A játék 1993-ban jelent meg Japánban, Franciaországban és Spanyolországban.

A Dragon Ball első és második szériája nálunk is futott a tv-ben, ám egy keserű napon az ORTT betiltotta sugárzását. A manga típusú japán rajzfilmben a főhősök - akik a jedi erőhöz hasonló képességekkel rendelkeznek - egy speciálisan a részükre megrendezett tornán harcolnak meg egymással. A történet középpontjában Son Goku áll, az ifjú csillag harcos, aki a jó oldalt erősíti, és a mágikus sárkány gömbök felkutatásán fáradozik. A második szériában már felnőtt, sőt még gyereke is születik (Gohan), aki - milyen meglepő - örökli a tehetségét, harci kedvét és képességeit...

A Super Butoden játék változat első ránézésre csak egy újabb verekedős játéknak tűnhet, ám a jól kitalált és megrajzolt karakterek, a rengeteg kombó, és a több szinten vívható harc olyan extra hangulatot ad, mint semmi más. Son Goku és barátai - meg ellenfelei - olyan erővel bírnak, hogy bármikor az égig felugorhatnak és ott levitálhatnak. Ráadásul a két harcosnak nem kell ugyanazon a képernyőn lennie, óriási harctér áll a rendelkezésre.

10 játszható karakter, történet, két személyes, vagy gép ellenni üzemmódok érhetőek el. A Nintendo tradíciónak megfelelően a játékban habár erőszak van, vér nincs ábrázolva.

Végigjátszás videó a cikk végén!

A játék mechnikája igen egyszerű, a főképernyőn csak történet üzemmód, és egy az egy ellent lehet választani. Minden karakter más-más a sorozatból megismert képességeket tud bevetni. Ehhez kombinációkat kell az irányítón véghez vinni. Pl. az egyik legegyszerűbb a BAL-JOBB-A, amely egy erős energia nyalábot suhint az ellen felé.

A karakterek tudnak mozogni, ugrani, ütni, rúgni. Ezen felül felugorhatnak az égbe, és olyankor ott is maradnak lebegve. Bármikor vissza lehet térni a földre, sőt ez védekezés szempontjából is hasznos. Speciális kombóval futni is lehet.

Minden karakternek a szokásos életerőn felül (felső csík), egy erő statisztikája is van, ami a véghez vitt támadástól függően kicsit, vagy nagyon lecsökken. Minden kombónak van egy erő szintje ami szükséges hogy végre lehessen hajtani. Pl. Son Goku "Kame Hame" (legerősebb) támadása majdnem teljes erőt igényel. Az életerő csíkból tulajdonképpen kettő van, ha az első csík teljesen elfogy, még mindig van egy teljes. Így egész hosszú harcokat is lehet vívni.

Az erőt gyűjteni (gyorsan növelni) is lehet (lassan magától is növekszik). Ilyenkor azonban az ellenfél könnyen támadásba lendülhet, hisz a karakter védtelen. Az erőgyűjtéshez egyszerre kell a két gombot lenyomva tartani.

Aki szereti ezt a Japán mangát, annak kötelező darab, de el tudom képzelni, hogy - az igen csak átlagos - Mortal Kombat fanoknak is tud újszerű, hihetetlen hangulatot nyújtani. Nem csak ügyességet, de stratégiát is igényel a játék.

A SNES folytatások nagyjából ugyanazt a rendszert örökölték, de a történet egyik más szakaszának a karaktereit vonultatják fel. Érdemes azokat is kipróbálni.

Kiegészítés: Újrajátszás után rájöttem, hogy az első részben még nem lehet erőt gyűjteni! Érdemes a 2. és 3. részt kipróbálni, mert sokkal kidolgozottabbak.


Videó