A két részből álló játéksorozatot a The Software Toolworks készítette, és publikálta. Az első részt 1988-ban, a DOS EGA grafikai üzemmódjára. Az első játék szoftver volt, ami megpróbálta a valós kórházi élet, és egy doktor munkáját szimulálni. Később ez a műfaj sokáig eltűnt, és csak az utóbbi időben éledt újra a Nintendo DS-re (és később Wii-re) megjelent Trauma Center alakjában.

A játékban egy hasi sebész (vigyázat laikus vagyok :) bőrébe kell bújni, egy elképzelt kórház, a Toolworks General falai közt. A betegeket először diagnosztizálni kell, és eldönteni milyen kezelést kell alkalmazni. Az első játék amiben műteni lehet!

A második részt 1990-ban adták ki, címe "Life & Death II: The Brain" volt. Valamivel realisztikusabb orvosi szimulációt biztosított, és a főszereplő már egy idegsebész volt.

Megjegyzés: A cikkben található képek sok esetben a grafikailag jobb, Amiga gépes változatot mutatják! A Software Toolworks jogi utódja a The Learning Company. A játék külső szerverről letölthető a cikk végén!


A játék néhány intro képpel indul. Majd a kórházi folyosóra kerül a játékos. A játék képernyő teljesen interaktív (a helyett hogy bonyolult menüket használna a játék!).

Kattints a recepciós hölgyre, és ő megmondja neked, hogy épp mi a dolgod. Pl. ha felvételre került egy új beteg, és hogy melyik szobában helyezték el. Lehet hogy nem fogadott telefonhívásod volt, arról is ő fog tájékoztatni. Lássuk mi van még!

A recepciós pulton van a telefon, kattints rá, és egy új képernyő jön be, régimódi telefonnal. Csak tárcsázd a melléket, ha hívásod volt.

A recepciótol nem messze van a dolgozó és pihenőszoba. A dolgozóban mentheted el a játékállást, és sok más opciót beállíthatsz. Fedezd fel a szobát, kattintások útján.

A folyosóról értelemszerűen két oldalon szobák helyezkednek el. A jobb oldalon, a hozzád legközelebbi szoba az oktatóterem. Ide olyankor kell menned, ha egy beteget rosszul diagnosztizáltál (ne adj isten rossz kezelést írtál elő neki..)

A többi szobában vannak a betegek, továbbá a műtő (bal oldal).


Menj abba a szobába, ahol az első beteget elhelyezték. Láthatod a beteget az ágyon feküdni, és a szoba többi részletét. Érdekesség: az ágy melletti panelen kis gombok vannak. Át lehet őket állítani ha rákattintasz, de semmi hatással nincsenek a játékra. Fura :)

Kattints a páciensre, hogy közelebbről is megvizsgáld. Ilyenkor a hasi tájékot lehet megvizsgálni - kvázi a legtöbb belső szervet. Nem is olyan régi módszer, modern gépek hiányában egy nagyon jó orvos külső jelekből is képes diagnosztizálni!

Tehát, tapogasd meg a különböző területeket. Ha oldalt fáj a páciensnek (de a többi tájék nem), akkor pl. valószínűleg veseköve van.

De, persze ez csak egy előzetes vizsgálat. Használhatsz gépeket is, Röntgen, Ultra-Scan stb..

(A második részben a reflexet, pupillát, fény és nyomás érzékenységet is lehet vizsgálni!)


Végül nincs más, mint eldönteni az összegyűjtött infók alapján, hogy mi a betegség, és mi a gyógymód.

  • Gyógyszeres kezelés (többféle gyógyszer választható)
  • Műtét
  • Pihenés
  • Megfigyelés
  • stb...

A játékot egyedisége, és nagyszerű megvalósítása miatt, jelölték a Software Publishers Association (SPA) díjra, a Legjobb Játék, Legjobb szimuláció, és Legjobb technológiai megvalósítás kategóriákban.

A jó játékélményt csak a nehézsége árnyékolja be, a legérdekesebb rész amikor műteni kell legalább olyan nehéz mint a valóságban. De, a játék készítők szerint még így sem hasonlítható a valósághoz, és erősen redukálni kellett a részletességet.

Összességében egy nagyon jó játék, ami hosszú időre le tudja kötni, a téma iránt kicsit is érdeklődőket.Videó


Online Játék