A Rasputin című játék egy izometrikus ábrázolású - alapvetően kaland, - platform játék. 1985-ben adta ki a Firebird, és az LT Software fejlesztette, a zenéjét pedig Rob Hubbard komponálta, - ami lényegében több jól ismert orosz népdal és klasszikusok feldolgozása, némi eredeti dallammal összemixelve, nagyon cool! :). A Rasputin egyszemélyes játék. A Commodore verzió csak egy port, az eredeti ZX-Spectrumra készült Paul Hibbard jóvoltából, de a játék megjelent még Amstrad CPC gépre is.

Habár a játéktér ahol a főhös mozog mindig csak egy színből van kirajzolva, maga a grafikai részletesség - eleve ugye minden izometrikus - kíváló! Ráadásul kihívást is rejt a játék ha végig szeretnéd vinni.

A főgonosz természetesen maga Rasputin szelleme! :) Ő egy valós személy volt, az orosz cárnak a főpapja, akiben azonban az orosz nép nem bízott meg, mondván túl nagy hatalomra és befolyásra akar szert tenni a királyi udvaron belül. Végül merénylők végeztek vele. Ennyit a töri leckéről, lássuk a részleteket.

A cikk végén megtekinthető egy végigjátszás videó!

A játék célja

A főhősnek meg kell semmisítenie a Hét Bolygó Drágakövét, mely ékszerek adják Rasputin szellemének erejét. A drágakövek megtalálásához először 8 bűbájt kell semlegesíteni, amit Rasputin nevében idéztek meg.

Játékmenet

A bűbájok semlegesítéséhez a hét különböző bolygó alvilágába kell belépned, melyek a tér-idő sík között lebegnek. Lényegében mindegyik több szobából épül fel, és labirintus szerű a felépítésük.

A kaland során segítségedre lesz a mágikus kardod és pajzsod, azonban erejük idővel elvész ha használod, mint a gyertya fénye (a képernyő alján van jelezve). Keresd meg a Rasputin nevével megjelölt köveket és állj rájuk, hogy visszatöltsd a kard és pajzs erejét.

Amint megszerzed az összes kő erejét egy-egy dimenzióban, Rasputin elméjének a haragja meg fog testesülni a sötét oldal egyik lényében. Győzd le ezt a szörnyet, mire az átváltozik egy varázskővé, amely az erő rúnája. A rúnákat felszedheted, és ilyenkor a lelked részévé válik.

A legtöbb kő regenerálja a főhőst, életerőt ad, vagy javítja a fegyverzeted erejét. A legfontosabb közülük azonban a Menny Szeme, ami megvéd Rasputin Gonosz Szem lényétől, valamint semlegesíti mind a 8 bűbájt amit Rasputin nevében idéztek meg. Amikor felszedsz egy ilyen követ, a varázslat harmónia kijelző a képernyő alján megmutatja annak a szobának a színét, ahol a Menny Szeme aktív. Ha egy megfelelő színű szobába lépsz, már felszedheted azt a rúnát amit a szem védelmez.

Amint megszerzed mind a nyolc rúnát, képes leszel felszedni mind a nyolc bolygó ékszerét, és ezáltal megsemmisíteni Rasputin gonosz tervét.


Összességében egy nehéz, ám kidolgozott játék. Mindig is lenyűgöztek a részletesen kitalált, kaland elemekkel rendesen megtűzdelt, alátámasztott Commodore éra béli játékok.


Videó


Csalások

Állítsd meg a játékot az F5 lenyomásával, majd gépeld be: "DJINN11", így aktiválva a csalás módot.