Ez a játék a DOS korszak gyöngyszeme - majdnem tökéletes! Chris Sawyer nevét - remélhetőleg - nem kell bemutatni, nevéhez a stratégia, management, és építkezős játékok fejlesztése kapcsolódik. Az eredeti verzió címe Transport Tycoon volt, majd azt követte egy feljavított Deluxe változat is. A mai napig jelennek meg független, főleg windows-ra szánt adaptációk is. A játék címe magyarul így hangzana: Közlekedés Mágnás.

Sok tényező összességétől válik lenyűgözővé a játék. A zenei aláfestés, ami alkalmazkodik az aktuális korhoz, óriási térkép amin városok, gyárak, óceánok, erdőségek stb.. vannak, mind arra várva, hogy elindítsd saját közlekedési vállalkozásod. Ehhez mind a vízen, földön és levegőben rendelkezésedre állnak járművek! Négyféle egyedi táj, eltérő növényzettel, épületekkel, úttal, és persze a közlekedési járművek kínálatát tekintve.

A játék térképekre épül, és mindegyikben más a küldetésed. Előfordulhat, hogy össze kell majd gyűjtened valamennyi pénzt, vagy le kell szállítani utasokat például. Sőt, ha elég jó vagy már, AI ellenfelekkel is lehet játszani, minden cégnek más egyedi színe van. Mivel a játék örökölte a méltán népszerű "RollerCoaster Tycoon" motorját, a siker garantált.

És voila, megint egy játék amelyik megengedi neked, hogy saját térképet hozz létre, egy beépített szerkesztő programmal!

Ennek a játéknak a hivatalos folytatása, és egyben a legjobb verziója, a "Locomotion", mely már teljesen Windows natív, és Chris Sawyer assembly nyelven írta - kivéve a windows user interface egyes részeit. Az AI, grafika fényéveket fejlődött!

Letöltési link a cikk végén!


A főmenü eléggé interaktív. A háttér nem egy statikus kép, hanem bemutatja a játék motorját. Egy térkép szelet, ahol buszok, repülők, vonatok járják az utukat. A szokásos dolgokat lehet a menüben csinálni, pl. beállítani a nehézségi fokot. Ezt egyaránt lehet egy előre elkészített profil alapján (pl. könnyű, közepes, nehéz...), vagy pedig teljesen egyedit létrehozni, az opciók testreszabásával. Érdemes játék előtt alaposan áttanulmányozni ezeket a sorokat, hiszen a játék teljes hosszára hatással lesznek. Legfontosabbak:

  • Ellenfelek (AI) száma, intelligenciája
  • Az AI hány hónappal később kezdi a játékot
  • Banki kölcsön kamata (%) - Én a 7-10 sávban szoktam általában játszani
  • Vonatok megfordulhatnak -e a pálya végén! (Locomotion-ban ilyen nincs, megfordulhatnak és kész :)
  • Környezettel kapcsolatos beállítások

Ezek alapján a játék mindig új térképet generál neked. A városok neveit, méretét, helyét is véletlenszerűen dönti el. A térkép szerkesztőben is úgy tudsz város lerakni, hogy először eldöntöd, hogy kis falu, vagy nagy gigapolisz legyen. Persze ezután még fejlesztheted az utakat, más infrastruktúrát, pl. hidak, autópálya. Majd, egy kattintásra, növelheted a város méretét. Ilyenkor plusz épületekkel, ha szükséges utakkal bővül a város.

Jármű kategóriák:

  • Busz/Haszonjármű
  • Vonat
  • Hajó
  • Repülő

A Locomotion-ben pedig van még villamos is. Ellenben, nincs maglev és monorail. Vannak viszont modok, szóval "nincs nagy gáz" :) Általánosságban is elmondható, hogy a Locomotion jobban modolható.


A városok mellett, igen fontosak még az ipari létesítmények is. A fateleptől el kell vinni a fát a papírgyárba. És most jön a trükk! A papírgyárból a papírt elviheted a nyomdába. Hmm! :) És a nyomda pedig újságokat, könyveket, plakátokat és más földi jókat fog előállítani, amit már rögtön a városba szállíthatsz. Ekkor válik valami "Goods" állapotba, tehát: termék lesz!

Ugyanezt az utat járja be sok más nyersanyag, amíg termék nem lesz. Van olyan termék, amihez két nyersanyag kell. Tipikus példa az acél. A legjövedelmezőbb a személyek nagyon gyors leszállítása, de az ipari szállítmányokért is sok pénzt lehet kapni. A játékban részletes kimutatást, grafikon tudsz megnézni a cégedről, a járatokról és a szállítmányokért kapható összegről. A grafikonon látható, hogy minél lassabban szállítasz le valamit, annál kevesebb pénzt fogsz kapni érte a célállomáson!

