A CP/M (Control Program for Microcomputers) egy Intel 8080/85 alapú számítógépekre szánt operációs rendszer, a Digital Research Inc. fejlesztése. A korai verziókat Gary Kildall egyedül hozta létre - az egyszerűség és flexibilitás jegyében 1973-ban. Gary találta fel a BIOS-t, mint olyat, és ezzel elérte hogy operációs rendszere akár teljesen eltérő hardware konfigurációs PC-ken is fusson (emiatt csak apró módosítások voltak szükségesek). Eredetileg 8bit-es processzorokra, és 64 kb memóriával rendelkező gépekre készült. Később sikeresen vált többfeladat kezelő, több felhasználós, 16 bit-es rendszerré. Az 1970-es, és a 80-as évek közepéig standardnek számított az üzleti életben való felhasználásra.

A 8-bites verziók, három fő egységre bonthatóak:

  • Basic input/output system (BIOS)
  • Basic disk operating system (BDOS)
  • Console command processor (CCP)

A BIOS közvetlenül irányította a hardware eszközöket, a CPU és a memória kivételével. A legalacsonyabb szintű interakciót tette lehetővé a hardware és operációs rendszer között. A BDOS egy saját fájl rendszert használt. A CCP fogadta a felhasználói parancsokat. A CCP-t felül írhatták a programok a memóriában.

A bootloader az A: lemez meghajtóból próbálja betölteni az operációs rendszert.

A CPP fogadta a billentyű leütéseket, és az eredményt a terminalban jelezte. A parancssor az aktuális meghajtó betűjelét és a > karaktert mutatta (indítás után):
A>
És a felhasználó parancsaira várt. A parancssor a Digital Equipment két rendszere alapján az RSTS/E és a PDP-11 alapján lett megalkotva.

A parancsok egy kulcsszóval kezdődnek, majd opcionális paraméterekkel egészülnek ki, amit space vagy más speciális karakterek választanak el. Ha a CPP belső parancsként értelmezte a kulcsszót rögtön végrehajtotta a parancsot, egyéb esetben megpróbált keresni egy azonos nevű .COM programot. Amennyiben talált ilyet, átadta neki a paramétereket és elindította.

A BDOS tette lehetővé az olyan műveleteket mint, pl:

  • Fájl műveletek
  • Kimenet a konzolra
  • Nyomtatás

A CP/M manapság már történelmi operációs rendszernek számít, nincs hétköznapi használatban. Aranykorát a 70-es években élte, megmutatta a jövő felé az utat sok tekintetben. A 80-as években egyre inkább kiszorította a piacról az MS-DOS, és az Apple. A CP/M alapú GEM (GUI, többfeladat kezelős op. rendszer) és az utolsó CP/M-86 joggal tekinthető az utolsó nagy áttörésnek életútja során. Valyon, ha Gary Kildall sikeresen leszerződik az IBM-el (még Billy Gates előtt) másképp történtek volna az események??? Sajnos, soha nem fogjuk megtudni. :(

Beárnyékolja a sikertörténetet, hogy Gary Kildall 1991-ben eltávozott közűlünk egy baleset következtében. Utolsó éveiben már nem tudta elviselni a Microsoft által keltett nyomást, versengést. Nyugodj békében!