Sok tekintetben az egyik legjobb arcade C64 játék. Egyszerű alapokra épül, és mégis addiktív, a kivitelezés pedig a gép lehetőségeit rendesen kihasználja.

A játék 1984-ben jelent meg, Peter Liepa fejlesztette, szerezte a zenéjét, és a First Star Software adta ki. Egy és kétszemély módban is játszható (a játékosok egymást követik). A játék csak angol nyelven jelent meg, kizárólag floppy lemezen.

Egy fickót (Rockford) kell mozgatni az oldalnézetes (+ scrolling technika) pályákon. Az irányításhoz a joystick és/vagy a billentyűzet is használható. A feladat: összegyűjteni az összes kristályt egy bányában. 16 pályán kell bizonyítani, de lehetőség van választani 5 nehézségi fok közül.

Az eredeti játékot később 4 folytatás követte. A negyedik kiadás "Építő készlet/Construction Kit", volt az első hivatalos verzió amiben saját felhasználói pályákat lehetett készíteni.

Rockford, és a pálya igen szépen meg van rajzolva, ahhoz képest hogy a C64 palettája 16 színt tesz lehetővé. Sőt az egyes sprite-ok csak a paletta pár színét használhatják csak - később jelentek meg újabb technikák.

Értelemszerűen Rockford mozogni képes, négy irányban, valamint hatással van a pályára. Ha ütközik egy földes területtel oda beássa magát (eltűnik a kocka). Ha egy szikla alá mozog, a szikla elindul lefelé - húzza a gravitáció... Hamar rá fogsz jönni tehát, hogy minden az - előre - tervezésről szól.

A cél továbbra is összegyűjteni az összes kristályt a pályán. Ha egy kő eltalál veszítesz egy elétet. Minden játék 3 élettel indul, és extra életet kapsz minden 500 pont után! A későbbi pályákon lesznek ellenségek, akiket csak úgy győzhetsz le ha rájuk esik egy szikla - erről neked kell gondoskodni. Ezek után kristállyá változnak!

Amint megvan az összes kristály, irány a kapu, ami elvisz a következő pályára.


Régen (80-as évek) úgy fordították a magyar szakirodalomban a "platform" játékokat, hogy "bánya játék". Nos, a Boulder Dash legalább szó szerint az, és igen szórakoztató arcade játék, megjelenésekor megőrültek érte! :)


Videó


Kézikönyv

Ha nem jelenik meg helyesen: megnyitás külön lapon


Csalások

Futtasd az alábbi BASIC parancsokat a játék indítása előtt (tehát a LOAD után, de RUN előtt):

POKE 34670, 165