A Cinemaware első játéka rögtön egy részletesen kidolgozott és változatos játékelemeket felvonultató stratégiai játék volt. Eredetileg Commodore Amiga gépre jelent meg 1986-ban, de a sikerre való tekintettel - akár a legtöbb 80-as évekbeli játékot - portolták számtalan más platformra is. Én személy szerint DOS-on játszottam vele, és bár grafikailag némileg egyszerűbb, mit sem veszít a játék a vonzerejéből. Évekkel később ki lett adva egy felújított VGA változat ami már 256 színben pompázott. Tervezője Kellyn Beeck volt, és tekintve hogy első játéka, úgy gondolom sikeresen ráérzett arra, hogy miképp lehetne lebilicselővé tenni az éppen csak kibontakozó, szórakoztató videójáték formátumot.

A játék története szerint Angliában járunk 1149-ben, tehát a sötét középkorban. Egy olyan tumultus időszakban amikor a király merénylet áldozatává válik, és ebből kifolyólag a megüresedett trónnal járó káoszt kihasználva, arra ácsingózó szereplők között kitör a viszály. Miután kiválasztottad kinek az oldalán szállnál be a trónért való küzdelembe, nem kisebb feladat hárul rád, mint hogy területeket hódíts el a Normanoktól, és sikeresen visszaverve hordáikat újra irányításod alá kerítsd Angliát. Ehhez nem csak kíváló stratégiai képességekre lesz szükséged, de ügyességre és némi szerencsére is.

Játékmenet

A játék története szerint tehát az első dolog, hogy kiválasztjuk melyik Szász vezetőt szeretnénk irányítani: Wilfred of Ivanhoe, Cedric of Rotherwood, Geoffrey Longswor vagy Wolfric the Wild. Ahogy említettem a végső cél a Normanok visszaverése, azáltal hogy területeket hódítunk el. Az nem feladat tehát hogy Szászokkal viszályt tartsunk fenn, legalábbis a játék első részében. Később, előfordulhat, hogy a viszony megromlik a Szász vezetők között, és ha az bekövetkezik bizony támadni fognak minket. Ebben az esetben lehetséges hogy a nyeréshez teljes Angliát el kell foglalnunk.

A kiválasztott vezér egy adott területről indul, ez látható a játék indulásakor a térképen. A játék körökre van osztva lényegében, és mindig a térkép nézet ahova a kör elején visszatérünk. A térképen választhatunk hogy mire szeretnénk a kört szánni. A lépésünk végeztével jön a többi játékos (amit a gép irányít). Minden kör elején a területeinktől függően bevételre tesz szert az általunk irányított vezető.

Térkép, Mini Játékok

A térkép nézeten különböző dolgokat lehet csinálni: megvizsgálni részletesen az egyes területeket, ki uralja, haderő stb. Továbbá lehet a hadseregünkbe toborozni különböző egységeket: katonákat, lovagokat, valamint támadó gépeket mint például katapultokat. Az egységeket lehet mozgatni a térképen. Az egységeket több részre lehet osztani, lehetőleg ügyeljünk rá hogy a kezdő területen a várban is hagyjunk védelem gyanánt egységeket. Támadni is lehet a térképen, ilyenkor oda kell mozgatni az egységeket közvetlen a kiszemelt terület mellé, majd megindítani a támadást. Ki kell választani hány egységet küldünk a csatába. Ha egy területen nincs vár a csata szimulálásra kerül, de egy mini játék bejön ami próbálja szemléltetni a csatát, sőt közben látható az éppen aktuális statisztika, és azt is állítgathatjuk hogy mi legyen a harcmodor. Ha viszont egy olyan területet támadunk ahol vár is van már nehezebb dolgunk lesz, a várakat nehéz bevenni, óriási erőfölényre lesz szükségünk, ráadásul ebben az esetben is bejön egy mini játék ahol taktikai kézségre és ügyességre is szükség lesz.

Mint látható többször említettem már hogy alkalomadtán bejönnek mini játékok, ami után visszatérünk a térképre. Ez adja a játék egyediségét és változatosságát, de ugyanakkor a kihívást is. Amit még nem is említettem, hogy lovagi játékot is lehet rendezni a Szász vezetők között, ahol még azt is eldöntheted kit hívsz ki és mi legyen a tét. A stratégiai mélység - figyelembe véve a játék korát - igen figyelemre méltó. Olyan is van a játékban, hogy bajba jutott hercegnőket lehet kimenekíteni, vagy például meglátogathatjuk Robin Hood-ot a Sherwoodi erdőben, abban reménykedve hogy segítségünkre lesz a későbbiekben.

Azt már csak félig-meddig jegyzem meg hogy a Cinemaware még ennél is részletesebb szimulációt álmodott meg eredetileg mint ahogy megjelent. Mind grafikailag és játékmenetet illetően. Egyedül azért nem lett minden még jobban kidolgozva, mert a cégnek sürgősen bevételre volt már szüksége, és hamarabb kiadták a játékot.

Hogyan Lehet Nyerni?

Bizony ez egy jó kérdés. A játék nem könnyű, ugorj neki többször is. A játék mechanikáját ismerve, ez egy klasszikus "lemorzsolódási háború". Tehát minden harcban lévő fél a többiekénél nagyobb haderőre próbál szert tenni, és jól időzített támadásokkal lesöpörni őket.

Először azt javaslom próbáld meg a játékot és nézd meg hogy mennek benne a dolgok. Újrajátszásnál már tudni fogod melyik karaktert érdemes választanod: mindegyik más és más képességekben jobb vagy rosszabb 1-10ig ezekben: lovagi torna (jousting), vezetés (leadership), kardforgatás (swordplay).

Minden játék úgy kezdődik hogy a Normanok vannak előnyben. Fontos hogy bővítsd a hadsereged és támadj, hogy a könnyen megszerezhető területeket elhappold előlük. Vedd figyelembe mit csinálnak az ellenfeleid. Használd a térkép vizsgálata opciót, nyílván olyan csatába nem érdemes belemenni aminél a nyerési esélyeid minimálisak.

A játék elején nem annyira fontos a kezdő váradat védeni, a játék előrehaladtával azonban egyre nagyobb eséllyel válnak a gépi játékosok agresszívvá, egyre jobban nő az esélye hogy azt is megtámadják.

Minden nagyobb ütközet előtt (például várostrom esetén) kérd Robin segítségét!

A lovagok fontos részei a seregednek, de ne vidd őket túlzásba. A változatos sereg fontosabb. Próbálj ki több arányt 3 katona 1 lovaghoz, 5 katona 1 lovaghoz. A csatától is függ.

Geoffrey-t a legnehezebb legyőzni a lovagi tornán. Vedd figyelembe.

Gyakorold ki a mini játékokat. Játszhatsz úgy is, hogy nem annyira veszed figyelembe a játék állását, csak gyakorolsz és ha már jó vagy akkor kezdesz egy új játékot és bele adsz mindent.

Utószó

A Defender of the Crown megelőzte a korát. A játékosok jól fogadták, és meglátták benne az újító szándékot, a szépen kidolgozott grafikát és a részleteket. Az erdeti kiadást portolták megannyi gépre, később a sikerre való tekintettel felújított változatot kaptak a játékosok, sőt két új modern változatot is kiadtak a Robin Hood: Defender of the Crown 2003-ban a Defender of the Crown: Heroes Live Forever 2007-ben jelent meg.

Készen állsz meghódítani Angliát? Ha mást nem, egy próbát megér.


Letöltés


Videó