A játék igazi különlegesség, hiszen a legkorábbi magyar nyelvű és fejlesztésű játék ami bemutatásra kerül a retro.games.hu portálon. (lásd még: Imperium Galactica 1997) De nem csak emiatt különleges. A DOS korszak második felében hódított. Jómagam anno ahol géppel találkoztam (iskolák, munkahely stb) jó felén biztos hogy ott volt ez a játék :) A sort folytathatnám, és fogom is! Hamarosan bemutatok a portálon minden hasonlóan jó magyar játékot. De most nézzük miről is szól az Ész-kerék (ami a Wheels-en, és a TV-ből ismert Szerencse-kereken alapszik), humor, szójáték, pontgyűjtögetés mi kell még?

Letölthető a cikk végén!

A játékot a Babi-Szoft készítette, de tulajdonképp egyetlen fejlesztő műve. A cég más játékaival nem találkoztam eddig, lehet hogy csak egy kitalált név amit kiírtak.

Fontos! A játék a PC-speaker (PC belső hangszórója) révén hallat muzsikát és hang effekteket. Mint  - köztudott - a speaker hangja nagyon éles és hangos, ráadásul régen nem is lehetett a hangerőt állítani! Szerencsére ha DOSBox-ban emulálsz akkor a speaker is emulálva lesz és a hangkártyádon fog megszólalni. Ebben az esetben a Windowsban halkítsd le a hangerejét a DOSBox ablaknak.

A programban a zenét a ScrollLock, a hangot a CapsLock nevű billentyűvel tudod kikapcsolni.

Legyen szó végre a játékról is :) A játék elején 3 képernyőnyi szöveges leírást olvashatsz a játék lényegéről. A játék 13 fordulón keresztül tart. A fordulót a jobb oldalon látod, a cél eljutni "Analfabéta" szintről "Mint én" szintre :) A fordulóban ki kell találni egy mondatot, ami lehet személy, tárgy, csoport, mondás stb.. A forduló körökre van osztva. Minden körben sorban forgatnak a játékosok, a forgatás eredménye a bal oldalon látható. Ha számot látsz ott, annyi a tét, mondj egy mássalhangzót és ha van a megfejtésben megjelenik megnyerted az összeget! A nullázó lenullázza a körben összegyűjtött pontjaid :( A felező megfelezi és a duplázó azonnal megduplázza. Csak akkor tippelhetsz magánhangzót ha van már pontod. Ha tudod a megfejtést használd a 3. opciót, a 4. pedig a passzolás - kimaradsz a körből.

A játék különlegessége, hogy minden forduló elején egyre több fehér pontokat szór véletlenül a progi a képernyőre :) A zene, hangok, és a néha megjelenő vicces beszólások (ha túl lassú vagy) nagyszerű élményt nyújtanak, főleg ha épp nosztalgikus hangulatban vagy.

Kis helyet foglal igazán "kicsiny", bárkinek ajánlom, csak egy DosBox kell hozzá.Videó