A Shadowrun egy bizarr jövőképet vázol fel, a cyberpunk stílus minden elemével. Egy világ amiben az emberek mellett orkok, elfek és vámpírok élnek, mindent áthat a technológia, és a túlzott iparosodás összes velejárója. A főhős Jake Armitage, aki futárkodással keresi a kenyerét Seattle városában. Egy nap azonban bérgyilkosok támadják meg és súlyosan megsebesítik. Jake egy hullaházban tér magához, úgy látszik már teljesen lemondtak róla, de valahogy mégis túlélte a támadást. Azonban semmire sem emlékszik, a sokk által kiváltott amnézia miatt.

A játékot a Beam Software fejlesztette és a neves Data East kiadó adta ki 1993-ban Super Nintendo-ra.

Történet

Tulajdonképpen sokan nem is tudják, de a Shadowrun egy - azonos című - táblás játék adaptációja. Továbbá, a SNES verzió története nagyjából követi az első Shadowrun novellát ("Never Deal with a Dragon" - Robert N. Charrette).

Az év 2050, Seattle-ben járunk Washington állam, ahol Jake Armitage-ot több lövés éri egy elhagyatott utcában. Egy alakváltó valamiféle varázslatot küld Jake-re, még mielőtt a mentő kiérkezne. Jake a hullaházban tér magához, ráadásul semmire sem emlékszik. Nem sokkal később megjelenik a "Kutya", egy sámánisztikus totem aki figyelmezteti valamiféle közelgő veszélyre, aztán eltűnik.

Itt veheti át az irányítást a játékos, és a történet további részében ki kell nyomozni, hogy milyen események láncolata vezetett a Jake-t ért támadáshoz, valamint hogy ki ez az alakváltó aki megmentette stb. Lényegében a játék során információ morzsák megszerzése által fog összeállni a kép, ami egy igazi konspiráció Jake ellen.

Játékmenet

A Shadowrun egy klasszikus akció RPG játék, és mint olyan, a megjelenítése 2D izometrikus, madártávlati nézetben. A SNES változat örökölte a táblás játék statisztikai faktorait, de valós idejű akció köntösbe bújtatva. Jake-el szabadon bejárható Seattle jókora része, és még egyes épületekbe vagy más belterekbe is be lehet menni. Jake körül egy kurzor is mozgatható, ami több célt szolgál, de nyilvánvalóan elsősorban a célzást. Ezen felül az ajtók nyitására, tárgyak megvizsgálására, NPC-kkel való kommunikálásra, valamint a fegyverek és varázslatok "elsütéséhez" :)

Apropó kommunikálás. A kaland során Jake újabb és újabb terminusokat/témákat fog másoktól hallani. Ilyenkor a téma bekerül a "szótárába", és onnantól arról is tud beszélgetni, vagy arról kérdezni. A témák természetesen egymásból következnek logikailag, tehát ezek megismerése által lehet előrehaladni a történetben!

A Shadowrun világ valutája a "nuyen". A világban ezzel lehet fegyvereket, tárgyakat venni, valamint csatlósokat felbérelni. Jake maga is egyfajta zsoldos típusú karakter. A harcok többnyire jó reflexet kíván meg. A pályákon rengeteg váratlan támadás érheti a főhőst, melyek többnyire véletlenszerűek. A legyőzött ellenek nuyen-t hagynak maguk után, valamint Jake karmája megnő.

Jake életerejét alvással is növelheti, ehhez egy ágyat kell találni. Ilyenkor lehet menteni is, valamint elosztani az összegyűjtött karmát különböző képességek, jártasságok között.

A játék egyik érdekes eleme egy cyberdeck nevű tárgy megszerzésével kezdődik. Ezzel ugyanis be lehet lépni a cyberspace-be, ahol számítógépeket lehet meghekkelni, és azokból információkat szerezni. Sőt még nuyen-t is lehet így szerezni. A hekkelés során egy felülnézetes mini-játékban kell boldogulni. Ha a cyberspace-ben meghal valaki, akkor a való világban is életét veszti, tehát nem árt az óvatosság.

Összefoglalás

Engem igazán lenyűgözött ez a játék. Ajánlom mindenkinek aki szereti az igényesen kialakított, egyedi RPG alkotásokat. Én mikor először próbáltam nem vártam tőle túl sokat, de végül kellemesen csalódtam. Egy kicsit az elején talán nehéz, de hamar bele lehet jönni.


Videó


Kézikönyv

Ha nem jelenik meg helyesen: megnyitás külön lapon


Csalások

Titkos szoba

A fejlesztők elrejtettek egy titkos szobát nyílván a teszteléshez. Csak kövesd a következő lépéseket, és rengeteg pénzre, karmára tehetsz szert. A szobából nyílnak ajtók is, amik a történetben előre tudnak repíteni.

 1. Menj ki a boncteremből az utcára, és állj a villódzó villanyoszlop fénye alá (ahol néha egyes járókelők meg szoktak állni).
 2. Hozd elő a tárgylistát és jelöld ki a gyufásdobozt.
 3. Vizsgáld meg (Examine) a gyufásdobozt. Ha a jó helyre álltál be egy pityegést fogsz hallani.
 4. Vizsgáld másodjára, még egy pityegés.
 5. Vizsgáld meg harmadjára, már két pityegés hallatszik.
 6. Vizsgáld meg negyedszerre, megint csak egy pityegés.
 7. Zárd be a tárgylistát, és menj vissza a kórházba, de állj meg a folyosón és vizsgáld meg újra a gyufásdobozt, most három pityegés lesz.
 8. Válaszd ki újra a gyufásdobozt, de látni fogod hogy "Examine" helyett már "Open" opció lesz.
 9. Nyomd le az R billentyűt, és a titkos szobába fogsz teleportálódni.

A szobában a következőket lehet csinálni:

 • Pincérek - Pénzt, karmát és varázslatokat adnak
 • Kijáratok - Ezek lényegében teleport kapuk
 • Kutya kaja - Örökéletet biztosít a főhősnek
 • Ágy - Egy szokványos játékbéli ágy

Érdekesség hogy ez a szoba csak nemrégiben lett ismert, az egyik fejlesztővel készült interjúban hangzottak el részletek róla.