Az Electronic Arts - hiszitek vagy sem - már több mint 20 éve is előszeretettel hegesztette a sport játékokat. A Ski or Die nemes egyszerűséggel annyit tesz "Síelj vagy pusztulj". 1990-ben valami egészen hangulatos játékot kaptak az IBM-PC, Amiga, NES, és Commodore 64 tulajdonosok.

Végigjátszás videó és letöltési link a cikk végén!


Akár az olimpiás játékok (pl. a Summer Challenge), a Ski or Die is eseményekre van felosztva. Így tehát 5 mini-játékot kapunk, amiket egyedül vagy legfeljebb 6 játékos egymás ellen vihetünk végig.

Már az intro, a főmenü és az esemény választó képernyőn is látszik, hogy a grafikára nagy hangsúlyt fektettek. Az EA mindig próbált trendi, vicces, hangulatos játékokat kiadni a kezeik közül. A DOS változat háromféle hangzást tudott kelteni, egészen a PC beeper éles vinnyogásától, a sokkal baróbb AdLib-on át, az über szuper midi hangzású Roland MT-32 kártyáig. A zene ugyan egyszerű, egyetlen szólam, mégis kitörölhetetlenül bele tud ivódni az ember fejébe.

A főmenüben egy felettébb felspanolt ürge - Rodney - látható - lila hajjal - aki figyelmeztet, hogy "iratkozzá' föl" mielőtt versenyezni indulsz. A menüben meg lehet tekinteni a legjobb eredményeket (az eseményeken pontokat kell gyűjteni), be lehet állítani a játékosok nevét és számát. Ezek után mehet a menet, gyakorlás (Practice), vagy többjátékos verseny (Compete).

Halfpipe-snowboarding

Menj végig a nyílegyenes fél-henger (sorry nem tudom magyarul hogy hívják) pályán, kerüld ki az akadályokat, és adj elő látványos mutatványokat egyre több pont reményében. Nem nehéz, és szórakoztató, rá lehet kattanni. Úgy lehet gyorsítani a tempót, ha váltogatod a pozíciódat a két oldal között.

Inflatable sled racing

Borzasztó voltam benne mindig. Ezt a mini-játékot csak kettesével lehet játszani (egyszemélyes módban a gép beszáll). Egy felfújható "szánkón" (így nevezték el valamiért) kell egy hegycsúcs tetejéről az aljára a célig eljutni. Út közben persze megannyi akadály van, sőt a két játékos egymással is kiszúrhat - szó szerint. Fel lehet szedni különböző tárgyakat amivel kipukkaszthatod a versenytársad gumiját. De tapaszokat is fel lehet szedni amivel megerősíted a saját gumid.

Aerial Skiing

Végezz látványos mutatványokat a levegőben, anélkül hogy összetörnéd magad leérkezéskor... Az zsűri értékelési logikáját soha nem értettem, talán kicsit túl nagy szerep jut a véletlennek.

Downhill Skiing

Véleményem szerint ez a legnehezebb. Rendes mezei lesiklás, de egy meglepően életveszélyes szakaszon. :) Amúgy bele lehet jönni, mert a pálya mindig ugyanaz, kvázi meg kell tanulni mikor hol érdemes haladni.

 

Snowball fights

Zárásképp pedig némi hógolyó csata. Ez egy könnyed, vicces mini-játék, amiben nagyon komolyan veszik a harc szó jelentését. Egy célkereszttel kell bemérni az elleneket, majd kattintással dobni. Persze ha nem vagy elég gyors, ők is dobnak feléd. Minél többször találnak el annál több hó tapad rád. Addig tart a játék amíg teljesen be nem lep a hó. A hógolyók növeléséhez buckákat kell eltalálni.

Összegzés

Játékra fel a haverokkal! Ez egy olyan multi játék amihez egy gép internet nélkül elég :)Videó


Online Játék