A Commodore 64 dedikált zenei processzort alkalmazott, mely chip (SID) kialakításában nem elsősorban technikai szakemberek szempontjai érvényesültek, hanem professzionális zenész kollegák segítették megalkotását. Ennek megfelelően - a kevés hangsáv és más "gyenge" paraméterek ellenére, - a 80-as évek konzoljai és számítógépei között a legkiemelkedőbb zenét és hang effektusokat tudta produkálni.

A C64 zeneszerzők egyaránt voltak programozók és zenészek, a szubkultúra meghatározó részei. Egyre kifinomultabb assembly tudásuk lehetővé tette a SID chip határait feszegető minőségű zene életre keltését. Közülük sokan (mint pl. Rob Hubbard, a Rasputin zenéjét is szerző), saját tracker programokat is írtak, sőt még a SID chip hackelésével hangmintákat, digitalizált hangokat vagy emberi beszédet is tudtak kelteni.

A cikkünk bemutatja a HVSC kollekciót, valamint a SID Playert. Segítségükkel újra felfedezheted - vagy épp megismerheted - a C64 zenei világát.

A High Voltage SID Collection (HVSC) egy ingyenes, nyílt hobby projekt, amely a C64 játékok és programok zenéjét gyűjti össze, és katalogizálja. A projektet a kor zenészei, és önkéntesek szervezik. A legnagyobb SID zenei gyűjtemény az interneten, letöltést biztosítva. A kolleció több ezer zenéje alig foglal többet mint 80 MB!

A SID Player egyszerű kezelőfelülettel rendelkező lejátszó, mely többféle SID zene mentését képes lejátszani. Ha a HVSC kollekció letöltési mappáját megadod benne, akkor érdekes kommenteket is megjelenít az adott zene készítőjével, megalkotásának történetével kapcsolatban.