A Cannon Fodder 1993-ban jelent meg Amiga gépre, a Sensible Software fejlesztette, és a Virgin Interactive adta ki. Az Amiga verzió nagyon szépen néz ki, de én valójában DOS-on találkoztam vele, és ha jól emlékszek egy ilyen "régi klasszikusok" jellegű válogatás CD-n volt meg. A Virgin portolta még Atari ST, Archimedes, Jaguar, Mega Drive, 3DO, de még SNES-re is.

Kicsit zavarban vagyok mely stílushoz lehet leginkább besorolni, első ránézésre stratégia, de nem olyan komplex, hisz építeni nem lehet. Lövöldözős shoot-em-up? Igen lehet és kell is benne lövöldözni, de talán annál meg kicsit fejlettebb. Taktikai talán ez a legjellemzőbb. A játék nem veszi túl komolyan magát, már az intro alatt is egy reggae zene szól. Ez egy szórakoztató, helyenként humoros játék, amivel könnyen el lehet múlatni az időt.

Játékmenet

Mint írtam többféle játékelemet ötvöz a játék. Alapvetően pályákat kell teljesíteni, és minden pályán egy kisebb osztagot kell kommandírozni (max 5 katona). A katonák gépfegyverrel vannak felszerelve, talán ez a magyarázata annak, hogy az ellenségeket elég egyszer eltalálni. Sajnos az osztag tagjai is hamar hullanak. Az ellenségek minden pályán kicsit nehezebbek, sőt egy idő után már tankok, helikopterek, és ágyúk is felbukkannak. Egyes ellenségek immúnisak a gépfegyverre, ilyenkor gránátot és rakétát kell használni. De ezekkel a speciális töltényekkel spórolni kell, mert limitált a mennyiség, és ha nem marad elég töltény egyes pályák nem vihetők végig. Vannak felrobbantható tárgyak is, pusztító hatósugarú robbanást eredményezve.

Minden pályán egy a cél: az összes ellenség kiiktatása. Ez magában foglalja a az olyan épületeket is, amiből újabb és újabb katonák jönnek ki.

A játékban 32 küldetés van, de az egyes küldetések több pályából állnak, így összesen 72 pálya van. Minden küldetés egy bizonyos helyszínhez van kötve, ami lehet dzsungel, sivatag, havas stb. Néhány pályán előfordulnak interaktív tárgyak és lehetőségek is, de még csapdák is. Nem árt óvatosnak lenni.

Tehát összességében elég sokrétű a játékmenet, de aki a 4x játékokat kedveli talán nem lesz annyira lenyűgözve.

Az irányítás intuitív, és teljes mértékben point-and-click. A katonák csapatokba rendezhetőek, és ilyen értelemszerűen több pozíciót is fel lehet venni az ellenséggel szemben. Ez akkor hasznos amikor nagy a túlerő.

A fejlesztők nagy hangsúlyt fektettek a részletes grafikai megvalósításra, de az egész játékon látszik hogy törődtek vele. A pályák jól átgondoltak, mindig van kihívás, valami "történet vonal" a küldetésekben és természetesen némi humor.

Fogadtatás

Bár egyesek kritizálták a játék humoros hangvételét, a készítők eredeti célja az volt hogy egy szórakoztató, és háború ellenes üzenetet hordozó játékot készítsenek. A sajtó méltatta a játékot, az Amiga magazin 90%-ra értékelte, de volt olyan lap amelyik az év játékának kiáltotta ki.


Videó


Kézikönyv

Ha nem jelenik meg helyesen: megnyitás külön lapon


Csalások

Jobb rangok

Ha névnek "JOOLS"-t adsz meg, a katonák jobb ranggal fognak kezdeni.

Örökélet

Gépeld be bármelyik pályán hogy "wellhard", és a katonáidnak örökélete lesz.

Pálya választás

Kattints a betöltés "Load" ikonra, majd tartsd lenyomva a Bal és Jobb egérgombot nagyjából 5 másodpercig. Ez után bejön egy pálya választó képernyő.

Szuper fegyverek

Supa Dupa Missile Boosta

8. küldetés, 3. pálya: A pálya jobb alsó szegletében egy bokor mögött.

Supa Dupa Bullet Proofa Vest

12. küldetés, 4. pálya: Az ágyúk megsemmítése után szállj be a helikopterbe és repülj a pálya jobb felső sarkába. A mellény egy hóemberben van elrejtve.

Supa Dupa Rank Boosta

16. küldetés, 2. pálya: A pálya bal felső sarkában keresd. Nincs elrejtve, és úgy néz ki mint egy négyes szintű csillag.

Supa Dupa Troopa Boosta

20. küldetés, 1. pálya: Ez egy nagy sárga S a pálya közepén. A rangot növeli, és ad egy golyóálló mellényt, rakéta és rang növelést a pálya végéig. Ügyelj a közelben lévő csapdára.

Supa Dupa Troopa Boosta

22. küldetés, 2. pálya: A pálya jobb alsó sarkában van egy ágyú közelben. Iktasd ki a helikoptert némi gránáttal, majd az ágyút rakétával mielőtt felszednéd.