Flimbo kalandja 1990-ben vette kezdetét. Az alapvetően Demoscene körökben mozgó bizonyos Laurens van der Donk holland fejlesztő kezdte el fejleszteni, és egy brit kiadó a System 3 karolta fel a projektet. A Commodore 64 változatával rengeteget nyomultam, de emellett megjelent Amiga, Amstrad CPC, Atari ST vasakra is. 1990-ben a C64 már jóindulattal sem volt nevezhető ütős gépnek, de európa egyes részein még nagyon is jelen volt. Ez az utolsó felhasználói bázis keltette életre a legjobban kiforrott C64 játékokat mint amilyen a Flimbo's Quest is.

A játék alapvetően egy platform játék, de vannak benne érdekes játékelemek. Én őszintén bevallom hogy a joystick irányítású platformokkal mindig bajban voltam, de ez nagyon jól be van kalibrálva. Elsőrangú C64 játék minden téren. Sajnos nem hosszú, de legalább nehéz. Én egyszer se tudtam végigvinni, bár voltam már közel hozzá.

Kaland

Egy őrült tudós Fransz Dandruff készített egy olyan gépet amivel élet energiát tud elszívni az áldozataitól, és így örök életre tegyen szert. Dandruff elrabolja Dewdropland királynőjét Pearly-t, hogy őt is kiszipolyozza. A nevezett királynő fiúja Flimbo viszont ezt nyílván nem hagyja szó nélkül, és útnak indul hogy megmentse Pearly-t.

Játékmenet

A játékos Flimbo-t irányítja 7 teljesen egyedi kinézetű pályán keresztül (vidék, halász falu, hegyvidék, földönkívüli világ, erdő, temető és végül Fransz Dandruff laboratóriuma). A pályákon varázstekercseket kell felvenni, és odaadni egy Dazz Bazian nevű varázslónak aki cserébe olyan varázslatot készít belőle amivel a következő pályára lehet jutni. Tehát végülis a cél összegyűjteni a megfelelő számú tekercset. A következő tekercs mindig egy villódzó, a képernyő alján jelölt ellenfélnél van. Fontos még megjegyezni, hogy minden pályát időn belül kell befejezni (én sokszor ebbe buktam bele), valamint kell egy bizonyos mennyiségű pénz is, hogy elkezdhesd a következő pályát.

A pályák több szintűek, mindig egy kültéri helyszín, de vannak egy képernyős szobák is ahova be lehet menni. A pályákon fel lehet venni pénz érméket is, amiket be lehet váltani a varázslónál különböző lehetőségekre. A leghasznosabb talán a plussz idő, és az átmeneti halhatatlanság (sajnos nem tart sokáig). Ritkán a pályán is felszedhetőek a megvásárolható lehetőségek. Ha nagyon sok pénzed van, tekercset is vásárolhatsz, és így juthatsz tovább a következő pályára.

Flimbo a fegyverével tudja semlegesíteni az ellenségeket. Elég egyszer nekimenni egy ellenségnek és Flimbo veszít egy életet. Ilyenkor visszakerül a kezdőponthoz. A fegyver egy felszedhető power-up segítségével továbbfejleszthető, ilyenkor nagyobb - a teljes képernyő - a hatótávolsága. Vannak még idő keretet növelő, vagy az aktuális képernyőn az összes ellenfelet elpusztító power-up is.

Ellenségek

Az ellenfelek változatosak, de nincs nagyon sok féle. Ha már nagyon eltávolodtál egy helyszíntől újratermelődnek ott az ellenfelek. Sokszor nehéz úgy közelekedni, hogy ne menj neki egy hirtelen felbukkanó ellenfélnek, és ráadásul a tempójuk is nagyon gyors, és a legtöbbet nem lehet átugrani.

A legtöbb ellenfélbe elég kétszer belelőni, de a nagyobbakba akár ötször is kell. A legtöbb ellenfél a szinteken masírozik, ezeket aránylag könnyű kikerülni vagy lelőni, viszont a repülő ellenfelek olyan pályán mozognak ami szinteken átível, így kiiktatásuk nagyobb ügyességet igényel.

Zene

A játék zenéje nagyon hangulatos mind az intró és a játékement alatt szól valami. Kettő zene váltakozik a pályák között, és van a varázsló kis boltjának is külön zenéje.

Fogadtatás

A sajtó részéről vegyes fogadtatás érkezett, a leginkább azt hangsúlyozták, hogy túl sablonos és nem eredeti platform. Ennek ellenére a Commodore 64 változatból sok elkelt, de ez betudható annak is hogy olyan cartridge-en lehetett kapni amin négy játék volt (én is innen ismerem, a kazettán volt még a Fiendish Freddy is). A csúnyán - nem emiatt - megbukott C64GS konzolhoz ez a cartridge járt.


Videó


Online Játék


Csalások

Futtasd az alábbi BASIC parancsokat a játék indítása előtt (tehát a LOAD után, de RUN előtt):

Hatás Parancs
Végtelen élet POKE 5628, 173
Korlátlan idő POKE 10392, 165