Az NBA Jam egy 2D, szándékosan nem túl realisztikus kosárlabdás játék, amit a Midway fejlesztett és adott ki 1993-ban. A játék megjelent még Sega Genesis, Sega CD, Game Boy és Sega Game Gear gépekre, valamint önálló játéktermi gépes formában is. Az első az NBA Jam sorozatból. A Midway már korábban is készített kosaras játékokat és addig szerzett tapasztalataik kulminálódtak ebben a szoftverben.

A cím legfeljebb négy személy által játszható. A játékmenet leginkább az Arch Rivals-ra (1989) hajaz. A Midway különösen nagy sikert ért el vele, negyedéves szinten képes volt 1 milliárd dollárt hozni a konyhájukra (tegyük hozzá hogy Amerikában minden eladható ha kosárról van szó).

A játék sokmindennek köszönhette a sikert. Egyaránt a háttér, és a karakterek is részletes grafikát, valamint animációt vonultattak fel. A hangulatot fokozta az igazi arcade jelleg, például hogy a játékosok igazi természet feletti cirkuszi mutatványokra is rávehetők voltak. Óriási ugrások, hiper gyors mozdulatok. Minden el van túlozva. A legtöbb szabálytalanságot teljesen kihagyták a megvalósításból. A labda így könyebben megszerezhető.

Az első olyan kosaras cím Nintendo-ra amiben igazi NBA csapatok és játékosok szerepelnek, mégpedig digitalizált fotók alapján készült grafikával.

Egy érdekes extra, hogy ha egy játékos 3 kosárt dob egymás után, akkor egy speciális "on fire" módba kerül, és így szuper gyors lesz és tökéletesen céloz. Sőt ezen felül még Bill Clinton is választható karakter a játékban :)

A játékban rengeteg easter egg (húsvéti tojás) van elrejtve, amit különböző kombókkal lehet előhívni. Ilyen például a csúszós talaj, vagy a gravitációval kapcsolatos módosítások.

Érdemes kipróbálni, ha még nem ismered.

Játékos "On fire" módban


Videó


Kézikönyv

Ha nem jelenik meg helyesen: megnyitás külön lapon