Az egyik legritkább Commodore Businness Machines számítógép, a "hordozható" (~1,5 kg) Commodore LCD modell volt. Nagyon kevés készült belőle, és azok sem kifejezetten kereskedelmi célból. Annak ellenére, hogy nevében hasonlít a C64 modellhez, technikai oldalról eltérő, és nem is igazán kompatibilis vele. 1984-ben került bemutatásra a januárban megrendezett Consumer Electronic Show-n (CES) kiállításon.

A gép 32Kb statikus CMOS RAM-al volt felszerelve, amit egészen 64Kb-ig lehetett feltornázni. Lehetőség volt ezt kiegészíteni még 64KB külső RAM-al. A kijelző - ahogy neve is sugallja - egy kis méretű LCD képernyő, ami 480x128 pixeles felbontáson, 80x16 karakteres szöveges módban működött. 1985-ben ezt volt az LCD technológia csúcsa!

A gép beégetett szoftvercsomagot is tartalmazott, elfért 96Kb-on a CMOS ROM-on. Amikor a CES-en bemutatták, még a szoftverek többsége csak egyfajta prototípusként szolgált:

  • Szövegszerkesztő, és táblázatkezelő (állítólag gyors, megbízható, és képességekben a népszerű Lotus-1-2-3 csomaghoz mérhető)
  • Számológép (bináris, decimális, hexa mód!)
  • Jegyzettömb (bináris, hexa, karakteres mód!)
  • Monitorozó (a rendszer működése követhető nyomon vele)
  • Terminál (csatlakozás hálózatokhoz)
  • Címjegyzék, és naptár (eseményekkel)
  • BASIC 3.6 (a C64-ben egy korábbi verzió a 2.0 van, egyébiránt ez is MS licenszelt csak fejlettebb...)

A számológép és a jegyzettömb bármikor, egy speciális billentyűkombináció hatására betölthető - akár megszakítva időlegesen egy már futó alkalmazást.

Hasonlóan a ZX-Spectrum géphez, egy főmenü is belekerült az operációs rendszerébe - rögtön indítás után látható (igaz ez nem grafikus, hanem karakter alapú). Tulajdonképpen a beépített programok gyors indításában működése kimerült. Segítségével alapvető műveleteket lehet végezni, pl. a memóriát külső meghajtóra tükrözni, vagy letölteni fájlokat a beépített modemmel! 1984-ben már tombolt a "hálózat láz", tipikusan olyan időszak eleje, amikor minden nagy szoftverfejlesztő és hardware gyártó a hálózati lehetőségek implementálására koncentrált. Érdekesség: A modemet akár BASIC-ből is lehetett programozni, pl. az OPEN paranccsal.

Nem tartalmazott beépített floppy meghajtót, ezt próbálták kompenzálni egy IEC porttal, ami az összes Commodore soros porti eszközzel kompatibilis volt (tehát külső meghajtó csatlakoztatható hozzá). Később készült is egy prototípus kifejezetten ehhez a modellhez egy 3.5"-es floppy meghajtó a 1561-es. Készült egy hőnyomtató prototípus is, de végül nem került kereskedelmi forgalomba az sem.

Ha kikerül a piacra, úgy tervezték hogy 600$ körül lesz az ára - borsos, de még így is a korabeli árak fele körülbelül - főleg a kortárs hordozható gépek között.

Érdekes projekt, kár hogy nem csiszolgatták még... Ha lenne videó kimenet engem még most is érdekelne :)