A Metal Gear mint a lopakodós játékok elterjesztője 1987-ben hódította meg az MSX-2 gép büszke tulajdonosait. Hideo Kojima tervezte meg, és a Konami fejlesztette, adta ki. A játékos egy Snake nevű különleges ügynököt alakít, és egy hosszú, veszélyekkel teli küldetésen kell egyszemélyes hadseregként helytállni. A cél megtalálni és hatástalanítani egy szuperfegyvert amit "Metal Gear" néven emlegetnek. Ez a fegyver lényegében egy két lábon járó tank, hihetetlen méretű és nukleáris fegyverei vannak.

A játék sikeréből adódóan folytatás is készült, ami új történetet, karaktereket adott, többek között segítőtársakat Snake mellé. Ezen felül az eredeti játék előzményeit elmesélő epizód is napvilágot látott. Mondanom sem kell a koncepciót átültették más gépekre is. A Playstation "Metal Gear Solid" című játékában már teljes 3D grafikai megjelenítéssel, egy hihetetlenül lebilincselő játékélménynek lehettünk részesei.

A játékból több mint 30 millió példányt adtak el világszerte, és több rangos díjat is bezsebelt.

Játékstílus

Ez egy stílusteremtő, sok egyedi vonással megáldott, lopakodós akció játék. A szokásos "lőjj mindenre ami mozog" játékmenetet felváltotta egy előrelátóbb taktikát igénylő. A történet is nagyobb hangsúlyt kapott, mint sok korabeli játék. Az alapsztori mellett, a játék közben kibontakozó párbeszédek és események által haladunk előre a történetben. Habár az angol fordítás néhány esetben nem helyes (sem nyelvtanilag, sem értelmében), összességében átjön rajta a formabontó humor, és a szatirikus megnyilatkozások.

Történet

A hős tehát Solid Snake, egy speciális bevetési egység, a "FoxHound" tagja. A nagyfőnök őt küldi el a dél-afrikai "Outer Heaven" nevű erődítménybe, hogy kiosszon pár sallert. Eredetileg egy eltűnt FoxHound tag felkutatására küldik őt, de hamar tudomásra jut hogy az erődítményben van a Metal Gear szuper fegyvert. Itt kezdődik a játék, ezért többet nem árulok el, talán csak annyit hogy (egyébként amerikai filmes típusú kliséktől nem mentesen) várható néhány meglepő fordulat.

Koncepció

Hideo eredetileg egy modern fegyvereket felvonultató akciójátékot szeretett volna megalkotni. De hamar rájött hogy az MSX-2 nem képes vízióját grafikailag kielégíteni (az MSX limitálta a képernyőn egyszerre megjeleníthető sprite-ok számát, akár a többi korabeli gép). Innen jött az ötlet, hogy akkor legyen a játéktér képernyőkre osztva, sőt az ellenségek száma is jelentősen kevesebb. Ez így nem volt túl izgalmas, viszont apró módosításokkal - tehát lopakodós elemekkel - még lebilincselőbb is lett mint az eredeti terv.

Utóélet

Kevés játék büszkélkedhet még manapság is azzal, hogy ekkora utóéletet élhet meg. Folytatások, konverziók, ruházat és más kütyük, fröccsöntött figurák, zenei CD, sőt még film is készült Solid Snake kalandjából.

És az örökség tovább él, Solid Snake túl jár mindenki eszén.


Videó


Csalások

Állítsd meg a játékot az F1 billentyűvel, majd írd be a következő kódok egyikét. Végeztével indítsd el a játékot, ugyanúgy az F1-el.

Hatás Kód
Minden beléptető kód, mind a nyolc kártya HIRAKE GOMA
Végtelen mennyiségű töltény és robbanószert lehet felszedni INTRUDER
999 élelmiszeradag (ration) lehet nálad ISOLATION
Előléptetés egy extra rangra DS 4
4 csillagos rangra léptet elő (azt jelenti: te vagy a legjobb) ANTA WA ERAI