A "Nemzetközi Labdarúgás", egy Commodore 64 játék, ami 1983-ban meghódította a foci kedvelő játékosokat. Megjelent magnókazettán, floppy-n, és cartridge (bővítő kártya) formában is. Az egy vagy két személyes játékmód felettébb szórakoztató - a korhoz mérten. Csak angol nyelven jelent meg, de természetesen a világ - szinte - minden tájára eljutott (jó ég, már akkor volt szoftver kalózkodás...). A játékot Andrew Spencer fejlesztette.

A relatíve jó mesterséges intelligencia, és a 8 irányban megrajzolt karakterek a célnak teljesen megfelelnek. Sajnos zene még a nyitóképernyőn sem hangzik el, de ezt némiképp kárpótolja, a helyenként megszólaló hang effektek.

A játék indítása után, kiválaszthatod a csapat öltözékének színét, és indulhat a meccs! Ha nem csinálsz semmit a nyitó képernyőn, akkor egy demó meccs fog elindulni. Elmondhatom hogy az élő és AI játékosok tudnak passzolni, trükköket előadni, fejelni, különböző sebességgel futnak, és különböző az egyes képességekben való jártasságuk (ezt amúgy nem jelzi a játék). Különbség az igazi focihoz képest, hogy a csapatok 6-6 játékosból és egy kapusból állnak. Nincs szabálytalankodás és szabad rúgás.

A meccs végén egy animáció keretében a nyertes csapatnak egy hölgy átadja a - jól megérdemelt - kupát.


Minden meccs két (nagyjából 3 és fél perces) félidőből áll. Természetesen mint a hasonló modern játékokban itt is mindig egy játékos uralja a labdát, és a többit az AI irányítja. Passzolás után a passzoló elveszi az irányítást, és a labdához legközelebb lévő veszi át.

Az aktuális eredmény mindig látható, erről két "kijelző panel" gondoskodik a pálya két szélső oldalán.

A játékot újra kiadták 1988-ban, nem összekeverni a kettőt! :)

Fiatalabb koromban nagyon szerettem. Hasonló - ha nem ugyanolyan - élmény volt, mint később a FIFA sorozat például.


Videó


Kézikönyv

Ha nem jelenik meg helyesen: megnyitás külön lapon


Online Játék