A Sierra egyik itthon talán kevésbé ismert point and click kalandjátéka a Gabriel Knight, ami 1993 végén jelent meg és Jane Jensen tervezte. A 90-es évek elején a kalandjáték nagyon népszerű volt, második aranykorát élte, hiszen a kezdetleges játékokat felváltotta az SVGA grafika, a jó minőségű hang, szinkron és egyre hosszabb tartalom. Igazi kuriózumnak számított, hogy a CD-ROM kiadásban az összes dialógushoz volt szinkron, sőt videó átvezetők. A floppy változat se volt rosszabb, csak épp 11 lemezről kellett telepíteni azért... :)

A fiatalabb korosztályt könnyebb volt megcélozni aranyos, vicces témákkal, ám a felnőttek kicsit ellenállóbbak voltak a műfajjal szemben. Így nekik próbáltak kedvezni az egyre szaporodó pszicho thriller és horror témájú kalandjátékokkal. Nos ha nem is a legjobb a Gabriel Knight az utóbbi kategóriában, engem például egészen jól lekötött, sőt!

Történet

A cselekmény helyszíne New Orleans (többféle negyede), és Gabriel Knight a főhős aki egy Voodoo gyilkosság ügyben nyomoz, ám ő nem nyomozó hanem egy író, aki legújabb könyvéhez próbál inspirációt és információkat gyűjteni. A történet során egyre jobban belemélyed a voodoo világába, egyészen addig a pontig hogy párhuzamot von egy egész életén át jelen lévő rémálma és a gyilkossági ügy között. A történet végefelé külföldre is elutazik, hogy lezárja az "ügyet" majd visszatérésekor döntenie kell megbocsájtás és hivatástudat között... Tehát kétféle befejezés között lehet választani.

A történet egyébként többé-kevésbé lineáris, és napokra van felosztva. A stílust tekintve egy klasszikus pszichológiai horror regényhez hasonlít, és sajátos különc humort is felvonultat néha.

Játékmenet

Mivel a játék a Sierra által kifejlesztett SCI motort használja, a felület ismerős lehet sok játékos számára. Az SCI egyik fejlettebb változatát használja, tehát semmit nem kell begépelni teljesen point and click.

A képernyő három részre van felosztva. A középső sávban van az aktuális helyszín, itt vannak a szereplők és itt történik a cselekmény. A felső rész a menü, és csak akkor látszik ha felé viszed az egeret. A menü bal oldalán gyorsan ki lehet választani a cselekvés ikonokat. Középen a felső gomb a tárgylistát nyitja meg, alatta a diktafon ami egy egyedi jópofa funkció. Vissza lehet játszani a korábbi párbeszédeket segítségével! Kicsit jobbra a kiválasztott tárgy ikonja látható. Megint jobbrább az elért pontszám, ami egyben azt is jelzi hogy nagyjából hol jársz a történetben (egyes dolgokat nem kötelező megcsinálni, tehát nem pontosan jelzi). A kérdőjel segít eligazodni mi mire való, a potméter pedig az általános beállítások ablakát hívja elő (hangerő, szöveg kijelzés állítása stb.)

Az alsó sávban a dialógusok olvashatóak. Ha valakivel szóba elegyedsz a kérdőjel cselekvés ikonnal akkor egy ún. "kikérdező" képernyő jön elő, ahol látszik Gabriel és a másik fél portréja, középen pedig a feltehető kérdések. A felkiáltó jel ikon csak egy rövidebb dialógust eredményez (de ettől még hasznos lehet ez is).

Természetesen a szokásos cselekvések érhetőek el (a menüsoron így jönnek sorban): mozgás, körbenézés, tárgy felvétele, szoba elhagyása, beszélgetés, megszólítás, tárgyhasználat, tárgy mozgatás.

Érdekességek

  • A játékot jól fogadták a kalandjáték szerelmesei, és a siker nyomán két folytatás is követte a Sins of the Fathers-t.
  • Minden Gabriel Knight játékban egy gospel szám az aláfestő zene, de mindig más feldolgozásban.
  • A játék bezsebelte az 1993-ban megrendezett CES (Consumer Electronics Show) legjobb bemutatójáért járó díjat.
  • Jane Jensen első játéka, amiben teljes szabadságot kapott a Sierra fejétől Ken Willamstől. Ez egyébként jellemző Sierra mentalitás volt, nem akarták korlátozni a kreativitást, de elvárták hogy a kalandok sikeresek és eladhatóak legyenek.
  • A szinkron színészek szinte egytől egyig híres/elismert színészek voltak (pl. Tim Curry, Mark Hamil). Ez még manapság is ritkaság a játékvilágban!

Videó


Csalások

Ha úgy érzed a karakterek nem osztanak meg minden információt, vagy csak újra hallani akarod amit már elmondtak kérdezd őket ugyanarról többször egymás után.

Mindig kérdezd meg az összes témát mindenkitől. Ha nem emlékszel valamire, hallgasd vissza a beszélgetéseket a diktafonon.

Mivel a játék napokra van felosztva, és általában a nap elején történnek a fontos események érdemes ezeket feljegyezned. Ezek az események kihatnak arra mit kell tenned. A játékban nincs mód ezeket visszaolvasni.

Ha nem találod a helyet ahova menned kéne, ne feledd két térkép is van: a francia negyed és New Orleans.

Ha nem fejeződik be egy nap akkor még valamit tenned kell. Általában ez lehet amiatt is mert nem beszéltél egy témáról valamelyik karakterrel. Ne feledd ez egy történet központú kalandjáték.