha magadtól szeretnéd végigvinni inkább állj neki iziben :)

Egyébként végigjátszás segítségével se rossz a játék, csak akkor túl rövid (max 3-4 óra), és kevésbé szórakoztató - már amennyire a "nem tudom mit kéne csinálnom" típusú frusztráció, majd az azt feloldó "basszus hogy erre nem gondoltam" felhördülés szórakoztatni tud :)

Interfész

A képernyő két részre van osztva, a felső részen láthatod az aktuális helyszínt, a szereplőkkel és interaktív tárgyakkal. Kattints valahova, és Guybrush odamegy. Bizonyos tárgyakkal interakcióba lehet lépni, ehhez a lenti részen először ki kell választanod egy akció szót, majd a tárgyra kattintani. Pl.: Open (kinyitni), és katt egy ajtóra. Szerencsére az ilyen egyértelmű dolgokat a jobb gombbal való kattintással is meg lehet csinálni! Ha bal gombbal nyomsz egy tárgyra, akkor azzal megvizsgálhatod, és Guybrush mond valamit róla.

A helyszínek több képernyőt is elfoglalnak, ha a széléhez ér Guybrush szépen tovább gördül a táj. Ha már nem gördül tovább a kép, kattints a legszélére, és egy új helyszínre kerülsz.

Az F5 billentyű lenyomásával egy menü jön be ahol menteni és visszatölteni tudod a játékállást. Érdekesség: A játék úgy lett megtervezve, hogy Guybrush nem tud elhalálozni, vagy úgy elakadni a kaland során, hogy ne lehessen folytatni! Tehát a "minden sarkon mentek" filozófia nem annyira fontos ;) Egyetlen rész van a játékban ahol viszont lehet veszíteni, amikor Guybrush-t a tengerbe dobja a sheriff egy kőhöz láncolva. Guybrush már a játék elején a kalózokkal való beszélgetés során megemlíti, hogy 10 percig vissza tudja tartani a lélegzetét. Tehát van idő bőven rájönni, hogyan tudnál a víz alól megmenekülni.

Alap történet

Guybrush azzal a határozott céllal érkezik meg a Meleee™ szigetre, hogy kalóz lesz belőle. Ehhez először meglátogatja a Scumm™ bárt, ahol beszédbe elegyedik a Nagyon Fontosnak Tűnő három kalóz vezetővel. Ők tájékoztatják arról, hogy aki kalózzá akar válni, annak túl kell jutnia a három próbán.

 • A lopás próbája
  • A kormányzó villájából kell elcsenni egy ereklyét.
 • A kincsvadászat próbája
  • Az erdőben kell megtalálni az elrejtett kincset.
 • A kardforgatás próbája
  • Tökéletesíteni kell a kardforgatás tudományunkat, és legyőzni a "kardmestert", aki a sziget legjobbja.

Ha sikerült egy próbát teljesíteni, menj vissza a kalózokhoz és jelentsd nekik. Ez nem kötelező egyébként, mivel váratlan fordulat következik be, mire mind a három próbát teljesíted. A kormányzóról hamar kiderül az első próba során, hogy egy elbűvölő hölgyeményről van szó (Marley). A villájába bejutni nem egyszerű, mivel halálos pudli kutyák őrzik azt :) Guybrush az erdőben szed némi virágot, és bekeni vele a húst amit a Scumm bár konyhájából emelt el. Az altató hatású elegyet a kutyáknak odadobja és azok elszenderednek. Ekkor még egy óriási felirat is megjelenik hogy "egyetlen állat sem sérült meg a játék készítése során, ezek a kutyák csak ALSZANAK". A villában összetűzésbe kerülünk a Sheriffel, de végül sikerült meglelni az ereklyét. Guybrush és Marley ezalatt láthatóan megkedvelik egymást.

A kincsvadászatról csak annyit, hogy természetesen kelleni fog hozzá egy kincsestérkép. Ezt a városban be lehet szerezni, de csak pénz ellenében. Lévén Guybrush még nem kalóz, valamint egyéb munkája sincs, pénz nélkül kezdi a kalandot. Tehát, látogass el előbb a cirkuszba, ahol egy kis alkalmi melóért szép summa üti a markod. A térképpel már tudni fogod az utat az erdőben a kincshez. Ahogy a kalózok is mondták, X jelöli a helyet. Ha megleled kezdj el ásni (ásót a városi boltban tudsz venni).

A kardforgatás előtt menj el a Voodoo nő házába. Itt tedd el a csirkét, és jósoltasd meg a jövődet. A csirke kelleni fog, hogy eljuss az apró különálló szigetre északon, hogy kardforgatás leckéket vehess. A kimerítő edzés után az edző rávilágít, hogy habár már elég jó a technikád még mindig nagyon kezdő vagy. Sokszor nem is a jó technika számít, hanem a sértegetések és az azokra való jó visszavágás. Például, ha heves viadal dúl, és egyszer csak azt mondja az ellenfél, hogy "Úgy harcolsz mint egy tehenész!" de te nem tudsz frappánsan válaszolni, akkor ő kerül előnybe. Azt kell erre mondani: "Milyen igaz, mert te meg úgy harcolsz mint egy tehén!", és akkor te kerekedsz felül. Három felülkerekedés már elég hogy te győzz (és három kudarc hogy veszíts). Kezdd el hát járni a szigetet, és küzdj meg kalózokkal, hogy megismerd az összes inzultust és a helyes visszavágásokat. Csak ez után lesz esélyed legyőzni a "kardmestert". A mestert legkönnyebben úgy találod meg, ha a boltost megkéred, hogy beszéljen vele. Ekkor ő elviharzik a boltból, mondva hogy te várj itt. Te azonban kövesd ahova megy.

Ekkor váratlan események történnek, és megismerkedhetünk a főellenséggel, aki elrabolja Marley kormányzót, akit a majmok szigetére visz. Innentől kezdve az ő megmentése a cél, további két fejezeten keresztül...

Tippek

 • Vegyél fel minden tárgyat amit csak lehet, ki tudja mikor mi jön jól.
 • Habár a játék során nem lehet meghalni, és nem fordulhat elő hogy nem lehet tovább jutni, időről időre ments és próbálj ki új dolgokat!
 • Beszélj mindenkivel az összes lehetséges témáról. Néha a beszélgetésnek véget vet a partner, de ettől még újra szóba fog állni veled és új dolgokat mondhat.
 • Vizsgáld meg a tárgyakat a tárgylistában (look). Ez sokszor nem csak hasznos, de új tárgyakra is lelhetsz.
 • Tárgyakat egymással is lehet használni! (use)
 • Bizonyos tárgyak "újratermelődnek", pl. puskapor. Ha valami nem jött össze, de érzed hogy azt kéne csinálni, próbálkozz újra ugyanazzal.

Összegzés

Ron Gilbert nem csak egy kiváló fejlesztő, de ebben a játékban megmutatta hogy kiváló történet mesélő, és dialógus író is. A szándékosan komolytalanra, viccesre vett stílus egyfajta görbe tükröt állít a túl komoly kalandjátékokkal szemben. A grafika és zenei aláfestés is elsőrangú. Én időről-időre előszedem és végigjátszom.

Jó hír, hogy nemrég megjelent egy grafikailag felturbózott kiadása is pc, xbox és mobil platformra, amiben bármikor át lehet kapcsolni a klasszikus 256 színű módba.

A második részt is a klasszikus csapat fejlesztette, és szintén nagyon jó. A 3D epizódok nekem már kevésbé tetszettek.
 


Videó