A Pitfall! 1982-es játék, az Activision készítette az Atari 2600 konzolra. A több mint 4 millió eladott példány, a konzol legsikeresebb játékává tette. Az egyik legkorábbi "oldal-nézetes" megjelenítésű, platform játék volt. Hosszú ideig készültek felújított változatai más gépekre is.

Igaz a platform jellegét mindössze két szint jellemezte. Alul egy föld alatti rész, különböző járatokkal, és esetenként ellenfelekkel. Felül pedig egy erdős, de inkább dzsungel szerű szint.

A játékos a felszínen kezd. A játék képernyőkre van osztva. Minden képernyőhöz tartozik valamilyen kihívás, aminek meg kell felelni a továbbjutás érdekében. Balról jobbra kell haladni a képernyők között. A játék célja eljutni a pálya (dzsungel) végére, ahol a titkos kincs található. A játék összesen 255 képernyőt tartalmaz. Ennek ellenére, nincs sok változatosság, elvégre a dzsungelben ugyanazok a veszélyek vannak mindig jelen. Liánokon himbálózás, krokodilokon átugrálás, kitérés az akadályok elől stb. Stratégiát viszont lehet alkalmazni. A képernyők állandóak, így a földalatti járatok is. Ha térképet rajzolsz a játékról, megtalálhatod a legrövidebb - és biztonságosabb - utat!

És ezen felül mindössze 20 perc áll rendelkezésre a cél teljesítéséhez. Bár erre nem tértem ki, de evidens, a játékos a képernyőkön balra és jobbra tud mozogni. Bizonyos helyeken le tud menni a föld alá, vagy visszatérhet a felszínre. Ugrani is tud, valamint liánokon himbálózni.

A grafika egyszerű, de részletes. Az animáció teljesen átlagos, viszont gyors. A játék? 5+


Videó