Szerencsére, a vállalkozásod személyeket, és postai küldeményeket is szállíthat. Össze lehet kötni városokat, ahol addig teljesen elszeparálva éltek az emberek. Természetesen beindul a kereskedelem is ezáltal, és sok más tényező hatására, elkezd növekedni a lakosság. A kis falvak poros utai egy idő után beton utakká válnak. Ehhez először renoválni kell az utakat. Ez megtörténhez automatikusan (elég ritka), vagy szép nagy pénz összegért, te is kampányolhatsz ezzel a nemes cselekedettel. Arra ügyelj, hogy a renoválás idejére az utak járhatatlanok, a buszok számára!


De, a városokat lehet másképp is támogatni - ha már sok a felesleges pénze a vállalkozásodnak. Lehet új épületeket adományozni - nő a lakosság, vagy szimplán pénzt. Sokan nem is tudják, de vannak szezonális pályázatok. Keresd ott ahol a hírek listája van. A pályázatokban két létesítményt kell összekötni, és bizonyos ideig (1-4 évig) több bevételre számíthatsz! De időben kell mindezt, ha kifutsz az időből, nem lesz kedvezmény. Főleg multiplayerben fontos figyelni a pályázatokat, mert nagy előnyre lehet szert tenni. Az élő játékosok ugyebár sokkal jobbak ebben a játékban :)

A kezdetekben persze nem vagy gazdag, a játékot adósságból indítod! Sőt, a legjobb stratégia, ha felveszel annyi pénzt amennyit csak tudsz, és utána építsz egy nagy távolságú ipari vonat útvonalat, vagy sok kisebb jövedelmező vállalkozásba kezdesz. Az elején a repülésről ne is álmodj. Vannak ugyan járművek, de túl lassúak, és 4-8 fő nem fog sokat fizetni! A hosszú (pl. 1 év) időn keresztül veszteséges járatokat töröld, a síneket szedd fel (visszakapsz pénzt), és kész. Ez nem jött be :)

A játék során a képernyő alján néha felbukkan egy újság, az aktuális hírekkel, pl. ha két várost először kötsz össze, új pályázatot írnak ki, vagy ha egy állomás már elfogad más szállítmányt is.


A Transport Tycoon és a Locomotion két nagyszerű játék, ami háromféle stílust ötvözve mutatja be a közlekedés kultúráját, teljesen a kezdetektől (1900), a jelenkorig (a készítése idejében, 1990-es évek). Sőt, még a jövőt is bemutatja, ami végül valósággá vált (Japán, maglev). A monorail végül nem igazán terjedt el. Akit érdekel az alaptéma, nem fogja tudni abbahagyni, én már évtizedek óta játszom vele! - És ez 2022-ben kissé kisértetiesen hangzik :)


 


Kézikönyv

Ha nem jelenik meg helyesen: megnyitás külön lapon


Videó


Online Játék


Csalások

Kódok

A kódok beírásához szúrj le egy táblát bárhova a térképen (Scenery/Trees tab -> Sign). A tábla szövege az alábbi táblázat egyike legyen. Ha aktiválódik a csalás egy kis pipa fog megjelenni a felirat mellett.

Mielőtt csalásokhoz folyamodsz, érdemes menteni egyet, mert néhány kódot nem lehet visszavonni és vagy destabilizálhatja a játékot.

A [kapcsoszárójelek] közé neked kell valamilyen értéket beírnod.

Hatás Kód
Az összes sín lecserélődik (1 - normál sín, 2 - monorail, 3 - Maglev) Cht: Tracks [sín típus szám]
Az év megváltoztatása, 1921-2071 között Cht: Year [év]
Az összes régi mozdony újra megvásárolhatóvá válik Cht: AllEngines
Az összes régi jármű újra megvásárolhatóvá válik Cht: AllVehicles
Pénz hozzáadás az egyenleghez (1-100000000) Cht: Money [összeg]
Eltávolítja a vásárlás képernyőről a jelenleg NEM használt járműveket. Cht: RemoveVehicles
Eltávolítja a HQ-t (cég főhadiszállás). Figyelem: Ha a HQ már fejlődött, de eltávolítod és újra lerakod, már többet nem fog fejlődni. Cht: RemoveHQ
Az állomások és rakományok értékelésének nullázása Cht: ResetStation 1
Általános statisztikai számokat jelenít meg a jelenlegi játékról Cht: Debugger
Elindítja (1)/megállítja (2) az összes járművet a térképen Cht: StopAll 1
Cht: StopAll 2

Jó cég értékelés

Ha egy városban szeretnél beruházni, de nincs valamiért jó értékelésed a városban, írd át a város nevét: "Happy Town"-ra.