A játékot az Ultimate Play The Game csapat fejlesztette, és saját maguk adták ki 1985-ben. Az egyiptomi téma nagyon megihlette őket, mert később a The Staff of Karnath is erre épült.

A főhőst Sir Arthur Pendragonnak hívják, és egy egyiptomi sírkamra járataiban játszódik. Alapvetően arcade akció, de megvan a saját egyénisége a játéknak. A kézikönyvben (ahogy ez a Commodore érában szokás) el lehet olvasni az alaptörténetet: Arthur egy Osiris Szeme nevű relikviát akar felkutatni, de amikor megtalálja észleli hogy földöntúli a tárgy. A kriptában zajokat vél felfedezni és hamarosan ellepik mindenféle megmagyarázhatatlan jelenségek és szörnyek...

Engem elsősorban pont az egyedisége fogott meg. A sok korabeli Commodore játékot megszégyenítő, harmonikus színvilágú izometrikus pszeudo 3D grafika és az egész ráépülő motor nagyon jól sikerült.

A játék célja természetesen megmenekülni a sírkamrából, de az út során mindenhol veszélyek leselkednek a főhősre. A játéktér többféle pályatípusból van felépítve, vannak egy képernyős szoba jellegű helyszínek, és nagyon gördülékenyen scrollozó folyosók is. Nekem az is tetszik benne, hogy nem kizárólag az akcióra van kihegyezve, hanem logikai feladványokat is meg kell oldani, amik jól kihasználják az egyiptomi témát.

A játékos egy ostorral tud bizonyos ellenségeket el tenni láb alól, de pl. az ajtók előtt logó óriáspókokkal és szobrokkal nem lehet mit kezdeni. Azokat óvatosan ki kell kerülni. Az ellenségekből egyre több jelenik meg ahogy észrevettem, némelyik véletlenszerűen mások időzítve bukkannak fel. A legjobb taktika ha folyamatosan haladsz előre, így a legtöbb utol se ér, és csak azokkal foglalkozol melyek tényleg közvetlen veszélyt jelentenek.

A játék nagyon hasonlít a Rasputin-hoz, mivel a kijutáshoz ereklyéket kell összeszedni, és így újabb helyek nyílnak meg. De a grafika és a feladványok is hasonlóak. A főhős ugrani is tud, de arra csak egy mini játék során, illetve elvétve van szükség.

Az intró zene engem annyira nem nyűgözött le, kb. az volt az érzésem hogy házon belül akarták olcsón megoldani, és aki komponálta nem csak a commodore SID csipjéhez nem értett, de a zenéhez se nagyon. Sebaj ez abszolút elnézhető, főleg akkori szemmel.


Videó


Online Játék


Csalások

Futtasd az alábbi BASIC parancsokat a játék indítása előtt (tehát a LOAD után, de RUN előtt):

Hatás Parancs
Energia POKE 27840, 96
Levegő POKE 14209, 96
Újraindítás SYS 49152