A játék egy arcade típusú kalandjáték, monokróm, de 3d izometrikus ábrázolással. A helyszínek között váltakozik a paletta szín. Bo Jangeborg és Jack Wilkes fejlesztették, az EDGE Games-nél 1985-ben. A játék nagy sikert aratott, több mint 50 ezer példányt talált gazdát, és 1986-ben megjelent egy folytatás is, a Fairlight II.

A játék megjelent Amstrad CPC-re, és ZX Spectrum-ra is. A Commodore verzió azonban jobban teljesít összehasonlítva.

A játék címe miatt, könnyen összefüggésbe hozható - tévesen! - az azonos nevű c64 demó csapattal.

A hivatalos kézikönyvben így írnak a játékról (fordítás angolról):

Üdvözöllek a Fairlight világában! Egy olyan helyre készülsz belépni, melyet varázslat és csodák öveznek.

A Fairlight a kor legjobb 3 dimenziós megjelenítésű grafikus kaland játékát képviseli. A Fairlight attól válik különlegessé, hogy tartalmaz egy ún. "3-D Worldmaker" technikát, ami tulajdonképpen egy programozási környezet.

Az objektumok és karakterek a való életből ismert tulajdonságokkal rendelkeznek, pl. úgy mint súly, nyomaték és néha egy bizonyos fokú intelligencia is. Ugyanakkor, te mint a játék hőse (Isvar), hiába rendelkezel 5 zsebbel amibe tárgyakat pakolhatsz, nem biztos hogy 5 tárgy fog beleférni. Függ a tárgyak súlyától is. Sokféle tárgy bír varázserővel.


FAIRLIGHT 1: Bevezetés - A fény felcsillan

Egy haldokló föld.

Nem tegnap éjjel történt. Fairlight földje egy időben még szépséges hely volt, egy tisztességes fajjal benépesülve, hatalmas királyokkal és királynőkkel. De a szépség, elhalványult. A vezetők egyre csak gyengültek.
A fény örökre kihalt.

A Nagy Öregek által jegyzett történelem könyvek már rég eltűntek.
Egy föld, ahol úgy tűnt a nap örökké sütni fog minden nap, a tiszta kék ég fölött. Egy föld ahol a varázslat mindenhol ott volt, mindenben és mindenkiben...

Senki nem tudja pontosan, mi romlott el, ellenben a helyiek legendáiból és magyarázataiból nem volt hiány. Csak a Avars Vár állt már egyedül, csendesen Avarslund pusztáin - Fairlight Királyának az utolsó ismert tartózkodási helye, King Avars volt az utolsó uralkodó amikor a föld még tele volt varázslattal, a hanyatlás előtt...

Te, mint Isvar, a véletlen folytán be tudtál jutni a kastélyba - vagy tényleg véletlen volt? Egy hang suttogott veled. Azt mondta neked, hogy ő Segar a Hallhatatlan, a Fény Mágusa, és egy toronyban tartják őt fogságban. "Eredj!", mondta a hang, "Keresd a Fény Könyvét, ezek között a falak között, és hozd el nekem. Utána talán képes leszek újra fényt vinni ebbe a földbe..."


Érdekességek:

  • Az Edge nem volt hajlandó fizetni Bo Jangeborg-nak a Fairlight-ért, kivéve ha aláír egy szerződést, hogy még több játékot fog készíteni az EDGE-nek.
  • A Fairlight II, Bo jóváhagyása nélkül jelent meg.
  • Az eredeti kiadásban volt egy bug ami miatt képtelenség volt végigvinni a játékot. Az alább megtekinthető végigjátszást egy patch-elt verzión készítették.
  • A kézikönyvben úgy kezdődik a történet mesélés, hogy Bevezetés. Ez amiatt van, mert tervbe volt ugyan véve egy folytatás (nem a második részre gondolok), de sosem készült el.

Videó


Csalások

Végtelen élet

Futtasd az alábbi BASIC parancsokat a játék indítása előtt (tehát a LOAD után, de RUN előtt):

POKE 34413, 234
POKE 34414, 234
POKE 34420, 234
POKE 34421, 234
SYS 20992