Az Out Run az autóverseny játékok egyik retro gyöngyszeme. Yu Suzuki tervezte, és a SEGA adta ki, először 1986 Szeptember 20-án. Igazi arcade játék, így először játéktermekben lehetett kipróbálni, egyszemélyes módban. Az elsők között alkalmazták a mozgó játék szekrény innovációt.

A játék sikerén felbuzdulva seregnyi platformra portolták, többek között Sega gépek, Commodore, CPC, ZX Spectrum, Amiga, Atari stb. Én elsőként játéktermekben ill. PC-n találkoztam vele (kicsit jobb a Sega Megadrive változat!).

A játék két dimenziós grafikai megjelenítést használ. A játékos egy Ferrari Testarossa autócsodát vezethet benne, TPS (madártávlati) nézetben.

 A játékmenetben rejlik az igazi újítás! A cél eléréséhez szakaszokat kell időre teljesíteni. Minden szakasz végén a játékos dönti el, melyik újabb szakasz felé veszi az irányt. Mindig a bal oldali szakasz a könnyebb, a jobb pedig egy nehezebb, kihívásokkal teli útszakaszt rejt. A játék akkor ér véget ha elfogy az idő, vagy a sofőr sikeresen célba ér. Út közben természetesen ügyelni kell a közúti forgalomra is!

Szintén újdonság, hogy a különböző rádió állomások között lehet választani, melyek más-más stílusú zenét adnak. A zenét Hiroshi Kawaguchi komponálta, a négy választható rádió állomás pedig:

  • Splash Wave (FM 80.3)
  • Magical Sound Shower (FM 69.2)
  • Passing Breeze (FM 74.6)
  • Last Wave (high-score music)

A játék tehát sokkal inkább újra játszható mint a korábbi arcade autóversenyek! Sok, később megjelent verzió még tovább csiszolta a koncepciót.

A grafika igen szépen kidolgozott, útközben régi és új épületek, szélmalmok, hegyormok, kövek, legelők és pusztaságok tűnnek fel. Yu Suzuki Európába utazott hogy inspirációt gyűjtsön a pályák kitalálásához, melyek nem titkoltan európa országútjainak a hangulatát hivatottak megeleveníteni.

Természetesen a játékosok körében óriási sikert aratott a játék, a PC felhasználók 1989-ben próbálhatták ki először. Több folytatás is követte az eredeti változatot, Turbo Out Run, OutRun 2, OutRun 2006, Battle Out Run, Out Run 2019.

A Computer! Gazette 65. számában is írtak róla, a jobb oldali képen láthatod. Kattints a nagyításhoz!


Videó