Amikor 1994-ben megjelent ez a játék - a Cybernetic Corporation fejlesztése - tele volt a piac, unalmas, olcsó Tycoon jellegű játékokkal. Igazi felüdülés volt ez az alkotás, elsősorban a vicces kézzel rajzolt grafikák, és a hangulatos játékmenet volt ami igazán feldobta! Ebben a játékban egy pizza birodalmat kell felépítened, de jó olasz lévén, még a maffiai is meg fog keresni... Ha okosan sakkozol, és elvállalsz bizonyos dolgokat, az "jó hatással" lehet a legális pizzás vállalkozásodra :)

A játékban több városban is megvetheted a lábad, és a vállalkozásod. A játék elején kell egy szülővárost választanod, ahol - a könnyű fokozat választása esetén - rögtön van 1-2 éttermed. Éttermet bármikor nyithatsz újat is, hiszen a térkép nézetben meg tudod nézni mely ingatlanok bérelhetők vagy vásárolhatók meg. Vásárolni (buy) mindig drágább, ez egy egyszeri díj. Bérelni (rent) az elején jobban megéri, viszont kalkulálj a havi díjjal.

Az új éttermeket te rendezheted be. A város különböző kerületeiben, más-más a demográfia, ezt az információs panelen nézheted meg. Ennek megfelelően kell berendezned a pizzériát, pl: mást szeret egy hippi, mint egy nyugdíjas :)

Az éttermekben be kell rendezni egy másik helységet is: a konyhát. Csak vegyél pár sütőt, a forgalomnak megfelelőt. Az elején érdemes spórolni, nem csak ezen! Később könnyebb bővíteni, fejleszteni, csak legyen miből...

Beindulhat a nagy sütögetés, el kell készítened a saját pizzáidat, amihez rengeteg alapanyag áll rendelkezésre! És ráadásul ezeket még tovább őrölheted, apríthatod, paszírozhatod stb.. hogy kisebb mennyiségben, és más külalakban tudd a tésztára feltenni. Hmm. már éhes is vagyok! :)

A játékban van egy beépített másolás védelmi mechanizmus. Egész pontosan, amikor egy új játékot kezdesz, először meg kell csinálnod 5-10 pizzát, és pont úgy ahogy a játékhoz kapott kézikönyvben láthatod. Nos, kézikönyv nélkül nagyon nehéz (ha egyáltalán lehetséges) ezeket a pizzákat reprodukálni, így érdemes neten először utánanézni. Ha a feltétek mennyisége megegyezik az már fél siker, de a játék nézi hogy melyik alapanyagot milyen állapotban és a pizza melyik részére teszed fel!

 Ez némileg rontja az összképet, még akkor is ha nekem speciel megvan a kézikönyv. Unalmas megcsinálni őket újra meg újra...

A maffia megkerülhetetlen. Minden új éttermed megnyitása után x idő után meg fognak keresni, hogy védelmi pénzt szedjenek be. Ha nem fizetsz, tönkre tehetik a berendezést az éttermedben, ami pénzügyi krízishez vezethet, sőt a viszonyod az "alvilággal" is romlik. A játékban meg tudod nézni, hogy milyen ez a viszony. Sőt kétféle út van előtted, elérhetsz a legális és a nem legális világban is érdemeket. Érdekes koncepció, amit még azelőtt nem csináltak meg játékban.

A stratégáknak kedvez a részletes, már már RPG játékba illő karakter adatlap. Lehet javulni, és romlani a képességekben, de a legtöbb tulajdonság nem változik. A játékos ugyanolyan karakter mint azok akiket felvehet az étterembe dolgozni. Lehet felvenni szakácsot, pincért, és menedzsert. Te mondhatod meg mennyit keressenek, és hogyan végezzék a munkájukat. Ha már termel elég pénzt egy étterem vegyél fel oda menedzsert. Ő be fog helyetted vásárolni, alakítja a kínálatot, és árakat stb... Érdemes kihasználni, így több időd marad más teendőkre.

Annyi mindent beleépítettek ebbe a DOS csodába, hogy az már nem fér bele az időmbe. Azt javaslom, ha módodban áll mindenképp próbáld ki!

Megtalálod az egyensúlyt a tisztes polgár, és az alvilági figura között? :)Videó


Online Játék


Csalások

Karakter Feltőkésítése

Kérdés hogy ez csalás, hiba a játékban, vagy egyfajta ismert könnyítés a fejlesztők részéről...

Kezdj egy játékot bármelyik karakterrel és jegyezd meg a nevét/portréját.
Vegyél fel rengeteg hitelt a bankból (telefonon keresztül lehet).
Mentsd el a karaktert (ne a játékot, el lehet menteni a karaktert külön!).
Kezdj egy új játékot, de úgy hogy a karaktert töltsd be ("Disk" menüpont).

Biztosítási Csalás

Vegyél felelősség biztosítást (liability insurance) egy olyan cégtől aki sokat fizet.
Valamelyik "joke shop"-ból vegyél fegyvert (ezeket álnéven fagyinak, citromnak stb hívnak). Telefonon kell.
Ha nincs még nagy rangod előbb utóbb elkapnak. Fizesd ki a büntetést.
Vedd fel a biztosítási összeget. Többször is megismételhető.

Berendezés Bug

Ez egy hiba a játékban. Mentsd el a játékot, majd pakold át egy étteremből az összes berendezést a költöztető furgonba
Töltsd vissza a mentést. A furgonba tett berendezéseket át tudod vinni egy másik étterembe (lényegében kaptál ingyen berendezéseket).

Túlárazás

Ezt nem lehet túl gyakran elsütni. Ha ellátogatsz egy étterembe és megnöveled az árakat, a már ott lévő vendégek ki fogják fizetni bármilyen nagy is az összeg. Viszont, ha irreálisan nagy árakat állítasz be új vendégek nem fognak már jönni (természetesen).