Sid Meier legendás játéktervező egyik korai nagyszabású alkotása a Sid Meier's Pirates! (nemes egyszerűséggel: Kalózok), melynek első kiadása 1987-ben jelent meg a Microprose gondozásában.

Ez volt az első Sid játék aminek a címében is szerepelt a tervező neve. Sid ezzel a játékkal a szimuláció zsáner felől egyre inkább a stratégia felé nyitott, sőt még egy kis kardforgatós akcióval is megfűszerezte. A játékban három féle szerep közül lehet választani (kalóz kapitány, partizán vagy kalóz vadász), és a szereplő karrierjét kell egyengetni, annak mindennapi szintű teendőivel. Egyaránt lehet kezdeni a 16., 17. vagy 18. században, és ez természetesen hatással lesz az eseményekre, városokra és sokminden másra.

A játék óriási sikernek örvendett, így rengeteg gépre portolták: Amiga, Apple, Atari, Commodore 64, Macintosh, Amstrad CPC, NES, Sega Genesis, Windows és természetesen MS-DOS. Az első, eredeti változat a C64-es volt.

Ebben a cikkben én a felújított 1993-as Gold kiadásra fogok bővebben kitérni. Hovatovább 3 féle kiadás is volt DOS-ra, 1987-ben az első boot floppy változat (nem kellett dos hozzá), 1989-ben a DOS kiadás és 1994-ben a Gold ami már VGA grafikában pompázott és CD-n jelent meg.

A Pirates! egy egyszemélyes játék, melyben az új világ meghódításának az idején a karibb szigetek, Mexikó, Florida, Dél-Amerika és a környező térségek közelében játszódik. Mint említettem alapvetően háromféle szerepet lehet alakítani, de ezt nem kell megadni a játék elején, tehát bármikor dönthetsz úgy hogy a kalózkodásból jó útra térsz, vagy épp fordítva! A kezdetekben minden nemzet (Spanyolország, Holland Köztársaság, Anglia, Franciaország) semlegesen áll hozzád, és felhatalmaz téged, hogy vizeiken védelmi partizánakciókat hajts végre. A történet előrehaladtával a cselekedeteid befolyásolják majd az egyes nemzetekkel való kapcsolatodat. A játéknak nincs vége akár a SimCity-nek. Elérhető célok és feladatok persze vannak, így mindenki eldöntheti hogy mit akar elérni, mit tekint a karrierje csúcsának :)

A kalandozásaidat egy hajóval, legénységgel, némi élelmiszerrel és ágyúkkal kezded a térkép nézeten. Ezen a nézeten tudod navigálni a hajódat a nyílt tengeren, és kiköthetsz városoknál, vagy bárhol a part mentén. Minden várost valamely nemzet fennhatósága alá tartozik. Mikor megközelítesz egy várost többféle lehetőséged van: behajózol, észrevételen belopózol, vagy megtámadod. Természetesen városokba gyalog is elmehetsz a szárazföld felől. A városok megtámadásával lehet a legtöbb zsákmányt begyűjteni, de mondanom sem kell a város elleni harc a legnehezebb. Minden városnak egy vagy több védelmi tornya, és meghatározott számú ott állomásozó zsoldosa van. Minél többen laknak egy városban és minél gazdagabb a város annál több zsákmányt lehet szerezni a sikeres támadás után. Ha megsemmisül a hajód támadás közben, vagy elesel a harc során a városi tömlöcben végzed. Általában néhány hónap után (a reputációdtól is függően) egy jóakaród segítségével szabadulhatsz.

A nyílt tengert szelve időnként össze fogsz futni más hajókkal (többféle hajótípus is van, más-más tulajdonságokkal). Ilyenkor megpróbálhatsz észrevételen továbbállni, vagy jobban megvizsgálni. Ha megvizsgálod a hajót megtudhatod például hogy melyik nemzethez tartozik, de ha túl sokat nézelődsz nő az esélye hogy észrevesznek. Akármelyik hajót meg is lehet támadni. Ilyenkor ügyesen kell navigálni, és ágyútűz alá venni az ellenséget. Ha elpusztítod az ellenséges hajót némi zsákmányra tehetsz szert, de érdemesebb óvatosan közelmenni és vállalni a közvetlen összecsapást. Ilyenkor már nincs más dolgod mint legyőzni kardforgatásban a kapitányt. Ehhez te választhatod meg a fegyvered típusát. Ha legyőzted és épségben megúszta a hajó úgy nem csak zsákmányt szerzel hanem új hajót is.

A harcon kívül titkos kincsek után is lehet kutatni a szárazföldön, valamint rég eltűntnek hitt családtagokat felkutatni és megmenekíteni. Vagy, választhatod a teljesen békés utat is azáltal hogy csak árukkal kereskedsz a városok között!

Az idő előrehaladtával egyre nehezebbé válik a jó legénység felkutatása és fenntartása. A harcok során megcsappanhat a legénység, így azt idővel pótolni kell a városi kocsmákban. A legénység viszont rossz morállal semmit nem ér, tehát egy sikeres rajtacsapás után joggal elvárják hogy a bankár segítségével szétoszd nekik a zsákmányolt aranyt. A legtöbb aranyt te mint kapitány fogod kapni, de nem sokkal többet mint a többiek része (ez nagyjából a valóságban is így volt anno, a filmek sokszor torzítanak).

A Pirates! rengeteg újítást vonultatott fel. A játéktér igazán dinamikusan változott, a városok gazdát cseréltek, kormányzók jönnek és mennek, a hajó forgalom az idő haladtával megnövekszik, az áruk változatosabbak lesznek és az árak is változnak, játékostól független események következnek be stb. A kezdéskor sok tényezőt véletlenszerűen generál le a program, így némi változatosságot és egyediséget hozva létre minden egyes játékmenetnek. Háromféle nehézségi fokozat közül lehet választani a játék elején.

Óriási játék, ami többféle stílust ötvöz. Sid Meier nem tud és soha nem is akart átlagosat kiadni a kezei közül, győződj meg róla te is! Én bár rajongok a történelemért, el tudom képzelni hogy olyanokat is le tud kötni egy ilyen kaliberű játék akik eddig ódzkodtak a történelmi témájú játékoktól. Sőt odáig megyek, hogy egy interaktív történelem lecke az, ami igazán hatékonyan képes megszerettetni a törit és játékosan önteni az ismeretet az erre fogékony fejekbe. Próbáld csak ki a Civilization-t is és érteni fogod mire gondolok.


Videó


Online Játék