A C64 egyik közepesen erős robbanása volt a Die Hard (Drágán add az életed) című film, játék adaptációja. Az Activison adta ki, a Dynamix fejlesztette, 1990-ben jelent meg. Mindkét cég ekkor már híres volt minőségi játékairól, sőt mint tudjuk az Activison ma is egy meghatározó amerikai játék-szoftver kiadó.

John McLean-t a harcedzett zsarut megviselte a hosszú repülő út, régen látta feleségét, ezért a landolás után rögtön a hölgy munkahelyére a Nakatomi toronyba vette az irányt. Nem tudhatta, hogy egy terrorista banda, pont szilveszter éjjelén szintén a toronyba tartanak. Épp csak elbeszélgetett feleségével, amikor lövések hallatszottak a folyosóról. Hans Gruber megérkezett... Nincs más választás, egyedül kell véget vetnie a túszdrámának...

A játékban mindig egy adott helyszínen (szobában vagy folyosón) lehet tartózkodni. A helyek között közlekedni a képernyő széléhez, fehér színű nyilakhoz, vagy ajtókhoz kell sétálni. A szobák egy képernyősek, a folyosók több képernyőn át folytatódnak (scrolling technikával!). A játék kezdetekor egy férfi illemhelyen vagyunk a szoba jobb oldalán - igaz a film elején egy irodában van John. Gondolom amiatt döntöttek így a fejlesztők, hogy rögtön bemutassák az elsősegély dobozokat (szemközti fal).

Minden újrajátszásnál új szobákat, emeleteket és folyosókat generál a játék (de vannak fix helyek)! Ez nagyban megnöveli az újrajátszhatóságot, az ellenfelek is többé-kevésbé véletlenül helyezkednek el - kiegyensúlyozottan.

A kaland során tárgyakat lehet felvenni, és használni. Vannak nagyon fontos tárgyak amik nélkül nem lehet továbbjutni, tehát érdemes mindent "körbeszaglászni" :) A régi helyszínekre általában vissza lehet menni, de van több olyan esemény ami lezár egy-egy részt (és még átvezető animációk is vannak!). A felvett tárgyak a képernyő alján egy rácsban helyezkednek el. Tárgyat csak legyőzött terrorista átkutatása során lehet szerezni (kivétel az elsősegély csomag).

Vannak alternatív útvonalak a helyszínek között, pl: lépcsőház, szellőző akna (előbb Zippo öngyújtót kell szerezni, hogy láss a sötétben) stb...

Nos, fegyverből sincs hiány, és még robbanószer is van a játékban - akárcsak a filmben.

Nem akarok több dolgot elárulni, ezt ki kell próbálni, nem egy átlagos unalmas játék! Ha szereted a filmet, ezt is komálni fogod.

Sikerét véleményem szerint annak köszönhette, hogy a lehető legjobban megpróbálta visszaadni a film hangulatát, és igazi kihívásokkal teli akció-kaland műfajban tette mindezt - ellentétben a sok tucatnyi unalmas mini-játékokkal tűzdelt más film adaptációk (pl: Miami Vice, James Bond stb..).


Videó