A Run & Gun (fuss és lőj) stílusú játékok egyik remek példája a 1993-ban megjelent Gunstar Heroes a Sega Mega Drive (Genesis) gépre. A Treasure cég első játéka. A Game Gear változatot az M2 fejlesztette. 2009-ben megjelent az Xbox Live Arcade és PlayStation Network kínálatában is.

A szokásos jól bevált játékmenetet kínálja: a pályákon jobbra kell haladni (visszamenni csak korlátozva lehet, van ahol egyáltalán), ugrálva, futva és az ellenségekre lövöldözni. Emellett a főhős képes megfogni és arrébdobni az ellent, sőt még védekezni és különböző kombók előhívása se kizárt. Természetesen időnként főellenségekkel is meg kell harcolni. Poénos, hogy vannak speciális - igen nehéz - részek is, pl. amikor a piramisról zúg le a főhős. 8 irányban lehet lőni!

Részletes grafika, jópofa főellenségekkel és igazán élvezetes játékmenettel. Könnyű és közepes fokozaton gyorsan lehet benne haladni, ami jó.

Végigjátszás videó a cikk végén!


A játék elején ki kell választani egy fegyvert négy lehetőség közül. A játék során a fegyvert fel lehet fejleszteni, hogy még több és erősebb lövedéket tudjon okádni magából. Sőt, a pályákon fellelhető további fegyverekkel az alapfegyver kombinálható, így 14 különböző fegyver hozható létre! Ahogy a bevezetőben említettem az ellenfeleket közelharcban is lehet támadni, ugrás közben vagy kigáncsolással stb.

Ebben a játékban a főhősnek nem életei vannak, hanem százalékban van meghatározva az életereje. Ha elfogy ez az érték újra kell kezdeni az aktuális pályát. Akárhányszor lehet pályát újrakezdeni.

Érdekes megemlíteni, hogy a Japán és nyugati változat története eltér. Lényegében mindkettőben egy Gunstar dinasztia tagja a főhős. Az amcsi változatban egy kizsákmányoló android a főellenség, míg a Japánban egy földet lezúzó tragédia után a különböző színű Gunstar dinasztiák között akad nézeteltérés...

Lehet ketten is játszani, mivel két Gunstar főhős van (vörös és kék).

Barátságos karakterek

A vörös vagy kék Gunstar a játszható karakter. A sárga Gunstar segítségekkel látja el a főhőst. Professzor Brown (barna) a főhős mentora. A zöld Gunstar a vörös és kék ikertestvére, aki egy óriási robotot irányít.

Ellenséges karakterek

A szürke Gunstar az új birodalom - autoriter - fővezére. A Rózsaszín, narancssárga és fekete Gunstar-ok birodalmi hadvezérek, és főellenségekként tűnnek fel. Smash Daisaku szürkének a vörös ruhás beosztottja, többször meg kell vele kűzdeni.

Fegyverek

A kezdő képernyőn el lehet dönteni, hogy csak álló helyzetben lehessen -e lőni, vagy futás/ugrás közben is!

  • Force (erő) - Erős töltet, gyorsan lehet lőni vele
  • Lightning (villám) - A töltet átmegy az ellenfeleken
  • Chaser (követő) - Követi az ellenfeleket
  • Flame (láng) - Közelharcban nagyon hatásos

A Sega Genesis gép egyik legjobb Run & Gun játéka. A háttérzene kellemes, könnyen lehet benne haladni, és az újítások jól beváltak.


Videó


Online Játék