Nem telt el sok idő, és a XEROX által kifejlesztett GUI alapú operációs rendszerek, és a WIMP ötletét először az Apple, majd a Microsoft is "kölcsön vette". Az egér mint bemeneti eszköz 1979-ben indult világhódító útjára. Nem úgy mint a Microsoft által fejlesztett Windows, melynek első 1.0 verziója 1985-ben jelent meg. Kicsit késve csöppentek bele a GUI világba mondhatnák egyesek. Ennek ellenére már a korai próbálkozások is egyre növekvő sikert értek el. Az 1.02 verzió már nemzetközi változatokat is kínált, 1987-re már VGA grafikát, rengeteg féle PC modellt is támogatott. Érdekesség: a szoftver hivatalos támogatása 16 évig tartott, 2001 December 31-ig.

Nyílván az IBM-től való elszakadás, és a GUI térhódítása késztette arra a Microsoft-ot, hogy belefogjon a Windows anomáliába. Nem térek rá részletesen ki, de tudni kell, hogy a Microsoft PC-DOS néven eladta saját MS-DOS operációs rendszerét az IBM-nek. Csak részesedést kaptak az OEM-ként árult példányok után. Eredetileg a CP/M rendszert akarta az IBM megvenni a Digital Research vállalattól, de a tárgyalások nem zárultak sikerrel. Billy jókor volt jó helyen, és tudta, hogy az IBM egy halom vassal OS nélkül semmire nem megy. Megvette tehát a Seattle Computers CP/M klónját, és mint saját termékét felkínálta az IBM-nek, ebből lett a PC-DOS. A Windows már sokkal függetlenebb és jövedelmezőbb termékük lett, habár továbbra is az MS-DOS (egy CP/M klón) alapjaira építkezett. Ennek ellenére jó kapcsolatot ápolt az IBM-el, és közösen fejlesztették ki az OS/2, még a Windowst is rövid ideig felülmúló operációs rendszert.

A Windows 1.0 floppy lemezekről volt telepíthető. Lehetőleg, de nem kízárólag egy MS-DOS rendszerre lehetett telepíteni. A Windows 95 volt az utolsó, amit csak DOS-ra lehetett telepíteni.

A projekt eredetileg 1981-ben indult "Interface Manager" névvel. Túl korán bejelentették a nyílvánosság számára, és a két év csúszás miatt sokan kételkedni kezdtek a létezésében is. Végül 1983-ban átnevezték "Microsoft Windows" névre, és bemutatták. Hamar jöttek a vádak az Apple részéről, hogy túl nagy hasonlóságot mutat az általuk fémjelzett Macintosh felületével. A Microsoft kénytelen volt több funkciót is kivenni belőle. Végül 1985-ben megjelent, és alig foglalkoztak vele az emberek...

Vetélytársa az Apple Macintosh, Digital Research GEM, és a VisiCorp VisiOn GUI alapú operációs rendszerek voltak.

A piaci részesedése nagyon lassan nőtt, mert nem volt olyan "gyilkos program", aminek szüksége lett volna a grafikus felületre. A Macintosh-ra pedig már korábban elkezdtek jól teljesítő, gyilkos programok megjelenni. Pl.: a Microsoft Office, ami Mac only volt akkor! 1991-re kezdtek megjelenni nagy érdeklődést kiváltó "csak Windows" programok, pl: Serif PagePlus, Corel Draw, Paint Shop Pro stb...

A Windows 1.0 képességeit egy későbbi cikk keretében fogom bemutatni. Annak ellenére, hogy a legkorábbi Windows, és sokan csak DOS frontend-ként tekintenek rá, megalapozta a Windows mai sikerét. Az alap elgondolás változatlan maradt az összes későbbi verzióban. Apró módosításokkal bármelyik későbbi verzió is lefuttatja az 1.0-ra szánt EXE állományokat!